Anasayfa » Red Dot, iF ve Good Design Tasarım Ödülleri Nelerdir?

Red Dot, iF ve Good Design Tasarım Ödülleri Nelerdir?

Red Dot, Good Design ve iF tasarım ödülleri; ürün, iletişim ve marka dalında verilen en önemli tasarım ödülleridir. Daha önce birçok yazımızda ürünlerimizi tanıtırken bahsettiğimiz bu tasarım ödülleri özellikle ürün tasarımı açısından çok önemlidirler. Bu ödülleri biraz daha yakından inceleyelim.

Paylaş :
Red Dot, iF ve Good Design Tasarım Ödülleri Nelerdir? #4673
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 5 dk, 47 sn

Red Dot, Good Design ve iF Tasarım Ödülleri; ürün, iletişim ve marka dalında verilen en önemli tasarım ödülleridir. Daha önce birçok yazımızda ürünlerimizi tanıtırken bahsettiğimiz bu tasarım ödülleri özellikle ürün tasarımı/endüstriyel tasarım açısından çok önemlidirler. Bu ödülleri biraz daha yakından inceleyelim.

Red Dot Tasarım Ödülleri

Red Dot Tasarım Ödülü Almanya merkezli uluslararası bir ödül olup 1955’ten beri Red Dot GmbH & Co. KG tarafından verilmektedir. Girişim 30 Temmuz 1954’te Verein Industrie olarak Krupp’ta Halkla İlişkiler ve Reklam Müdürlüğü yapmış olan Karl Handhausen’in girişimiyle kuruldu. Köklü bir firma olan Krupp’ta çalıştıktan sonra tasarımın ve kalitenin önemini birinci elden gören Karl, tüm Alman ürünlerini çağa uydurmak ve uluslararası pazarda değerini ve bilinirliğini arttırmak için yola çıktı. Yıllar geçtikçe ulusal bir yarışmadan uluslararası bir yarışmaya dönüşen Red Dot Tasarım Ödülleri günümüzde dünyadaki en prestijli ödüller arasında anılmaktadır.

Dünyanın her yerinden tasarımcıların ve markaların kendilerinin başvurduğu yarışma; ticari faaliyetlerini tasarım yoluyla öne çıkarmak isteyen herkese yöneliktir. Alanlarında uzman olan uluslararası 50 jüri üyesi ürün tasarımı, iletişim tasarımı ve tasarım konseptleri dallarında kazananları belirler. Her sene gerçekleştirilen ödül töreninde kazananlara ödülleri Red Dot Gala Ödül Töreni’nde takdim edilmektedir. Tasarım dünyasında çok önemli bir yere sahip olan bu girişim, her sene yaklaşık 70 farklı ülkeden yapılan 18.000 başvuruya ev sahipliği yapmaktadır. Kazanan tasarımlar Essen, Singapur ve Xiamen’deki Red Dot Müzeleri’nde sergilenmektedir. Sadece Xiamen’deki müzede her 3 kategorideki tasarımlar birlikte sergilenmektedir.

red dot
Hansgrohe Rainfinity 130 3 Jet El Duşu

Yapılır’da Red Dot Tasarım Ödülü’ne layık görülmüş birçok ürün bulabilirsiniz:

Yukarıda bahsettiğimiz seriler dışında Yapılır’da en uygun fiyatlarla bulabileceğiniz ACO, Vitra, Artema ve Geberit markalarının da çeşitli Red Dot ödülleri bulunmaktadır.

iF Tasarım Ödülleri

İf Tasarım Ödülleri Hanover merkezli International Forum Design tarafından 1953 yılından beri her sene verilen ve çeşitleri disiplinleri kapsayan ödüldür. International Forum Design kendisi de tasarım hizmeti veren bir firma olmasının yanı sıra Almanya’da en uzun süredir tasarım ödülleri veren kuruluştur. Kendilerini rakipleri arasında en bağımsız, en dürüst ve en eski otorite olarak gören International Forum Design’ın iyi tasarımı desteklemek için 6 prensibi vardır:

  1. İyi tasarımı belirlemek, desteklemek ve teşvik etmek.
  2. Tasarımın toplumdaki ve hayatımızdaki yeriyle ilgili farkındalık oluşturmak.
  3. Firmaların uzun vadeli planlarına tasarımı dahil etmelerine yardımcı olmak.
  4. Tasarımcının pozisyonunu korumak ve bu meslekle ilgili farkındalık yaratmak.
  5. Tasarım yoluyla sosyal gelişim sağlamak.
  6. Genç yetenekleri desteklemek ve genç tasarımcılar için halka açık platformlar yaratmak.

