Anasayfa » Mercek (İnceleme) » Geleceğin Banyosu Nasıl Olacak?

Geleceğin Banyosu Nasıl Olacak?

osu denince aklımıza neler geliyor? Aslında geleceğin banyosunda biz neler isterdik, nelere ihtiyacımız var daha doğru bir soru. Uzmanlar da bizim ihtiyaçlarımızdan yola çıkarak ve teknolojinin gittiği yöne bakarak geleceğimizle ilgili bazı tahminlerde bulunuyorlar. Bu yazımızda geleceğin banyosu için öngörülen bazı gelişmeleri ve bizce ne tür gelişmeler olması gerektiğini anlatacağız.

Paylaş :
Geleceğin Banyosu Nasıl Olacak? #6652
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 6 dk, 53 sn

Geleceğin banyosu denince aklımıza neler geliyor? Aslında geleceğin banyosunda biz neler isterdik, nelere ihtiyacımız var daha doğru bir soru. Uzmanlar da bizim ihtiyaçlarımızdan yola çıkarak ve teknolojinin gittiği yöne bakarak geleceğimizle ilgili bazı tahminlerde bulunuyorlar. Bu yazımızda geleceğin banyosu için öngörülen bazı gelişmeleri ve bizce ne tür gelişmeler olması gerektiğini anlatacağız. Hazırsanız banyonun geleceğine doğru gitmeden önce geçmişine doğru bir zaman yolculuğuna çıkalım.

Banyonun Doğuşu

Evlerimizde banyo ve tuvalet için ayrılmış bir mekan fikri, garip de olsa aslında sandığımızdan çok daha yeni bir fikirdir. Avrupa’da bile banyo için evlerde bir oda ayrılması 19. yüzyılın yarısında tesisatın evlerin için girmesiyle başlamıştır. Tabii banyo yapmak için tesisat da yeterli değildi, suyun sıcak bir şekilde musluktan akması gerekiyordu. 20. yüzyılın yarısına gelindiğinde bile hala çoğu evde sıcak su ve rezervuar yoktu. Maalesef günümüzde bile temiz ve sıcak suya hala erişimi olmayan bölgeler bulunmakta. Bu bölümde banyonun günümüze kadar nasıl gelişmeler geçirdiğini anlatacağız.

Yıkanma

Geleceğin Banyosu
Antik bakır küvet

Evdeki banyolardan önce insanlar yıkanma işini hamamlarda halletmekteydiler. Haçlı seferleriyle beraber hamam kültürü Avrupa’ya da yayıldı ve neredeyse tüm Avrupa ülkeleri kendi toplu banyo kültürlerini oluşturdular. Mesela İngiltere’deki “hamam”larda yıkanmanın yanında traş olabilir, müzik dinleyebilir ve hatta yemek yiyebilirdiniz. Bu alanlar sosyalleşmek için kullanıldıkları için yıkanmak da toplu yapılan bir eylemdi. Bu kültür Roma’da oluşmasına rağmen Batı Roma İmparatorluğu’nun yıkılması sonucu unutulmuş fakat daha sonra Osmanlı’ın etkisiyle yeniden uygulanmaya başlamıştır.

Varlıklı insanlar uzun yıllardır kendi evlerinde hizmetçilerinin taşıdığı suyla gideri olmayan küvetlerde banyo yapabilmekteydiler. Bu küvet ise genellikle yatak odasında kullanılmaktaydı. Küvetler genelde ahşap ve sonraki yıllarda metalden üretilmekteydi. 19. yüzyıla gelindiğinde yoksul kesim bile daha az lüks şartlarda da olsa taşıma sıcak suyla düzenli olarak yıkanmaktaydılar. Fakat hala banyo denilen mekanlar oluşmadığı için küvet evin en sıcak alanına konulurdu ve bütün aile sırayla bu küvette yıkanırdı.

