Anasayfa » İskandinav Stili Nedir?

İskandinav Stili Nedir?

İskandinav stil, sade, işlevsel ve doğal unsurları içeren bir iç mekan tasarım tarzını ifade eder. Bu tasarım, minimalist bir yaklaşımı benimser ve nötral tonlardaki renk paleti ile tanınır.Bu yazımızda; hygge, lagom, sisu ve friluftsliv gibi kavramların, İskandinav stilini nasıl biçimlendirdiğini inceliyoruz.

Paylaş :
İskandinav Stili Nedir? #11355
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 5 dk, 14 sn

İskandinav stili; İskandinav ülkeleri olan Danimarka, İsveç, Norveç, Finlandiya ve İzlanda’nın tasarım estetiği ve yaşam tarzından ilham alan bir iç mekan tasarım tarzıdır. Bu tarz, iç mekanda sadelik, doğal malzeme tercihleri ve konfor ile öne çıkar. Bu yazıda, İskandinav tarzının ne olduğunu, içinde barındırdığı felsefeleri; temel özelliklerini ve bu tarzı evinizde nasıl uygulayabileceğinizi inceleyeceğiz.

İskandinav Stili

İskandinav Yaşam Felsefeleri

İskandinav dekorasyon stilini besleyen ve biçimlendiren bazı yaşam felsefeleri bulunmaktadır. İskandinav stilini daha iyi anlayabilmek için aşağıdaki kavramları bilmek önemlidir:

İskandinav Stilinde Hygge (Danimarka)

İskandinav Stili hygge

Hygge(okunuşu: huga), Danimarka kültürünün önemli bir parçasıdır. Temelde hygge, sıcak bir atmosfer yaratmayı ve güzel şeylerin tadını sevdiklerinizle çıkarmayı ifade eder. Mum ışığının sıcaklığı hygge‘dır. Bir film izleyerek sevdiğiniz biriyle günün stresini atmak da hygge‘dır. Ve arkadaşlar ve aile ile oturup keyifli ve bol kahkahalı sohbetler yapmak da hygge‘dır. Hygge, ilk olarak eski Norveççe’de ortaya çıktı ve “iyilik hali” gibi bir anlama gelirdi. Bu kavramın, iç mekan dekorasyonuna yansıması da, iyilik halini getirecek konforlu ve sıcak atmosferi evinizde nasıl oluşturabileceğinizle ilgili ipuçları barındırır.

İskandinav Stilinde Lagom (İsveç)

İskandinav Stili

Lagom, İsveççe’de “ne çok fazla, ne de çok az”, “yeterli kadar” veya “orta yol” anlamına gelen bir İsveç felsefesidir. Bu kavram, dengeli bir yaşam tarzını teşvik eder ve gereksiz tüketimden kaçınılmasını önerir. Tasarımda lagom, az ama seçkin mobilya seçimleriyle; işlevsellik, sadelikle gelen zarafetle oluşturulur. İsveç minimalizmindeki, sahip olduğumuz şeylere daha fazla değer vermemiz gerektiği fikri ile lagom kavramı; İskandinav stilinin önemli bir parçasıdır. Lagom; dengeli bir yaşam tarzı için, hayatınızdan her şeyi çıkarmak zorunda olduğunuz anlamına gelmez, ancak zamanınızı ve dikkatinizi alan karmaşayı azaltmayı amaçlar.

Friluftsliv (Norveç)

Friluftsliv, Norveççe’de “açık havada yaşam” anlamına gelir. Bu kavram; doğada zaman geçirmeyi, açık havanın tadını çıkarmayı ve doğayla bağlantı kurmayı teşvik eder. İç mekan tasarımında, bu kavram, doğal malzemelerin kullanımı ve iç mekanları dış dünya ile entegre etmeyi vurgular. Friluftsliv, pandemi hayatının baskılarının doğayı ve organik yaşamı ev tasarımlarımıza davet etme ihtiyacını vurgulamasıyla popülerlik kazanmıştır. Bazı tasarımcılar friluftsliv‘i, iç mekânları doğanın içine sokma eğilimindeki hızla büyüyen biyofilik tasarım trendi ile benzeştirir. Her ikisi de; huzuru artırıp, zihinsel yorgunluğu azaltmayı teşvik etmek için doğal unsurları iç mekana entegre etmeye çalışır.

Sisu (Finlandiya)

Sisu, Fin kökenli bir kavramdır ve dayanıklılığı, cesareti ve içsel gücü temsil eder. Sisu, uzun vadeli bir hedefe ulaşma planı ve tutku olarak hayatımızda kendini gösterir. Temelde, insanlar; mutlu, uzun ve refah dolu bir yaşam için sisu felsefesini hayatlarında uygularlar. Sisu felsefesine göre; sorunlarla yüzleşme konusundaki kararlılık ve zorluklar arttığında pes etmemek, karakterimizi şekillendirmede önemli bir rol oynar. İçsel gücünüz ayrıca eylemlerinizde kendini gösterir. Dolayısıyla; işleriniz ve gündelik eylemleriniz yaşam enerjininizi yönetmede önemli bir rol oynar. Tasarımda, sisu; sadelik, fonksiyonellik ve güçlü tasarım anlayışını yansıtan mobilya ve dekorasyon seçimleriyle ifade edilir.

