Epoksi Nedir?
Epoksi reçinenin kuruyup sertleşmiş tabaka haline epoksi denir. Malzemenin uygulandığı yüzeylerin ısıya, aşınmaya, suya ve kimyasallara dayanımı yüksektir. Bu yüzden bu malzemeyle kaplanan zeminler özellikle endüstriyel ortamlar ve çokça temizlenmesi gereken hastane ve büyük mutfaklar için son derece uygundur. Bunların yanında çok iyi bir yapıştırıcı ve yalıtım malzemesidir.
Epoksi termosettir, yani termoplastiklerin aksine ısındıkça yumuşamak yerine sertleşir. İki komponentlidir. İki komponentin karıştırılması sonucu ısı çıkar ve bu da epoksinin sertleşmesine ve sıvı halden katı hale geçmesine yardımcı olur. Sertleştiğinde son derece parlak bir yüzey oluşturur. Eğer renk katılmazsa şeffaftır ve çok şık bir görüntüsü vardır. İçine çeşitli pigmentler katılabilir ya da farklı malzemeler katılarak ortaya çıkan sonucun parlaklığı azaltılabilir.
Kullanım Alanları
Epoksi reçinenin kullanım alanları anlatmakla bitmez. Aşınmaya ve kimyasallara çok dayanıklı olduğu için havacılıkta ve başka alanlarda metalleri kaplamakta ve yapıştırmakta kullanılır, zemin ve tezgah kaplamalarında kullanılır, elektrik yalıtımında kullanılır ve hatta dekoratif olarak da kullanılır. Zemine uygulanan epoksiye pigment katılarak duvar boyanızla bir bütünlük sağlayabilirsiniz.
Epoksi fonksiyonel kullanımlarının yanında dekorasyon amaçlı da kullanılır. Mesela son senelerde ağaç sehpaların, masaların oyuklarına bu şık ve parlak malzemeyi uygulamak veya epoksi içine hapsedilmiş çeşitli ürünlerle takılar yapmak çok moda olmuş ve yaygınlaşmıştır. Yani dikkatli olunduğu sürece evde bile rahatlıkla uygulanabilen bir üründür.
Kaplama ve dekoratif amaçlı kullanılabildiği gibi yüksek yapışma gücü sayesinde yapıştırıcı olarak kullanımı en popüler kullanımlarındandır. En güçlü yapıştırıcılardan biri olarak kabul edilir. Birçok dış etkene dayanıklı olduğu için yapıştırılan malzemenin ömrü de uzun olur.
Epoksinin Uygulanması
Epoksi uygulanırken doğru malzeme ve ürünlerin kullanılması çok önemlidir. Bunun yanında doğru koruyucu elemanları giymeniz de önemlidir. Uygulama sırasında kesinlikle eldivensiz çalışmayın.
Epoksi genelde bir reçine ve bir de sertleştirici denilen iki komponentin birleşmesinden üretilir. Bu iki sıvı bir araya geldiklerinde egzotermik bir reaksiyon oluşur. Yani bu reaksiyon dışarıya ısı verir. Bu reaksiyon epoksiyi önce jöle haline daha sonra da tamamen katı hale getirir. Böylece nerede kullanacakanız kullanın, epoksi kürlenmiş yani sertleşmiş hale gelir.
Bu yazımızda epoksinin ne işe yaradığını ve nasıl uygulandığını açıkladık. Malzeme birçok kimyasala ve darbelere karşı dayanıklı olduğu için dış ortamda da kullanıma uygundur. Çok geniş ve çok yönlü bir kullanım alanı vardır.
Eğer bu ürünle ilgili sizin de eklemek istediğiniz bilgiler veya eklememizi istediğiniz yeni başlıklar varsa, aşağıya yorum bırakabilir veya bize info@yapilir.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Bu İçerik Sizce Nasıl?
🤨
Yaratıcı (0)
🤗
Pratik (0)
😏
Detaylı (8)
🤓
Zekice (3)
🤠
Yol Gösterici (4)
🤩
Yenilikçi (1)
😜
Eğlenceli (0)
😲
Şaşırtıcı (0)
Yazar Hakkında
Yapılır
Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.