Klozet

Günümüzde evimizin mahremiyetinde kullandığımız klozetlerin öncesinde tuvaletler çok daha farklıydı. Roma İmparatorluğu’ndan başlayarak yıkanmak gibi tuvalet de toplu yapılan bir eylemdi. Toplu tuvaletlerin kullanımı Orta Çağ’da bile devam etmekteydi. Bunun yanında daha üst sınıf kimseler kendi evlerinin mahremiyetinde oturaklar ve hatta yumuşak, kadife kaplı portatif tuvaletler kullanıyorlardı. Hatta 1. Elizabeth’in portatif tuvaletini gittiği yerlere taşımak içn ayrı bir at arabası vardı. Tabii ki bu oturak ve tuvaletler hizmetçiler tarafından kanalizasyon olmadığı için sokaklara boşaltılmaktaydı. (Aslında kanalizasyona ve tesisat benzeri oluşumlara M.Ö. 4.000 yılından beri çeşitli coğrafyalarda rastlanmaktadır.) Fakat 16. yüzyılın sonunda her şeyi değiştirecek olan rezervuar Sir John Harington tarafından bulundu. Bu buluşun en iyi yanı bir tesisata ihtiyacı olmamasıydı. Sadece tankın ayda bir temizlenmesi gerekmekteydi. Ama rezervuarın yaygın kullanıma girmesi için 200 yıl daha geçmesi gerekecekti.

Geleceğin Banyosu
Gideri olmayan antika lavabo

Lavabo

İlk lavabolar gideri olmayan büyük kaselerdi. Bu kaselerin içine temiz su konurdu ve genelde yatak odasındaki tuvalet masasında elleri ve yüzü yıkamak için kullanılırdı. Banyoların ev içinde ayrı mekanlar olmasıyla birlikte lavabolar da banyoda yerini aldı. Böylece akan su ve giderin yardımıyla temizlenmek daha kolaylaştı.

Geleceğin Banyosu

Banyo evimizde en çok değişim geçiren mekanlardan biridir. Temiz ve sıcak suya rahatça ulaşmak ve atıklarımızdan kolayca kurtulmak hala bazı insanlar için lüks olsa bile biz bu fırsatlara kolayca erişebilmekteyiz. Fakat teknoloji hayatımızın her yönünü etkilerken banyoyu da es geçmiyor. Banyo ürünleri üreticileri ve araştırmacılar geleceğin banyosu için birçok farklı yenilikler öngörüyor ve planlıyorlar. Bu bölümde geleceğin banyosuna daha yakından bakacağız.

Geleceğin Banyosu ve Kişiye Özel Ayarlar

Geleceğin banyosunda olması öngörülen ilk teknolojilerden biri kişiye özel olarak ayarları değişen bir banyo sistemi. Bu sistemde her kullanıcı banyoya girerken kendini tanıtır ve banyoda çalan müzik, banyonun sıcaklığı, suyun sıcaklığı ve hatta çeşitli batarya ve vitrifiye ürünlerin seviyeleri kullanıcının tercihlerine göre ayarlanır. Hatta internet sayesinde evinizden uzaktaki bir otelde bile kullanıcı bilgileriniz sayesinde aynı ayarlara ulaşabilirsiniz. Böylece hem enerjiden tasarruf sağlarsınız hem de değerli zamanınız size kalır.

Geleceğin Aynası

Gelecekteki banyo aynaları aynı zamanda monitör olarak kullanılabilecek. Böylece sabah dişinizi fırçalarken haberleri izleyebilecek, hava durumunu öğrenecek ve mesajlarınızı okuyabileceksiniz. Banyonuzda bile en sevdiğiniz dizi ve müzikten mahrum kalmayacak, sosyal medyanızı kontrol edebileceksiniz. Ayrıca bu ayna/monitör sayesinde banyonuzdaki çeşitleri ayarları da yapabileceksiniz.

Geleceğin Banyosu
Geleceğin akıllı aynaları

Mini Sağlık Merkezi Geleceğin Banyosunda

Sağlıklı olup olmadığınızı öğrenmek için sadece banyonuza kadar gitmeniz gerekse hayat çok kolay olmaz mıydı? Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre ankete katılanların yarısı tam da bunu istiyor. Uzmanlar da gelecekte banyoya kurulacak olan çeşitli ölçüm aletleri aracılığıyla vücudunuzun ne kadar sağlıklı olduğunun ölçüleceğini öngörüyorlar. Tahminlere göre diş fırçanız tükürüğünüzü test ederken klozetiniz idrarınızı test edecek. Çıkan sonuçlar da yukarıda bahsettiğimiz aynalara veya telefonlarınıza gönderilecek.

