Anasayfa » Yapı Sözlük » Kontrol Kalemi Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kullanılır?

Kontrol Kalemi Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kullanılır?

Kontrol kalemi; bir devrenin içinden elektrik geçip geçmediğini kontrol etmek için kullanılan, tornavida görünümlü el aletidir. Genelde prizde, duyda veya elektrik panosunda elektrik olup olmadığını kontrol için kullanılır.

Paylaş :
Kontrol Kalemi Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kullanılır? #5227
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 21 sn

Kontrol kalemi; bir devrenin içinden elektrik geçip geçmediğini kontrol etmek için kullanılan, tornavida görünümlü el aletidir. Genelde prizde, duyda veya elektrik panosunda elektrik olup olmadığını kontrol için kullanılır. Her takım çantasında bulunması gereken bir üründür. Takım çantasında olması gereken tüm ürünleri sıraladığımız “Takım Çantası ve İçinde Olması Gereken El Aletleri Çeşitleri” başlıklı yazımız için buraya tıklayabilirsiniz.

Kontrol Kalemi Nasıl Çalışır?

Kontrol kalemi şeffaf bir gövdeden ve tornavida uçtan oluşur. Şeffaf gövde içerisinde bir adet neon ampul, direnç ve yay bulunur. Kontrol edilen devrede eğer elektrik varsa şeffaf gövde içindeki ampul yanar ve bize devreden elektrik geçtiğini bildirir. Bu ürünün çok yüksek voltajlı yerlerde kesinlikle kullanılmaması gerekir.

Kontrol Kalemi Nasıl Kullanılır?

Kontrol kalemini doğru kullandığınız sürece kullanması çok basittir ve çok da faydalı bir alettir. Öncelikle kontrol kalemini nerenin elektriğini görmek istiyorsanız oraya dokundurmalısınız. Aynı anda da kalemin arka tarafındakı metal kısma sizin dokunmanız gerekir. Devreyi bu şekilde tamamlamış olursunuz. Eğer bir prizde elektrik olup olmadığını kontrol etmek istiyorsanız, kontrol kalemini her iki deliğe de sokmanız gerekir. Eğer denediğiniz ilk delikte elektrik yoksa sakın buna göre davranmayın. İki deliği de kontrol ettikten sonra ampul yanmıyorsa o noktada elektrik yoktur fakat kontrol kaleminin çalıştığından emin değilseniz aleti elektirik geçtiğine emin olduğunuz bir yerde deneyin. Ampul yanarsa mekanizma çalışıyordur.

Eğer bir kablodan elektrik geçip geçmediğini kontrol etmek istiyorsanız, kablonun plastik kılıfı sıyrılmış olmalıdır. Aksi takdirede kablo yalıtımlı olduğu için kontrol kalemini kullanmak işe yaramayacaktır. Görece güvenli bir el aleti olmasına rağmen kontrol kalemini kullanırken çok dikkatli olmak gerekir. Direnci bozuk ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır.

“Kontrol Kalemi Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kullanılır?” başlıklı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazımızı beğendiyseniz çeşitli el aletleriyle ve diğer yapı malzemeleriyle ilgili yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilirsiniz. Yazılarımızda bahsettiğimiz ürünleri uygun fiyatlarla ve güvenli bir şekilde satın almak içinse Yapılır‘ı ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Görüş ve önerilerinizi aşağıya yorum olarak bırakırsanız hem bize hem de diğer okuyucularımıza yardımcı olabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (1)

🤗

Pratik (1)

😏

Detaylı (2)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (1)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Menfez Nedir ve Nerelerde Kullanılır? #6133

19 Eki 2021

Menfez Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Menfezler günlük hayatmızda hep karşımıza çıksalar da ihtiyacımız olana kadar tam olarak ne işe yaradıklarını ve nasıl kullanıldıklarını bilemeyebiliriz. Bu yazımızda sizlere menfezleri daha yakından tanıtacağız.
Dolgu Macunu Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Uygulanır? #1569

30 Eki 2020

Dolgu Macunu Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Uygulanır?

Dolgu macunu, çeşitli malzemelerdeki delikleri ve boşlukları doldurup eşit bir yüzey elde etmeye yarayan malzemelerdir. Ahşap, metal, plastik yüzeyler için macunlar olduğu gibi macunların en çok kullanıldıkları yerler ahşap kapılar ve duvarlardır.
Pafta/Kaynak Paftası Nedir ve Nerelerde Kullanılır? #4120

08 Haz 2021

Pafta/Kaynak Paftası Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Kısaca pafta ya da kaynak paftası PPRC ve PVC boruları birleştirmek için kullanılan kaynak aletlerinin ucuna takılan ve bu boruları ısıtmaya yarayan parçadır. Farklı boyutlardaki boru ve bağlantılar için farklı boydaki pafta çeşitlerini piyasada bulmak mümkündür.