Bu şekilde firma iyi tasarıma dikkat çekerek iyi tasarımı teşvik etmektedir. İyi tasarım fonksiyonellikle estetiği birleştirmektir. iF Tasarım Ödülleri de asıl olarak Alman tasarımlarının geliştirilmesi ve tanıtılması için verilmeye başlanmış olsa da daha sonra uluslararası bir yarışma haline gelmiştir. Dieter Rams, Richard Sapper, Franco Clivio, Stefan Dietz ve Paola Picasso gibi tasarımcıları ağırlayan jüri genelde 70 ila 90 farklı tasarımcıdan oluşmaktadır. Ödül kazanan tasarımlar Berlin’deki iF tasarım sergisindeki iF World Design Guide’da sunulmaktadır. Ayrıca kazananlar her sene iF Yearbook adı altında bir kitapta bir araya getirilmektedir.

red dot
Artema Sento Ankastre Banyo Bataryası

Son derece saygı duyulan iF Tasarım Ödülleri için her sene yaklaşık 60 ülkeden 10.000 başvuru gelmektedir. Yapılır’dan satın alabileceğiniz bazı iF Tasarım Ödüllü ürünleri sizler için sıraladık:

Yukarıda bahsettiğimiz seriler dışında Yapılır’da en uygun fiyatlarla bulabileceğiniz Weber, Hüppe, Duravit, ve Geberit markalarının da çeşitli iF ödülleri bulunmaktadır.

Good Design Ödülleri

Good Design Tasarım Ödüllerini günümüzde The Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design and Metropolitan Arts Press Ltd. vermektedir. Müze 1988 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Chicago’da kurulmuştur, 1996 yılından beri de uluslararası Good Design Tasarım Ödülleri’ne ev sahipliği yapmaktadır. Fakat Good Design Tasarım Ödülleri’nin tarihi çok daha geriye, 1950 yılına uzanmaktadır.

1950 yılında yine Chicago’da MoMA’nın eski küratörü Edgar Kaufmann, Jr tarafından bulunan Good Design; kurulduğu günden beri endüstriyel ve grafik tasarımcılarının başarılarını onurlandırmaktadır. 70 yılı aşkın süredir verilen Good Design Tasarım Ödülü bugüne kadar ataçtan Nasa Uzay Aracı’na kadar birçok farklı ürüne verilmiştir. Yani önemli olan ürünün ne olduğu değil ne kadar iyi tasarlanmış olduğudur. Good Design logosu ve tabii ki bu yazımızda bahsettiğimiz diğer ödüllerin logoları markalar tarafından tasarımlarının en yüksek kriterlerde değerlendilip başarılı olduklarını insanlara duyurmaları ve kanıtlamaları için kullanılmaktadır.

Türkiye’nin en gurur veren markalarından olan Vitra tam 40 adet Good Design ödülünün sahibidir. Bunun yanında yine Yapılır’da satılmakta olan Duravit ve Creavit de çeşitli Good Design Ödülleri’ne layık görülmüşlerdir.

Tanıttığımız ürünler açısından çok önemli olan Red Dot, Good Design ve iF Tasarım Ödülleri ile ilgili yazımız umarız ilginizi çekmiştir. Bu yazımızı beğendiysenz diğer yazılarımızı okumak için Yapıyorum Blog‘u inceleyebilirsiniz. Red Dot ve iF Tasarım Ödülü’ne sahip ürünleri satın almak için de Yapılır‘i ziyaret edip söz konusu ürünlere en uygun fiyatlarla sahip olabilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Görüş, öneri ve gelecek yazılarımız için fikirlerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Bırakacağınız yorumlar hem bizim hem de diğer okurlarımız için faydalı olacaktır.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (0)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Mutfak Tezgahı Trendleri: 2023 #10285

29 Nis 2023

Mutfak Tezgahı Trendleri: 2023

Mutfak tezgahı, mutfağın en önemli parçalarından birisidir. Mutfakta yapılan aktivitelerin büyük çoğunluğu mutfak tezgahında gerçekleştirilir. Mutfak tezgahının modeli, malzemesi ve şekli mutfağınızın atmosferini ve ruh halini büyük ölçüde etkiler. Her geçen sene değişen mutfak tezgahı trendleri, mutfağınız için mükemmel tezgah modelleri ve malzemesini seçmenizi zorlaştırabilir. Aynı zamanda farklı modellerden cebinize ve mutfağınıza uygun olan, dayanıklı ve sağlam bir tezgah seçmek önemlidir. Sizin için bu yazımızda 2023 yılında trend olan şık ve modern mutfak tezgahlarını bir araya getirdik
2023 Banyo Dekorasyon Trendleri #9393

24 Kas 2022

2023 Banyo Dekorasyon Trendleri

2023 banyo dekorasyon trendleri evinizi son modaya uydurmanıza yardımcı olacaktır. Dekorasyon trendlerini takip etmek ve yeniliklerden haberdar olmak, güncel kalmak için çok önemlidir. Dekorasyon trendlerini takip etmek evinizin dekorasyonunu günün modasına uydururken yeni teknolojilerden de haberiniz olmasını sağlar. Böylece hem daha fonksiyonel hem de daha şık bir eve sahip olursunuz. Bu yazımızda sizler için 2023 banyo dekorasyon trendlerini derledik.
2023 Mutfak Dekorasyon Trendleri #9449

02 Ara 2022

2023 Mutfak Dekorasyon Trendleri

2023 mutfak dekorasyon trendleri evinizi son modaya uydurmanıza yardımcı olacaktır. Dekorasyon trendlerini takip etmek ve yeniliklerden haberdar olmak, güncel kalmak için çok önemlidir. Dekorasyon trendlerini takip etmek evinizin dekorasyonunu günün modasına uydururken yeni teknolojilerden de haberiniz olmasını sağlar. Böylece hem daha fonksiyonel hem de daha şık bir eve sahip olursunuz. Bu yazımızda sizler için 2023 […]