Bu kavramlar, İskandinav tarzının temel prensipleriyle uyum içinde bulunur ve bu tarzın tasarımını etkiler.

  • Odalarınızın bir pozitif enerjiye sahip olması için mutlaka bol miktarda gün ışığı almasına dikkat edin. Odadayken pencerelerinizi açın. Hava serbestçe odada dolaşsın diye akışkan perdeler takın. Bu, odanın daha ferah ve nefes alanabilir görünmesini sağlar.
  • Rahatlatıcı bir renk paleti daha huzur verici görünür. Daha da rahatlatıcı hale getirmek için bol miktarda yastık ve tasarım yastık ekleyin.
  • Favori gruplarınızın posterlerini veya sizi motive eden veya mutlu eden alıntıların bazılarını asın. Ayrıca, bu şekilde yaşamda başarmak istediğiniz her şeyi, bir akış şemasını önünüzde bulundurabilirsiniz.
  • Sentetik kumaşlı ürünler yerine organik pamuk içerikli havlu ve tekstil ürünlerini tercih edin.
  • Çekmecelerinizin gereksiz eşyalarla dolu olmasına izin vermeyin.Temiz bir alan, işten yorgun bir günün ardından odanıza girdiğinizde rahat hissetmenize yardımcı olacaktır.
  • İçsel gücünüzü geliştirdiğinizde, hedeflerinize tutkulu olursunuz. Daha sağlıklı bir şekilde yaşamaya çalışın. Odanızı dekore etmek için kendin yap projelerine başlamak, zihninizi canlandırmanın harika bir yoludur. Kendin-Yap projeleriyle, evinize bir şeyler üretmek isterseniz, neler yapabileceğinizle ilgili fikir almak için Kendin-Yap kategorimizdeki yazılara göz atabilirsiniz.

Umarız İskandinav stili ile ilgili ipuçları verdiğimiz yazımızı beğenmişsinizdir. Kendi evinizdeki İskandinav stilinde dekore etmek icin yararlanabileceğiniz ipuçları ve yaşam felsefelerini paylaştık. Bu konseptler ilginizi çektiyse “Asya Kökenli 8 Mimari Konsepti İnceliyoruz.” yazımıza da göz atabilirsiniz. Ayrıca İskandinav ve Japon estetigini birleştiren yeni bir stil olan Japandi stiliyle ilgili bilgi için “Japandi Stili: Hibrit Bir Dekorasyon Trendi” yazımıza da bakmak faydalı olacaktır. Benzer konuları işlediğimiz içeriklerimiz için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilirsiniz. İskandinav stilinden ilhamla tasarlanan Duravit Luv serisi ürünlerine ulaşmak isterseniz buraya bakabilir; diğer yazılarımızda bahsettiğimiz ürünleri incelemek ve güvenle satın almak içinse online mağazamızı ziyaret etebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Görüş, öneri ve gelecek yazılarımız için fikirlerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Bırakacağınız yorumlar hem bizim hem de diğer okurlarımız için faydalı olacaktır.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (1)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (0)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Banyo Tasarımı Nasıl Yapılır, Adımları Nelerdir? #7377

19 Oca 2022

Banyo Tasarımı Nasıl Yapılır, Adımları Nelerdir?

Bu yazımızda banyo tasarımının adım adım nasıl olması gerektiğini ve hangi sırayla olması gerektiğini baştan sona açıklayacağız. Hazırsanız banyonuzu tasarlamaya başlayalım.
En İyi Banyo Markaları Nelerdir? #6346

13 Kas 2021

En İyi Banyo Markaları Nelerdir?

En iyi banyo markalarından bahsederken öncelikle seçtiğimiz markaların ürünlerinin dayanıklı ve fonksiyonel olmasına dikkat etmekteyiz. Bu yüzden bu yazımızda bahsettiğimiz markalara gönül rahatlığıyla güvenebilirsiniz.
Mutfakta Retro Akımının İzleri ve Dekorasyon Önerileri #11735

19 Şub 2024

Mutfakta Retro Akımının İzleri ve Dekorasyon Önerileri

Sürekli gelişen iç tasarım dünyasında, güçlü bir geri dönüş yapan trendlerden biri de retro estetiktir. Retro stili; canlı renkleri, eğlenceli desenleri ve yumuşak bitişleri ile geçmişi yansıtır. Bundan dolayı retro trendi ile vintage genelde birbirine karışır. Vintage ve retro tasarım trendlerini ise birkaç püf nokta ile birbirinden ayırabilirsiniz. Bu yazımızda, mutfak dekorasyonunda retro trendinin izlerini keşfedeceğiz, retro ve vintage tasarım trendi arasındaki farklara bakacağız ve mutfağınıza geçmişin bir dokunuşunu katmanıza yardımcı olacak bazı dekorasyon önerileri sunacağız.