Banyoda Yeşil Tasarım: Doğal ve Sürdürülebilir Malzemeler
Banyo her evin olmazsa olmazı ama aynı zamanda çok fazla enerji tüketen alanlardan biridir. Sudan enerjiye, banyolar yüksek oranda kullanıma sahiptir ve bu da yüksek çevresel etkiler ve karbon ayak izi anlamına gelir. Her aile bireyinin günde en az birkaç kere banyoyu kullandığını düşünürseniz tek bir ailenin harcadığı ortalama enerji kaynağında yapacağı sürdürülebilir bir değişim oldukça büyük bir fark yaratacaktır. Banyoda yeşil tasarım ile hem yaşadığımız doğayı koruma bilincine sahip olabiliriz hem de enerjiden sağladığımız tasarrufu faturamıza yansıtabiliriz.
Banyo her evin olmazsa olmazı ama aynı zamanda çok fazla enerji tüketen alanlardan biridir. Sudan enerjiye, banyolar yüksek oranda kullanıma sahiptir ve bu da yüksek çevresel etkiler ve karbon ayak izi anlamına gelir. Her aile bireyinin günde en az birkaç kere banyoyu kullandığını düşünürseniz tek bir ailenin harcadığı ortalama enerji kaynağında yapacağı sürdürülebilir bir değişim oldukça büyük bir fark yaratacaktır. Banyoda yeşil tasarım ile hem yaşadığımız doğayı koruma bilincine sahip olabiliriz hem de enerjiden sağladığımız tasarrufu faturamıza yansıtabiliriz.
Banyoda yeşil tasarım ise çok zahmetli ve pahalı olmak zorunda değil. Banyo tasarımınıza doğal ve sürdürülebilir malzemeler eklemek, karbon ayak izinizi azaltmanıza ve daha çevre dostu bir ev yaratmanıza yardımcı olabilir. Bu malzemeler sadece güzel görünmekle kalmaz, aynı zamanda yenilenebilir, geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilir. Banyoda kullanabileceğiniz sürdürülebilir malzemeler arasında bambu, geri dönüştürülmüş ahşap, cam ve taş malzemeler bulunmaktadır. Bu malzemeleri banyo renk şemaları ve trendlere uygun olarak seçerek banyo mobilyalarınıza ve aksesuarlarına ekleyebilirsiniz ve spa benzeri bir banyo deneyimi sağlayabilirsiniz.
Sürdürülebilir Malzemeler
Bambu, kolay ve hızlı bir şekilde büyüyen bir bitkidir, bu da onu ahşaptan daha sürdürülebilir bir seçenek haline getirir. Bambu, banyoda yer ve duvar karolarından banyo paspaslarına ve havlulara kadar çeşitli yerlerde kullanılabilir. Aynı zamanda doğal olarak anti-bakteriyel ve neme karşı dayanıklıdır, bu da banyonuzun daha uzun süre temiz kalmasını sağlar ve onu banyo gibi nemli ortamlar için ideal bir malzeme yapar. Bambu, parke döşemesi için de mükemmel bir alternatiftir. Dayanıklıdır, temizlemesi kolaydır ve minimum bakım gerektirir. Uzun ömürlü olması sayesinde sürdürülebilir bir banyo ortamı yaratırken spa benzeri bir banyo deneyimi yaşamanıza katkıda bulunur.
Geri dönüştürülmüş ahşap, banyoda kullanılabilecek başka bir çevre dostu malzemedir. Eski binalardan, tersanelerden veya diğer kaynaklardan kurtarılan ve yeni inşaatlarda kullanılmak üzere yeniden kullanılan ahşaptır. Geri dönüştürülmüş ahşabın kullanılması, yalnızca bir çöplükte son bulmasını engellemekle kalmaz, aynı zamanda yeni ağaçların hasat edilmesi ihtiyacını da azaltır. Geri dönüştürülmüş ahşap, döşeme, duvar kaplamaları, çeşitli banyo aksesuarları ve tezgahlar için sıklıkla tercih edilir. Geri dönüştürülmüş ahşap, onu öne çıkaran benzersiz bir karaktere, dokuya ve renge sahiptir. Banyonuza sıcaklık ve doğal bir his katarak davetkar ve rahatlatıcı bir alan yaratır.