Yeşil Bir Banyo

Günümüzün en önemli sorunları küresel ısınma ve sınırlı doğal kaynaklar. Hal böyle olunca tüm hareketlerimizin ve tercihlerimizin dünyanın geleceği açısından doğuracağı sonuçları da hesaplamamız gerekiyor. Bu yönde yapılacak olan değişiklikler bütçemize iyi gelirken doğal kaynaklarımızı da korumuş olacak.

Gelecekteki bataryalar günümüzdeki dahili perlatöre sahip bataryalardan bile daha çok su tasarrufu yaparken giderden akan sular filtrelenip banyoda yeniden kullanılabilecek. Ayrıca banyodaki enerji ihtiyacı da yenilenebilir kaynaklardan sağlanacak.

Geleceğin Banyosunda Sizce Neler Olmalı?

Size göre gelecekteki banyolarda şu an banyolarımızda eksik olan hangi teknolojiler ve buluşlar olacak? Ya da sizce banyonuzdaki hangi öğeler geleceği yansıtırken hangileri eski zamanlardan kalmış gibi hissettiriyor? Konu hakkındaki düşüncelerinizi yorumlara bekliyoruz.

Umuyoruz banyonun geçmişini ve geleceğini anlattığımız “Geleceğin Banyosu Nasıl Olacak?” başlıklı yazımızı beğenmişsinizdir. Banyonuzun fonksiyonel ve uzun ömürlü olması için banyonuzu geleceğe de hazırlamanız gerekir. Bu yazımız umarız banyonun geleceğiyle ilgili size biraz fikir vermiştir. Bu ve bunun gibi yazılarımızla sizin merak ettiklerinize cevap vermeye çabalıyoruz. Benzer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilir ve onlarca yazımız içinden size uygun olanları okuyabilirsiniz. Bu ve diğer yazılarımızdaki ürünleri güvenle satın almak içinse Yapılır‘ı inceleyebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Gelecek yazılarımız için araştırmamızı istediğiniz konuları, sorularınızı ve görüşlerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Yorumlarınızı okuyup en kısa zamanda cevap vermeye çalışıyoruz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (3)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (0)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Geometrik Formların Banyo Tasarımında Kullanımı #11192

25 Ara 2023

Geometrik Formların Banyo Tasarımında Kullanımı

Geometrik formlar; renk, desen ve malzeme seçimiyle birleştirilerek; minimalist, canlı, sofistike veya doğal banyo tasarımlarının oluşturulabilir. Bu yazıda banyo tasarımında geometrik formların kullanımının, modern ve etkileyici bir atmosfer oluşturmak için nasıl önemli bir rol oynadığı ele alınmaktadır. Geometrik şekillerin duvar kaplamalarından mobilyalara kadar geniş bir yelpazede kullanılarak banyonuzun estetik ve fonksiyonel açıdan nasıl zenginleştirilebileceğine gelin birlikte bakalım.
Yeşil Bina Sertifikası Nedir ve Nasıl Alınır? #11972

24 Nis 2024

Yeşil Bina Sertifikası Nedir ve Nasıl Alınır?

Sevdiklerimize ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için hepimizin kişisel hayatlarında sürdürülebilirlik ilkesini uygulaması gerekmektedir. Çevre sorunlarıyla mücadele etmek ve doğal kaynakları korumak için çeşitli sektörlerde sürdürülebilirlik ilkelerine dayalı uygulamalar giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Dolayısıyla günümüzde çevre dostu ve sürdürülebilirlik ilkelerine uygun yapılar giderek daha yaygın hale getirilmeye çalışılmaktadır. Bu bağlamda, inşaat sektöründe yeşil bina kavramı ortaya atılarak çevre dostu tasarım ve uygulamaların arttırılması hedeflenmektedir.
Hansgrohe Renkli Bataryalar ile Banyonuzu Renklendirin #6654

01 Ara 2021

Hansgrohe Renkli Bataryalar ile Banyonuzu Renklendirin

Hansgrohe renkli bataryalar da diğer renkli ürünler ve mobilyalar gibi evinize renk katarken uyum sağlamanıza yardımcı olurlar. Bu yazımızda sizlere Hansgrohe markasına ait renkli bataryaları daha yakından tanıtmaya çalışacağız.