Anasayfa » Genel » Bitkilerinizi Kışa Hazırlama Yöntemleri

Bitkilerinizi Kışa Hazırlama Yöntemleri

Özellikle evimizde baktığımız bitkiler daha sıcak, aydınlık ve nemli ortamları seven bitkilerdir. Ve kış demek soğuk, kuru ve daha az ışık demektir. Bu yüzden özellikle kış mevsiminde bitkilerimizin ihtiyaçlarını daha yakından gözlemlememiz gerekir.

Paylaş :
Bitkilerinizi Kışa Hazırlama Yöntemleri #9745
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 5 dk, 13 sn

Bitkilerinizi kışa hazırlama özellikle soğuğa ve ışıksızlığa karşı almanız gereken önlemleri kapsar. 4 mevsimi de yaşayan bir ülke olduğumuz için bahçemizde, evimizde veya balkonumuzda birçok farklı ihtiyaca sahip bitki bulmak mümkündür. Doğru mevsimde, doğru bakımla; ekstrem iklimlere ihtiyaç duymayan çoğu bitkiyi yetiştirmek mümkündür.

Bitkilerinizi kışa hazırlama yöntemlerine geçmeden önce bitkilerin de strese girebileceğini ve sırf yeri değiştiği için bile bitkilerin bu durumu yaşayabileceklerini hatırlatalım. O yüzden özellikle mevsim değişikliği gibi zamanlarda yer, saksı değişimi yapmaktan kaçınalım. Ama eğer illa ki değiştirmemiz gerekiyorsa da tüm değişiklikleri aynı anda yapmamaya özen gösterelim.

Bitkilerinizi tanımanın ve bitkinize uygun koşullar sağlamanın en önemli ve kolay yollarından biri; bitkinizin anavatanını ve bu coğrafyanın iklim koşullarını öğrenmektir. Böylece bitkinizi kışa hazırlama yolunda doğru koşulları daha kolay sağlayabilirsiniz.

Neden Kış Aylarında Bitki İhtiyaçları Değişir?

Özellikle evimizde baktığımız bitkiler daha sıcak, aydınlık ve nemli ortamları seven bitkilerdir. Ve kış demek soğuk, kuru ve daha az ışık demektir. Bu yüzden özellikle kış mevsiminde bitkilerimizin ihtiyaçlarını daha yakından gözlemlememiz gerekir. Bitkilerinizi kışa hazırlama yöntemlerinden bahsederken neler yapmamız gerektiğinden de bahsetmemiz gerekir. Kış aylarında da bitkilerimizi yazmış gibi sıkça sularsak bitkiler çürüyebilir. Çünkü kışın güneş daha kısa süre kendini gösterir ve daha az etkilidir. Bu yüzden bitki daha az fotosentez yapar ve dolaylı olarak suya ihtiyacı da azalır. Çünkü bitki; suyu karbondioksitle ve ışıkla birleştirerek enerjiye dönüştürür.

Bitkilerinizi Kışa Hazırlama Yöntemleri

Sulama

Bitkilerinizi kışa hazırlama yöntemleri desek de aslında bitkilerinizin her mevsim farklı ihtiyaçları olur. Özellikle sulama miktarı tüm yıl boyunca aynı kalmamalıdır. Yazın ve kışın bitkilerin su ihtiyacı farklı olacağı için bitkiler yazın daha sık kışın daha seyrek bir şekilde sulanmalıdır. Aksi halde az sulanan bitkiler kuruyabilir ve fazla sulanan bitkiler de çürüyebilir.

Bitkinin toprağını parmağınızla kontrol ederek suya ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Toprak kupkuru ise bitkinizin acil suya ihtiyacı var demektir. Bunun yanında yapraklarda kahverengilik ve kıvrılma da bitkinin susuz kaldığına işaret eder. Bitkinin yaprakları yumuşayıp çürümeye başlıyor ve kök topraktan ayrılıyorsa bitkiniz fazla sudan çürümeye başlamış olabilir. Çürümeyi geri almak pek mümkün değildir. Bu yüzden güneşin az olduğu ve havanın soğuk olduğu günlerde sulamanın daha seyrek yapılması gerekir.

Lokasyon Lokasyon Lokasyon

Yaşamın her alanında olduğu gibi lokasyon/konum bitkiler için de önemlidir. Yukarıda bahsettiğimiz bitkinizin anavatanını bilmenin önemi burada da ortaya çıkıyor. Eğer bitkiniz tropik bir anavatana sahipse, bitkiyi evinizin güneş gören ve sıcak olan bir yerine yerleştirmeniz gerekir. Fakat ani değişikliklerden kaçının. Aksi halde bitkiniz strese girebilir ve kurtarılması zor olur.

Çok soğuk havalarda yaprak ve köklerin su kesiği olmaması için taşıyamayacağınız bitkileri şeffaf bir poşetle kaplayabilirsiniz. Fakat çok soğuk havalarda eğer bitkileri içeri alırsanız daha sağlıklı olacaktır. Bu taşımaya da ani bir şekilde değil, sıcaklıklar 12-13 derecenin altına düşmeye başladığında bitkileri öncelikle ara bir mekana (kapalı balkon, üstü kapalı bir terasın iç kısımlarına) taşıyarak başlayabilirsiniz. Bu ara mekan bitkinin daha az ışığa ve daha sıcak ortama alışmasına yardımcı olacaktır. Yaklaşık 5 gün sonra da bitkinizi evinizin içine alabilirsiniz.

