Çek valf; suyun veya başka bir akışkanın (sıvı veya gaz) tek yönde akmasını sağlayan tesisat elemanıdır. Çek valfler tesisatta ters yönde akışı durdurmak için kullanılırlar. Uygun fiyatlı ve basit makineler olmalarına rağmen güvenlidirler. Tesisatta en çok kullanılan ve en çok rastlanılan ürünlerden biridir. Çeşitli malzemelerden üretilenlerine rastlasak da piyasada en çok plastikten üretilmiş olanları mevcuttur.
Çek Valf Nasıl Çalışır?

Çek valfin amacı boru içindeki akışkanın tek yönde gitmesini sağlamaktır. Eğer akışkan ters yönde gelirse mekanizmanın içindeki engel (klape, top, vb) boruyu tıkar ve akış durur.
Dik veya Yatay Çekvalf
Tesisatta borular dik de geçebilir yatay da. Piyasada yatay veya dik kullanılmak üzere farklı çek valfler bulabilrsiniz. Bu yüzden satın alırken ve monte ederken ürünün yönünün doğru olmasına çok dikkat edin. Yoksa akış yanlış yönde olabilir ve mekanizmayı amacı doğrultusunda kullanamazsınız.
Toplu Çek Valf
Adından da anlaşılacağı üzere mekanizma ters akışı bir topla durdurur. Bir yaya bağlı olan top, akışkanın normal yönde akışında yayı sıkıştırır ve böylece kolay geçiş sağlanır. Tam tersi durumda; ters yönde akış olursa topu tutan yay açılır ve top akışkanın geçeceği yolu tıkar.
Klapeli Çek Valf
Bu mekanizmanın içinde tek yönde açılabilen bir kapak bulunur. Bu kapak sıvı veya gazın normal akışında rahatça açılıp geçişe izin verirken ters yönde akış durumunda kapak akışkanın basıncıyla kapanır ve ters yönde akış engellenmiş olur.
Kullanım Alanları
Pompalarda Kullanımı
Çoğunlukla pompalarda bu mekanizma bulunur. Mesela buhar kazanına su pompalama yaparken suyun ve buharın geri tepmesini önlemek için çek valf kullanılır. Su kaydıraklarında da aynı şekilde kaydıraklara su sağlamak ve kullanılan suyun sisteme geri dönmesini engellemek için kullanılırlar. Ayrıca böyle yerlerde normal akışı da kapatmaya olanak veren valfler kullanılır. Bu sayede çek valf kullanılmadığı zaman kapatılarak gereksiz su israf da önlenir.
Endüstriyel Kullanımı
Özellikle kimyasal üretimi, gıda üretimi veya enerji üretimi yapan fabrikalarda çokça kullanılırlar. Bu çeşit fabrikalarda birbirlerine sadece kontrollü bir şekilde karışıtırılması uygun olan maddeler için veya su pompalarında kullanılırlar. Böylece hem kaynaktaki ürün saf kalır hem de birbirine karışmaması gereken maddeler yanlışlıkla birbirlerine karışmazlar. Bunun yanında NASA’nın 2010 yılında modifiye ettiği çek valflerle Mars’ta hayatı kanıtlayabilecek sıvı örnekleri topladığını da ilginç bir bilgi olarak eklemiş olalım.
Evsel Kullanımı
Ana şebekeden fıskiyelere, bulaşık ve çamaşır makinelerine su sağlanırken arada çek valf bulunur. Böylece kirli su sisteme geri karışmaz. Bunun yanında hepimizin yazları keyifle kullandığımız şişme yatak, havuz ve diğer havayla şişen ürünlerde havanın kaçmasını önlemek için bir çeşit çek valf bulunur. Bu sayede şişme yatağınızı şişirirken nefes almak için ara verdiğinizde hava boşalmaz.
Umuyoruz ki çek valfleri anlattığımız yazımız hoşunuza gitmiştir. Eğer bu yazımızı beğendiyseniz blogumuzda benzer yazılarımızı ve Yapılır‘te ise yapı market ihtiyaçlarınızı bulabilirsiniz. Yorum ve görüşlerinizi ise aşağıya bekliyoruz.
Bu İçerik Sizce Nasıl?
🤨
Yaratıcı (2)
🤗
Pratik (2)
😏
Detaylı (3)
🤓
Zekice (0)
🤠
Yol Gösterici (11)
🤩
Yenilikçi (0)
😜
Eğlenceli (0)
😲
Şaşırtıcı (0)
Yazar Hakkında

Yapılır
Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.