Geri dönüştürülmüş cam, banyoda çeşitli şekillerde kullanılabilen çok yönlü bir malzemedir. Tezgah, fayans ve hatta duş kapıları için kullanılabilir. Geri dönüştürülmüş cam kullanmak, yoğun bir süreç olabilen yeni cam üretimi talebini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, geri dönüştürülmüş camın diğer camlardan bir farklı genelde yoktur dolayısı ile temizlenmesi kolaydır, bu da onu banyo için hijyenik bir seçenek haline getirir. Kendiniz de bulduğunuz camları farklı atölyeler sayesinde kişiselleştirebilir ve banyonuza tarzınızı yansıtan bir aksesuar olarak geri kazandırabilirsiniz.
Sürdürülebilir Temizlik
Banyodaki vitrifiye ürünleri ve banyo mobilyaları daha özenli bir temizlik rutini ve malzemeleri gerektirebilir. Eğer renkli veya farklı malzemeden yapılmış vitrifiye ürünlerine sahipseniz bu ürünleri sürekli temiz tutarken korumak oldukça zor bir görevdir. Bu tarz vitrifiye ürünleri kireç ve lekeleri çok daha fazla belli ederler. Aynı zamanda lekeleri çıkarırken ürünlere zarar vermemek kimyasal içerikli temizlik ürünlerinde oldukça zordur. Bu sebepten dolayı bir temizlik rutini geliştirebilir ve temizlik malzemelerinizi daha doğal içerikli ürünlerle değiştirebilirsiniz. Doğal içerikli ürünlerin amaçları hem kullanıcıya hem doğaya zarar vermemesidir. Hepimizin evin farklı yerlerinde kullandığı çeşit çeşit kimyasallar ile temizlik yapmak oldukça kolaydır fakat temizlik sonrası doğaya salınan bir çok ağır metal ve zararlı gazlar hem suyu hem havayı kirletiyor. Bu sebepten dolayı sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimsemek için temizlik rutinine daha doğal içerikli ürünleri bulundurmalıyız.
Lavabo ve küvet gibi leke ve kireç tutan ürünlerin kireç ve su lekelerinden ve diğer kirlerden kurtulmak için yeşil sertifikalı markaların ürünlerini tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda evinizde olan doğal ürünlerle de bunu sağlayabilirsiniz. Beyaz sirke ve karbonat ile bir macun yaparak kireç lekelerinin üzerinde beklettikten sonra vitrifiye ürünlerinin yüzeyini çok çizmeyecek bir sünger ile ovalayarak lekelerden kurtulabilirsiniz. Yüzeyi zedelemeyecek olan süngerleri kullanmak oldukça önemli çünkü kullandığınız her vitrifiye ürünü bir sır ile kaplı ve bu sır aşındıkça daha da çok kir tutma ve kireçlenme gibi bir probleme sebep oluyor. Vitrifiye ürünlerinizi her temizlik işleminden sonra iyice durulamayı ihmal etmeyin.
Banyoda yeşil tasarım için diğer dikkat etmeniz gereken noktalardan birisi de banyo aksesuarlarının temizliği. Pas lekeleri vitrifiye ürünlerinden çıkarması en zor olan lekelerden birisidir. Paslanacak ve daha sonrasında farklı vitrifiye ürünlerinde leke yapabilecek metal banyo aksesuarlarına su değdirmemeye özen gösterebilirsiniz.
Sürdürülebilir Vitrifiye Ürünleri
Sürdürülebilir bir banyoya sahip olmak için yapmanız gerekenler banyoda geri dönüştürülmüş malzemeler ve doğal temizlik ürünleri kullanmaktan ibaret değildir. Banyoda kullanılan su, ısı ve enerjinin de çok fazla olduğunu söylemiştik. Böyle bir durumda tasarruf yapmak oldukça zordur ve ‘Suyu az kullanın!’ demek pek de doğru olmaz. Zaten suyu yeteri kadar kullanmamız gerektiğini, muslukları veya duş başlığını açık bırakmamız gerektiğini biliyoruz, kullanmadığımız zaman ışıkları ve radyatörleri kapatmamız gerektiğini de biliyoruz. Peki bu durumda daha sürdürülebilir bir banyoya sahip olmak için ne yapmamız gerekiyor? Aslında cevap çok basit. Kullandığımız ürünleri daha sürdürülebilir olanlarıyla değiştirebilir ya da su kontrolü sağlayan veya uzaktan kumanda kontrolü sağlayan aksesuarları banyomuza ekleyebiliriz.
