Anasayfa » Genel » Bitkilerinizi Kışa Hazırlama Yöntemleri

Bitkilerinizi Kışa Hazırlama Yöntemleri

Özellikle evimizde baktığımız bitkiler daha sıcak, aydınlık ve nemli ortamları seven bitkilerdir. Ve kış demek soğuk, kuru ve daha az ışık demektir. Bu yüzden özellikle kış mevsiminde bitkilerimizin ihtiyaçlarını daha yakından gözlemlememiz gerekir.

Paylaş :
Bitkilerinizi Kışa Hazırlama Yöntemleri #9745
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 5 dk, 13 sn

Bitkilerinizi kışa hazırlama özellikle soğuğa ve ışıksızlığa karşı almanız gereken önlemleri kapsar. 4 mevsimi de yaşayan bir ülke olduğumuz için bahçemizde, evimizde veya balkonumuzda birçok farklı ihtiyaca sahip bitki bulmak mümkündür. Doğru mevsimde, doğru bakımla; ekstrem iklimlere ihtiyaç duymayan çoğu bitkiyi yetiştirmek mümkündür.

Bitkilerinizi kışa hazırlama yöntemlerine geçmeden önce bitkilerin de strese girebileceğini ve sırf yeri değiştiği için bile bitkilerin bu durumu yaşayabileceklerini hatırlatalım. O yüzden özellikle mevsim değişikliği gibi zamanlarda yer, saksı değişimi yapmaktan kaçınalım. Ama eğer illa ki değiştirmemiz gerekiyorsa da tüm değişiklikleri aynı anda yapmamaya özen gösterelim.

Bitkilerinizi tanımanın ve bitkinize uygun koşullar sağlamanın en önemli ve kolay yollarından biri; bitkinizin anavatanını ve bu coğrafyanın iklim koşullarını öğrenmektir. Böylece bitkinizi kışa hazırlama yolunda doğru koşulları daha kolay sağlayabilirsiniz.

Neden Kış Aylarında Bitki İhtiyaçları Değişir?

Özellikle evimizde baktığımız bitkiler daha sıcak, aydınlık ve nemli ortamları seven bitkilerdir. Ve kış demek soğuk, kuru ve daha az ışık demektir. Bu yüzden özellikle kış mevsiminde bitkilerimizin ihtiyaçlarını daha yakından gözlemlememiz gerekir. Bitkilerinizi kışa hazırlama yöntemlerinden bahsederken neler yapmamız gerektiğinden de bahsetmemiz gerekir. Kış aylarında da bitkilerimizi yazmış gibi sıkça sularsak bitkiler çürüyebilir. Çünkü kışın güneş daha kısa süre kendini gösterir ve daha az etkilidir. Bu yüzden bitki daha az fotosentez yapar ve dolaylı olarak suya ihtiyacı da azalır. Çünkü bitki; suyu karbondioksitle ve ışıkla birleştirerek enerjiye dönüştürür.

Bitkilerinizi Kışa Hazırlama Yöntemleri

Sulama

Bitkilerinizi kışa hazırlama yöntemleri desek de aslında bitkilerinizin her mevsim farklı ihtiyaçları olur. Özellikle sulama miktarı tüm yıl boyunca aynı kalmamalıdır. Yazın ve kışın bitkilerin su ihtiyacı farklı olacağı için bitkiler yazın daha sık kışın daha seyrek bir şekilde sulanmalıdır. Aksi halde az sulanan bitkiler kuruyabilir ve fazla sulanan bitkiler de çürüyebilir.

Bitkinin toprağını parmağınızla kontrol ederek suya ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Toprak kupkuru ise bitkinizin acil suya ihtiyacı var demektir. Bunun yanında yapraklarda kahverengilik ve kıvrılma da bitkinin susuz kaldığına işaret eder. Bitkinin yaprakları yumuşayıp çürümeye başlıyor ve kök topraktan ayrılıyorsa bitkiniz fazla sudan çürümeye başlamış olabilir. Çürümeyi geri almak pek mümkün değildir. Bu yüzden güneşin az olduğu ve havanın soğuk olduğu günlerde sulamanın daha seyrek yapılması gerekir.

Lokasyon Lokasyon Lokasyon

Yaşamın her alanında olduğu gibi lokasyon/konum bitkiler için de önemlidir. Yukarıda bahsettiğimiz bitkinizin anavatanını bilmenin önemi burada da ortaya çıkıyor. Eğer bitkiniz tropik bir anavatana sahipse, bitkiyi evinizin güneş gören ve sıcak olan bir yerine yerleştirmeniz gerekir. Fakat ani değişikliklerden kaçının. Aksi halde bitkiniz strese girebilir ve kurtarılması zor olur.