Havadaki Nem

Daha önce de dediğimiz gibi kış demek soğuğun ve az ışığın yanında kuru hava da demektir. Evimizdeki bitkilerse genelde nemli ortam bitkileridir. Bu yüzden ev içinde baktığınız bitkiler için havayı nemlendirmeniz gerekir. Kendiniz için bile havada neme ihtiyacınız vardır. Bunun için elektrikli hava nemlendirici alabileceğiniz gibi bitkileri birbirlerine bitişik halde konumlandırmanız da bitkilerin nemini arttıracaktır.

Temizlik

Bitkilerinizi kışa hazırlama yöntemlerinden bahsederken belki de aklımıza en son gelecek yöntem temizliktir. Fakat bitkilerinizin kış mevsimlerindeki az ışıktan maksimum derecede faydalanabilmesi için yapraklarının temiz olması gerekir. Böylece yaprağın daha büyük bir alanı ışıktan faydalanabilir. Bunun için arada bitkilerinizin tozunu hafif nemli bir bezle almanız gerekir. Ya da hızlı bir temizlik için bitkinize banyoda hızlı bir duş aldırabilirsiniz. Bunun yanında camlarınızı da temiz tutmanın aynı şekilde bitkilerin güneş ışığından maksimum şekilde faydalanmasına yardımcı olacağını unutmayın.

Umuyoruz kış mevsiminde bitki bakımı ile bilgiler verdiğimiz “Bitkilerinizi Kışa Hazırlama Yöntemleri” başlıklı yazımızı beğenmişsinizdir. Bahçenizin ve ev bitkilerinizin her mevsim sağlıklı olması için her mevsim farklı önlemler almanız gerekir. Bitkilerin de canlı olduğunu unutmamak ve bitkileri yakından gözlemlemek onların da ihtiyaçlarını anlamak için çok önemlidir. Bu ve bunun gibi yazılarımızla sizin merak ettiklerinize cevap vermeye çabalıyoruz. Benzer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilir ve onlarca yazımız içinden size uygun olanları okuyabilirsiniz. Bu ve diğer yazılarımızdaki ürünleri güvenle satın almak içinse mağazamızı inceleyebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Gelecek yazılarımız için araştırmamızı istediğiniz konuları, sorularınızı ve görüşlerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Yorumlarınızı okuyup en kısa zamanda cevap vermeye çalışıyoruz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (1)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (0)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Hansgrohe Aquno Select #12423

14 Eki 2024

Hansgrohe Aquno Select

Hansgrohe'nin Aquno Select bataryası, modern mutfaklar için zarif bir tasarım ve yüksek performans sunar. Minimalist hatları ve paslanmaz çelik yapısıyla dikkat çekerken, Select teknolojisi su akışını ve sıcaklığını tek bir düğmeyle kontrol eder. EcoSmart özellikleri, su tasarrufu sağlarken ve üç farklı sprey fonksiyonu ile esneklik sunar. Esnek hortum ve döner başlık, büyük kapların yıkanmasını kolaylaştırırken, sBox muhafazası ise düzenli ve sessiz kullanım sağlar. Aquno Select, estetik ve işlevsel özellikleriyle mutfaklarınızda şıklık ve verimlilik sunar.
Alaturka Tuvalet Nedir ve Sağlığa Faydalı mıdır? #9775

15 Nis 2023

Alaturka Tuvalet Nedir ve Sağlığa Faydalı mıdır?

Alaturka tuvalet aslında birçok farklı kültürde karşımıza çıkan ve çömelerek kullanılan tuvalet çeşididir. Hela taşı olarak da anılan alaturka tuvaletler özellikle Asya ve Afrika’daki bazı toplumlarda ve Müslüman ülkelerde sıkça karşımıza çıkar. Alaturka tuvaletler, geleneksel olarak Türk kültüründe kullanılan bir tuvalet türüdür. Bu tuvaletler, klozetlerden farklı olarak yer seviyesinde bulunur ve genellikle gidere açılan bir […]
Mutfakta Neler Olmalı: Fonksiyonel ve Şık Bir Mutfak  #12664

14 Eki 2024

Mutfakta Neler Olmalı: Fonksiyonel ve Şık Bir Mutfak 

Mutfakta neler olmalı? Mutfak, sadece yemek yapılan bir yer değil, aynı zamanda ailenin bir araya geldiği bir yaşam alanıdır. Bu yazıda, mutfakta olmazsa olmazlar ele alınmaktadır. Eviyeler, bataryalar, aksesuarlar ve seramikler gibi ürünlerin doğru seçimi, hem işlevselliği artırır hem de mutfağa estetik bir görünüm kazandırır. Paslanmaz çelik ve granit eviyeler, yüksek çıkışlı ve çekmeli başlıklı bataryalar, mutfak düzenleyicileri ve dekoratif aksesuarlar, mutfağı daha kullanışlı hale getirir. Mutfak seramikleri ise hem zeminde hem de duvarlarda şıklık yaratırken hijyenik bir ortam sağlar. Doğru ürün seçimiyle mutfak, hem işlevsel hem de estetik bir alana dönüşür.