Anasayfa » Yapı Sözlük » Cıvata Nedir? Cıvata ve Vida Arasındaki Fark Nedir?

Cıvata Nedir? Cıvata ve Vida Arasındaki Fark Nedir?

Cıvata; iki parçayı birbirine gerektiğinde sökülebilecek şekilde monte etmek için kullanılan yivli, metal vida benzeri parçadır.

Paylaş :
Cıvata Nedir? Cıvata ve Vida Arasındaki Fark Nedir? #1741
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 19 sn

Cıvata; birden fazla parçayı birbirine gerektiğinde sökülebilecek şekilde monte etmek için kullanılan yivli, metal vida benzeri parçadır fakat vida ile aynı işlevi görmez. İki parçayı birbirine sağlamca tutturmak için cıvatayı iki taraftan sıkıştırmak gerekir. Bu iş için de genelde somun kullanılır. En çok makine parçalarını birbirine tutturmak için kullanılırlar.

Cıvata ve üstünde somun
Cıvata ve üstündeki somun

Cıvataların çoğunluğunun başı altıgen şeklindedir ve anahtar veya ingiliz anahtarı ile açılırlar. (İngiliz anahtarı ile ilgili yazımız için buraya tıklayabilirsiniz.) Fakat piyasada birçok farklı biçimde başa sahip olan çeşitleri bulunabilir. Bunlar cıvatanın monte edildiği yere göre tercih edilmelidir. Mesela cıvatanın takılacağı yerde alan küçükse yuvarlak başa sahip olup alyanla açılan hatta alan iyice küçükse düz veya yıldız tornavidayla açılan çeşitler tercih edilmelidir.

Özelleşmiş birçok cıvata çeşidi vardır. Mesela ağaç cıvatası denilen baş kısmı sığ bir yarımküre şeklinde olan ve müdahale edilemeyen veya halkalı cıvata adı verilen, baş kısmı halka şeklinde olan cıvataları bu özelleşmiş cıvatalara örnek gösterebiliriz.

Cıvata ve Vida Arasındaki Farklar

Cıvata iki parçayı somun kullanarak birbirine monte etmek için kullanılır. Yani cıvatanın üstündeki yivler somunun içierisinde hareket etmesi içindir, birleştirdiği parçaların içinde değil. Fakat duvara bir şey asmak veya gövdeye bir parçayı monte etmek için kullanılan eleman vidadır. Vida, yivleri sayesinde monte edildiği yerde yol yapar ve sabit kalır. Vidanın duvara tutunmasını sağlayan ise dübel denilen içinde vidanın yivlerine karşılık gelen çıkıntıları olan plastik malzemedir.

Cıvata, vidaya göre daha ağır işler ve daha ağır parçaları birbirine tutturmak için kullanılır. Bu yüzden boyut olarak da dayanıklılık olarak da vidaya göre daha güçlüdürler. Vida ve çivilerle ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için bu linkteki yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu yazımızda size cıvatanın ne olduğu anlatırken vida ve cıvata arasındaki farkları açıklamaya çalıştık. Eklemek istediğiniz yorumlarınızı alttaki “Yorum Yazın” kısmına yazabilirsiniz ya da info@yapilir.com‘a e-mail yoluyla gönderebilirsiniz. Tüm yapı market ihtiyaçlarınızı yerinizden kalkmadan ve en uygun fiyatlarla satın almak için ise sizleri Yapılır‘e bekliyoruz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (2)

🤗

Pratik (3)

😏

Detaylı (3)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (2)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Lokma ve Çeşitleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır? #4357

22 Haz 2021

Lokma ve Çeşitleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

Lokma özellikle altı köşeli cıvata ve vidaları sıkmak ve gevşetmek için kullanılan bir el aletidir. Birçok farklı biçimde karşımıza çıkabilir.
Kör Tapa Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir? #3750

06 May 2021

Kör Tapa Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?

Kör tapa tesisatın önemli parçalarından biridir. Özellikle bir tesisatın açık ucunu kapamada kullanılan tesisat parçasıdır. Akışı durdurduğu için adına kör tapa denir. Bu yazımızda kör tapayı detaylıca inceleyip kullanıldığı yerleri açıklayacağız. Kör tapa; gaz veya sıvı tesisatlarında herhangi bir yere bağlanmayan boruların akıntılarını kesmek için kullanılır. Kör tapa çok basit bir şekilde borunun akışını durdurarak […]
Rezervuar Nedir, Nasıl Çalışır ve Çeşitleri Nelerdir? #4955

03 Ağu 2021

Rezervuar Nedir, Nasıl Çalışır ve Çeşitleri Nelerdir?

Rezervuar en basit haliyle klozeti temizlemeye ve klozetteki atıkları pis su borularına ulaştırmaya yarayan su deşarj sistemidir. Tüm klozetlerde bir çeşit rezervuar bulunur; gömme, asma veya klozet üstü. Bu yazımızda sizlere rezervuarı ve çeşitlerini daha detaylı bir şekilde anlatacağız.