Çok soğuk havalarda yaprak ve köklerin su kesiği olmaması için taşıyamayacağınız bitkileri şeffaf bir poşetle kaplayabilirsiniz. Fakat çok soğuk havalarda eğer bitkileri içeri alırsanız daha sağlıklı olacaktır. Bu taşımaya da ani bir şekilde değil, sıcaklıklar 12-13 derecenin altına düşmeye başladığında bitkileri öncelikle ara bir mekana (kapalı balkon, üstü kapalı bir terasın iç kısımlarına) taşıyarak başlayabilirsiniz. Bu ara mekan bitkinin daha az ışığa ve daha sıcak ortama alışmasına yardımcı olacaktır. Yaklaşık 5 gün sonra da bitkinizi evinizin içine alabilirsiniz.

Havadaki Nem

Daha önce de dediğimiz gibi kış demek soğuğun ve az ışığın yanında kuru hava da demektir. Evimizdeki bitkilerse genelde nemli ortam bitkileridir. Bu yüzden ev içinde baktığınız bitkiler için havayı nemlendirmeniz gerekir. Kendiniz için bile havada neme ihtiyacınız vardır. Bunun için elektrikli hava nemlendirici alabileceğiniz gibi bitkileri birbirlerine bitişik halde konumlandırmanız da bitkilerin nemini arttıracaktır.

Temizlik

Bitkilerinizi kışa hazırlama yöntemlerinden bahsederken belki de aklımıza en son gelecek yöntem temizliktir. Fakat bitkilerinizin kış mevsimlerindeki az ışıktan maksimum derecede faydalanabilmesi için yapraklarının temiz olması gerekir. Böylece yaprağın daha büyük bir alanı ışıktan faydalanabilir. Bunun için arada bitkilerinizin tozunu hafif nemli bir bezle almanız gerekir. Ya da hızlı bir temizlik için bitkinize banyoda hızlı bir duş aldırabilirsiniz. Bunun yanında camlarınızı da temiz tutmanın aynı şekilde bitkilerin güneş ışığından maksimum şekilde faydalanmasına yardımcı olacağını unutmayın.

Umuyoruz kış mevsiminde bitki bakımı ile bilgiler verdiğimiz “Bitkilerinizi Kışa Hazırlama Yöntemleri” başlıklı yazımızı beğenmişsinizdir. Bahçenizin ve ev bitkilerinizin her mevsim sağlıklı olması için her mevsim farklı önlemler almanız gerekir. Bitkilerin de canlı olduğunu unutmamak ve bitkileri yakından gözlemlemek onların da ihtiyaçlarını anlamak için çok önemlidir. Bu ve bunun gibi yazılarımızla sizin merak ettiklerinize cevap vermeye çabalıyoruz. Benzer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilir ve onlarca yazımız içinden size uygun olanları okuyabilirsiniz. Bu ve diğer yazılarımızdaki ürünleri güvenle satın almak içinse mağazamızı inceleyebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Gelecek yazılarımız için araştırmamızı istediğiniz konuları, sorularınızı ve görüşlerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Yorumlarınızı okuyup en kısa zamanda cevap vermeye çalışıyoruz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (1)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (0)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Banyo Dekorasyonunda Bahar Trendleri #12124

08 Nis 2024

Banyo Dekorasyonunda Bahar Trendleri

2024 baharında öne çıkan banyo dekorasyon trendlerini inceleyeceğiz. Banyonuzun bahar mevsimine uyum sağlamasına yardımcı olacak birkaç dekorasyon önerisini paylaşacağız. Doğal malzemelerden renklere, çiçek desenlerinden minimalist tarza kadar, banyonuzu bahara hazırlayacak birçok trend sizleri bekliyor. Bahar dekorasyonunda en önemli şey, mekanınızın sizin için ne kadar rahat ve huzurlu olduğudur. Bu önerileri uygularken, kendi zevklerinizi ve ihtiyaçlarınızı her zaman göz önünde bulundurun.
Depreme Dayanıklı Daire Seçimi Nasıl Yapılır? #9975

18 Mar 2023

Depreme Dayanıklı Daire Seçimi Nasıl Yapılır?

Depreme dayanıklı daireler seçmek, son zamanlarda meydana gelen ve büyük yıkımlar ve kayıplara neden olan depremlerden dolayı çok daha önemli hale geldi. Yaşam alanımız olan bu yapıların depreme dayanıklı olması, bizim ve sevdiklerimizin yıkıcı depremlerden hiç hasar almayarak ya da en az hasar alarak kurtulmamızı sağlar.
Mutfak Bataryası Sorunları ve Bakım Yöntemleri #10578

12 Tem 2023

Mutfak Bataryası Sorunları ve Bakım Yöntemleri

Mutfak bataryası, günlük mutfak işlerinde önemli bir rol oynar. Ancak, sızıntılar, düşük su basıncı, ısınma sorunları gibi yaygın sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu sorunları çözmek için bataryanın doğru bakımını yapmak ve sorun giderme yöntemlerini uygulamak önemlidir. Kireçlenme sorununu limon suyu, sirke gibi doğal çözümlerle gidermek mümkündür. Düzenli bakım ve uygun kullanım ile mutfak bataryasının ömrünü uzatabilir ve sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu blog yazısı, mutfak bataryası sorunlarına çözüm sağlayarak kullanıcıların rahat ve verimli bir mutfak deneyimi yaşamasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.