Her sifon çektiğimizde litrelerce suyun bir kerelik temizlik sağlaması suyu israf etmemize sebep oluyor. Bunu önlemek için su haznesi küçük ama hijyen sağlayan klozet modellerine bakabilirsiniz. Duravit markası 1980’lerde bu konu üzerine çalışıp daha o zamanlardan beri hayatımızda olan 4.5 ve daha az litreli kapasite klozetler ile klozetin hijyenik kalmasını başarmış. Duravit’in mucidi olduğu çifte sifon teknoloji sayesinde 4 kişilik bir ailenin yılda 17.000 litre su tasarrufu yapmasını sağlanmış. Duravit aynı zamanda sürdürülebilir bir banyo için vitrifiye ürünlerini WonderGliss adını verdikleri kaplama ile kaplamış ve bu sayede bu ürünlerin bakımı daha kolayken uzun süre hijyenik kalması sağlanmış.
Banyoda yeşil tasarım için elektrikten tasarruf etmek ise aslında çok kolay. Sürdürülebilir bir banyo ortamı yaratmaya çalışırken tarzınızı da yansıtan aydınlatmaları seçmeniz mümkün. ‘Banyo Aydınlatmasındaki Son Trendler’ yazımızı inceleyerek banyonuzun aydınlatmasına dair fikir edinebilirsiniz. Banyonuzda LED ışıklara yer vermek de enerji tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır. Genel aydınlatma dışında yer aydınlatması, küvet etrafı aydınlatma ve farklı armatürleri banyonuza ekleyerek banyodaki aktivitenize göre bu aydınlatmaları kullanabilirsiniz. Geberit markasının DuoFresh koku alma ünitesi hem banyonuzdaki kötü kokuları herhangi bir kimyasal kullanmadan filtreler hem de loş bir aydınlatma sunarak gece uykunuzun kaçmasını önler.
Enerji tasarrufu için elektrik ile çalışan aksesuarları kullanabilirsiniz. Özellikle ısınma için radyatör ve havlupanlarda elektrikli seçim yaparak doğalgaz ve diğer yenilenemeyen enerji türlerinin kullanımını azaltabilirsiniz. Havlupanlar aynı zamanda uzaktan kumandalı veya zamanlayıcılı olabilirler. Siz evde yokken havlupanın donmasını önlemek için minimum ayarda belli saatlerde çalışır ve enerji tüketimini minimumda tutar. Sizde havlupanı kendiniz belirli saatlerde çalıştırarak uzun bir günün ardından havlularınızın rahatlatıcı bir duş keyfi sonrasında sıcak olmasını sağlayabilirsiniz. Elektrikli havlupan modellerini incelemek için sitemize göz atabilirsiniz.
Benzer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilir ve onlarca yazımız içinden size uygun olanları okuyabilirsiniz. Bu ve diğer yazılarımızdaki ürünleri güvenle satın almak içinse sitemizi inceleyebilirsiniz.
Yorumlarınız bizim için çok değerli. Gelecek yazılarımız için araştırmamızı istediğiniz konuları, sorularınızı ve görüşlerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Yorumlarınızı okuyup en kısa zamanda cevap vermeye çalışıyoruz.
Bu İçerik Sizce Nasıl?
🤨
Yaratıcı (1)
🤗
Pratik (0)
😏
Detaylı (0)
🤓
Zekice (0)
🤠
Yol Gösterici (0)
🤩
Yenilikçi (0)
😜
Eğlenceli (0)
😲
Şaşırtıcı (0)
Yazar Hakkında
Yapılır
Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.