Anasayfa » Duroplast ve Thermoplast nedir ve farkları nelerdir?

Duroplast ve Thermoplast nedir ve farkları nelerdir?

Duroplast ve Thermoplast, gündelik hayatta çeşitli ambalaj ve oyuncak üretiminde kullanılmasının yanı sıra; klozet kapaklarında yaygın olarak kullanılan plastik polimer kökenli malzemelerdir.

Paylaş :
Duroplast ve Thermoplast nedir ve farkları nelerdir? #9719
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 3 dk, 35 sn

Duroplast ve Thermoplast, gündelik hayatta çeşitli ambalaj ve oyuncak üretiminde kullanılmasının yanı sıra; klozet kapaklarında yaygın olarak kullanılan plastik polimer kökenli malzemelerdir.

Duroplast Nedir?

Duroplast sentetik bir reçine olan bakalit ve cam elyafı gibi liflerin karışımı ile elde edilen, ısıyla sertleşen bir çeşit plastiktir. Birçok küçük molekülün birleşmesiyle oluşan polimerlerin düzeni malzemenin niteliklerini de belirler.

Duroplast’ın Nitelikleri

Hafif ve güçlü bir malzeme olmasına ek olarak Duroplast, presle kolayca şekillendirilebilmesi sebebiyle Doğu Almanya’da otomobillerin gövde panellerinde yapımında kullanılanılıyordu. Aynı zamanda Duroplastı güçlendirmek için katkı olarak konulan elyaflar tekstil endüstrisindeki atık liflerden de üretilebildiğinden, döngüsel ekonomiye katkı sağlayan bir malzemedir.

Duroplastın Şekillendirilmesi

İkinci kez ısıya maruz bırakıldığında Duroplast polimerini oluşturan moleküler zincirlerin arasındaki güçlü bağdan dolayı malzemenin şeklini değiştirmek mümkün olmamaktadır. Bir kez şekillendirildikten sonra ikinci kez yüksek ısıya maruz kalan Duroplast, korozyona uğrar. Bu kimyasal özelliğin getirdiği dayanıklılıktan dolayı malzeme duro (durable/dayanıklı)- plast(ik) olarak adlandırılmıştır.

Thermoplast Nedir?

Duroplast gibi Thermoplast da bir plastik polimerdir. Isıtıldığında eriyen soğuduğunda sertleşen polimer reçinelerden üretilir. Molekül zincirlerinin düzenleri farklı olduğundan Duroplasttan farklı fiziksel ve kimyasal özellikleri vardır.

Thermoplast ve Duroplast Farkı

Thermoplast ve Duroplast malzemelerinin en büyük farkı ısıya karşı gösterdikleri tepkidir. Molekül zincirlerinin düzenleri farklı olduğundan Thermoplastın Duroplasttan farklı fiziksel ve kimyasal özellikleri vardır. Duroplast, Thermoplast’ın aksine yalnızca bir kez eritilebilir. En önemli farkı Thermoplast tekrar tekrar işlenebilip, geri dönüştürülebilirken; duroplastın bir kere işlenebilmesi ve geri dönüşümünün mümkün olmamasıdır. Duroplast klozet kapaklarından daha az sert olmasına rağmen dış kuvvetlere karşı hem elastik özellikte hem de oldukça dayanıklıdır.

Duroplast Klozet Kapakları

Duroplast ve Thermoplast
Duroplast klozet kapağı

Sertleştiğinde dayanıklı hale gelen Duroplastın en önemli avantajı sağlamlığıdır. Diğer malzemelerden yapılan klozet kapaklarıyla kıyaslandığında yüzey sertliği bakımından öne çıkan Duroplast klozet kapakları, çizilmeye karşı dayanıklılığından dolayı mikroorganizmaları barındıramayacak kadar gözeneksiz bir yüzeye sahip olması ve aynı sebeple kolay temizlenebilmesi açısından banyoda hijyeni sağlamaya yardımcı olur.

