Anasayfa » Doğal Gaz Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Doğal Gaz Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Doğal gaz tasarrufu özellikle günümüzde çok önemli ve acil bir konu haline gelmiştir. Daha az doğal gaz harcamak bütçenize yardım edebileceği gibi; doğal gaz yenilenemeyen bir doğal kaynak olduğu için doğaya zararımız da azalmış olacaktır. Bu yazımızda çeşitli yollarla doğal gaz kullanımınızı nasıl düşürebileceğinizi anlatacağız.

Paylaş :
Doğal Gaz Tasarrufu Nasıl Yapılır? #9249
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 6 dk, 20 sn

Doğal gaz tasarrufu özellikle günümüzde çok önemli ve acil bir konu haline gelmiştir. Daha az doğal gaz harcamak bütçenize yardım edebileceği gibi; doğal gaz yenilenemeyen bir doğal kaynak olduğu için doğaya zararımız da azalmış olacaktır. Bu yazımızda çeşitli yollarla doğal gaz kullanımınızı nasıl düşürebileceğinizi anlatacağız.

Doğal Gaz Tasarrufu için Alınacak Önlemler

Doğal gaz tasarrufu yapmak için birçok farklı yöntem vardır. Bu bölümde büyük değişiklikler yapmadan önce alabileceğiniz çeşitli önlemleri konuşacağız.

Kombinizi Doğru Ayarlamak

Doğal gazla ısınan ev eğer doğal gaz sobası kullanmıyorsa, radyatörlerin ve suyun sıcaklığı kombi ile kontrol edilir. Fakat birçok farklı markaya ait kombi bulunmaktadır. Bu yüzden eğer normalde kullandığınızdan farklı bir kombi ile uğraşacaksanız; kullanma kılavuzunu okumak faydalı olacaktır.

Kombinizin su ayarlarını yaparken kombinizin derecesini tam olarak istediğiniz sıcaklığa (daha üstüne değil) ayarlamanız doğal gaz tasarrufu yapmanızı kolaylaştıracaktır. Böylece musluğunuzu ayarlarken suyunuzu en sıcağa getirdiğinizde tam olarak istediğiniz sıcaklığa ulaşırsınız. Böylece hem sudan hem de yakıttan tasarruf etmiş olursunuz.

Suyu Dikkatli Kullanmak

Kombinizde suyun sıcaklık ayarını hep açık tutuyorsanız bataryanızı dikkatli kullanmak su tasarrufunuzu arttıracağı gibi doğal gaz tasarrufu yapmanızı da sağlayacaktır. Çoğunlukla sıcak suya ihtiyaç duymamamıza rağmen genelde musluğun sıcaklık ayarı en son hangi noktada kaldıysa suyu o noktada açarız. Bu yüzden suyu kaparken ya da açarken en soğuk noktadan başlamak yakıt tasarrufu için etkili olacaktır. Hansgrohe ve AXOR markasına ait CoolStart özelliğine sahip bataryaların soğuk su ayarı diğer bataryalar gibi yana değil ortaya ayarlandığı için ilk açtığınızda musluktan soğuk su akar. Hansgrohe bataryaları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Su harcamanızı azaltmak da daha az su ısıtmaya ihtiyaç duyulacağı için hem sudan hem de yakıttan tasarruf etmenize yarar. SU tasarrufuyla ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak “Su Tasarrufu Yöntemleri ve Su Tasarrufunun Önemi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kullanmadığınız Petekleri Kapatın

Tasarruf yapmak için kullanmadığınız veya az zaman geçirdiğiniz odaların radyatörlerini kapatarak boşa yakıt masrafının önüne geçebilirsiniz. Ayrıca mutfak gibi zaten ocak ve fırınla ısınan mekanların da peteklerini kısarak veya kapatarak masraflarınızı düşürebilirsiniz. Fakat kombinizin sağlıklı çalışabilmesi için en az 3 radyatörünüzün vanalarının açık ve çalışır durumda olması gerektiğini sakın unutmayın.

Kombinizi Kapatmayın

Evinizden çıkarken ya da geceleri doğal gaz tasarrufu yapmak için kombinizi kapatmak iyi bir fikir gibi gelebilir fakat bu kesinlikle tasarruf yapmanıza yardımcı olmaz. Kombinizi kapatmak yerine kısmak ya da en düşük ayarda çalıştırmak evinizin ve radyatörlerin soğumasını önler. Böylece evinizi daha kolay ısıtırsınız. Eğer kombiyi kapatırsanız soğumuş bir evi ısıtmak için kombiyi çok daha yüksek ayarda çalıştırmanız gerekir.

Aralık ve Delikleri Kapatın

Evimizin ısınmasını engelleyen en önemli unsurlardan biri de kapı ve pencerelerdeki aralık ve deliklerdir. Bu delikler doldurulmadığı veya kapatılmadığı sürece kombinizi istediğiniz kadar yüksekte çalışıtırın; evinizi ısıtamazsınız. Bu yüzden havalar soğumaya başlamadan önce evinizdeki hava deliklerini, kapı alt ve üstlerini hava geçmeyecek şekilde doldurun.

Ocağınızda Alabileceğiniz Önlemler

Doğal Gaz Tasarrufu için Kullanılabilecek Ürünler

Doğal Gaz Tasarrufu için Yalıtım

Evinizde doğal gaz tasarrufu yapmanın belki de en önemli adımı yalıtımdır. Yalıtımın birçok farklı çeşidi olabilir. Yalıtım sayesinde hem duvarlarınızda kaybettiğiniz ısıyı hem de duvarlarınızın su geçirimini azaltabilirsiniz. Ayrıca poliüretan köpük malzemeler havadaki nemle birlikte genleşerek sıkıldıkları yerin şeklini alırlar. Böylece sıkıldıkları yerde ısı kayıplarını önleyerek doğal gaz tasarrufuna katkıda bulunurlar.