Duroplast ve Thermoplast
Thermoplast klozet kapağı

Thermoplast klozet kapakları

Thermoplast klozet kapaklarının kimyasal yapısından kaynaklanan yüzey pürüzsüzlüğüne ek olarak, poliolefin termoplastik klozet kapakları herhangi bir reaksiyona girmediğinden, mikroorganizmaların barınmasına olanak vermeyen bir malzemedir. Elastik yapısı nedeniyle kırılmaz ve neredeyse zarar görmez. Zarar görse bile geri dönüşümü mümkün olduğundan çevre dostu bir malzemedir. Thermoplast klozet kapakları, Duroplast klozet kapaklarına kıyasla daha uygun fiyatlıdır.

Sizin Seçiminiz Hangisi?

Klozet kapağı seçimiyle ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz ”Klozet Kapağı Nedir ve Nasıl Seçilir?” ve ”Klozet Seçimi Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli?” yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Yazımızda yaygın olarak kullanılan klozet kapağı malzemelerini açıklamaya çalıştık. Siz hangisini tercih edeceğinizi yorumlara yazarak diğer okuyucularımıza yardımcı olabilirsiniz.

Umuyoruz ki “Duroplast ve Thermoplast nedir ve farkları nelerdir?” başlıklı yazımızı açıklayıcı bulmuşsunuzdur. Benzer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilirsiniz. Blogumuzda bunun gibi, yapı ürünleri ile ilgili veya başka konularla ilgili açıklayıcı yazılar bulabilirsiniz. Bu yazımızda ve diğer yazılarımızda bahsettiğimiz ürünleri uygun fiyatlarla satın almak içinse online mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Yazılarımızla ilgili sorularınızı ve önerilerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Yorumlarınızla gelecek yazılarımızın konularını da belirleyebilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (3)

🤗

Pratik (3)

😏

Detaylı (2)

🤓

Zekice (1)

🤠

Yol Gösterici (11)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (1)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Yeşil Bina Sertifikası Nedir ve Nasıl Alınır? #11972

24 Nis 2024

Yeşil Bina Sertifikası Nedir ve Nasıl Alınır?

Sevdiklerimize ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için hepimizin kişisel hayatlarında sürdürülebilirlik ilkesini uygulaması gerekmektedir. Çevre sorunlarıyla mücadele etmek ve doğal kaynakları korumak için çeşitli sektörlerde sürdürülebilirlik ilkelerine dayalı uygulamalar giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Dolayısıyla günümüzde çevre dostu ve sürdürülebilirlik ilkelerine uygun yapılar giderek daha yaygın hale getirilmeye çalışılmaktadır. Bu bağlamda, inşaat sektöründe yeşil bina kavramı ortaya atılarak çevre dostu tasarım ve uygulamaların arttırılması hedeflenmektedir.
Kanallı Klozet mi Kanalsız mı Tercih Etmelisiniz? #2498

29 Oca 2021

Kanallı Klozet mi Kanalsız mı Tercih Etmelisiniz?

Eski klozetinizden kurtulup yeni bir klozet almaya karar verdiniz ya da yeni eviniz için klozet arıyorsunuz. Aklınızda tek bir soru: Kanallı klozet mi kanalsız klozet mi almalıyım? Bu yazımızda bu sorunun cevabını bulmanıza yardımcı olacağız.
Duravit Sensowash Nedir ve Nasıl Çalışır? #5543

09 Eyl 2021

Duravit Sensowash Nedir ve Nasıl Çalışır?

Duravit Sensowash tuvalet alışkanlıklarınızı tamamen değiştirecek. Sensowash bir çeşit klozet kapağıdır. Fakat geleneksel klozet kapaklarından çok daha fazlasıdır. Bu ürün hem sizin hem de klozetinizin daha hijyenik olmasını sağladığı için hayatınızı kolaylaştırır. Bu klozet kapağı size yeni bir klozet almışsınız hissini verecek.