Kombi Seçimi

Kombinizi değiştirmeyi düşünüyorsanız, yeni kombi alırken dikkat etmeniz gereken birkaç unsur vardır. Kombinizin kapasitesi evinizin için doğru olmalıdır. Daha düşük veya yüksek kapasiteli bir kombi doğal gazdan optimum verim almanızı engeller bu da doğal gaz tasarrufu yapmanızın önüne geçer.

Her zaman duyuyoruz fakat yoğuşmalı kombinin ne anlama geldiğini biliyor muyuz? Yoğuşma gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesidir. Madde bu durumda dışarıya ısı enerjisi verir. Yoğuşmalı kombiler de kombi çalışırken doğal gazdan çıkan atıklardan su buharını ayrıştırır. Buharın suya dönüşürken dışarıya verdiği enerji kombideki ısı eşanjörü ile toplanır. Bu da kombinin verimini %10 ila 20 oranında arttırır.

Çift Cam

PVC pencereler artık çoğu evde bir standart. PVC pencereler halihazırda ahşap doğrama pencerelere göre ısı ve yağmur izolasyonu konusunda zaten çok daha etkililer. Fakat PVC pencereler de tek veya çift camdan oluşabilirler. Çift cama sahip pencereler hem iki kat cam sayesinden hem de iki cam arasındaki boşluk sayesinde ısı iletimini en aza indirirler. Böylece evinizi ısıtmak daha kolay olur ve dışarıda hava nasıl olursa olsun eviniz dışarıdaki soğuktan daha az etkilenir.

Termostat

Kombinizdeki sıcaklıkla evinizin sıcaklığı aynı şey değildir. Bu yüzden kombinizi tam olarak evinizde ihtiyaç duyduğunuz sıcaklığa ayarlamanız çok daha sağlıklı olacaktır. Bunun için de termostat ya da termostatlı radyatör vanalarını tercih edebilirsiniz. Böylece evinizin sıcaklığını daha kolay ayarlayabilirsiniz.

Siz Doğal Gaz Tasarrufu için Neler Yapıyorsunuz?

Doğal gaz tasarrufu günümüzde çok önemli hale gelmiştir. Hem bütçenizi hem de dünyanın geleceğini etkileyecek olan bu tutum birçok farklı yolla elde edilebilir. Siz evinizde tasarruf için ne gibi yöntemler kullanıyorsunuz? Tercih ettiğiniz tasarruf yöntemlerini yorumlara yazarak hem diğer okuyucularımıza hem de bize yardımcı olabilirsiniz.

Umarız doğal gaz tasarrufu yöntemlerini anlattığımız “Doğal Gaz Tasarrufu Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı faydalı bulmuşsunuzdur. Blogumuzda bu içeriğimize benzer veya farklı birçok içerik bulabilirsiniz. Blogumuzda onlarca içerik arasından ilginizi çekecek başka yazılar da bulacağınıza eminiz. Doğal gaz faturalarınızı düşürmenize yardımcı olacak ürünleri satın almak için de web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Önerilerinizi, sorularınızı ve yeni yazılar için fikirlerinizi aşağıya yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (0)

🤩

Yenilikçi (1)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Engelsiz Bir Banyo Nasıl Oluşturulur? #10735

15 Tem 2023

Engelsiz Bir Banyo Nasıl Oluşturulur?

Çoğumuza kolay gelen basit görevler ve günlük ihtiyaçların giderilmesi, özel gereksinimi olan bireyler için o kadar kolay olmayabilir. Birkaç değişikle banyoyu özel gereksinimi olan bireyler için daha erişilebilir ve güvenli hale getirmeniz mümkün. Bu sayede banyoyu kullanan birisinin herhangi bir banyo aksesuarından veya mobilyasından engellenmeden daha erişilebilir bir banyo ortamına sahip olmalarını sağlayabilirsiniz. Banyoda erişilebilirliği sağlarken güvenli bir banyo ortamı yaratmak, kullanıcıların deneyimini daha iyileştirecektir ve banyo ortamının sebep olabileceği tehlikelerden tamamen korunmasını ya da daha az yaralanmasını sağlayacaktır. Bu yazımızda engelsiz bir banyo ortamı yaratmak, kişisel tercihlere ve ihtiyaçlara göre farklılık gösteren banyo alanlarını her kullanıcıya uyacak bir ortama dönüştürmek ve güvenliklerini sağlamaktan bahsedeceğiz.
İskandinav Stili Nedir? #11355

13 Ara 2023

İskandinav Stili Nedir?

İskandinav stil, sade, işlevsel ve doğal unsurları içeren bir iç mekan tasarım tarzını ifade eder. Bu tasarım, minimalist bir yaklaşımı benimser ve nötral tonlardaki renk paleti ile tanınır.Bu yazımızda; hygge, lagom, sisu ve friluftsliv gibi kavramların, İskandinav stilini nasıl biçimlendirdiğini inceliyoruz.
Açık Hava Mutfağı Nasıl Oluşturulur? #10519

07 Haz 2023

Açık Hava Mutfağı Nasıl Oluşturulur?

Açık hava mutfağı oluştururken mimari tasarım, gölgelendirme, aydınlatma ve bitki düzenlemesi gibi faktörleri dikkate almalısınız. İşlevsellik, konfor, güvenlik ve estetik unsurları bir araya getirerek kişisel zevklerinize ve ihtiyaçlarınıza uygun bir açık hava mutfağı yaratıp; doğru planlama ve malzeme seçimiyle unutulmaz bir dış mekan yaşam alanı elde edebilirsiniz.