Mala genel hatlarıyla; harç ve derz sürmeye, yüzeyi düzeltmeye veya sıvaya şekil vermeye yarayan küçük el aletidir. Piyasada en yaygın olan ve mala deyince ilk aklımıza gelen uca doğru sivrilen, küreğe benzeyen fakat kürekteki kavise sahip olmayan genelde ahşap veya plastik tutacağa sahip olan mala; sıvacı malasıdır.
Çeşitleri
Piyasada birçok farklı inşaat işi için birçok farklı malaya rastlayabilirsiniz. En çok kullanılan ve bilinen çeşitlerini sizler için derledik.
Sıvacı Malası
En klasik mala çeşididir. Üçgen bir şekli vardır. Hem üstünde harç tutmaya yarar hem de gerekli yere harcı sürmeye. Harcı kaydırmayan metal bir yüzeye ve ahşap veya platik sapa sahiptir. Bir kap içinden sıva veya harç alırken de kolaylık sağlar. Çünkü diğer malaların aksine sadece tabanı değil üst yüzeyi de kullanılabilir.
Duvarcı Malası
Duvar ustalarının tercih ettiği özellikle tuğla örerken harcın, çimentonun veya alçının sürülmesinde, düzlenmesinde ve şekillendirilmesinde kullanılan maladır. Sıvacı malasına benzer fakat ucu sıvacı malası kadar sivrilmez. Sıvacı malası gibi duvarcı malasının da hem tabanı hem de üst yüzeyi kullanılabilir.
Alçı Malası
Alçı uygulaması yapılırken kullanılan geniş dikdörtgen tabana sahip maladır. Taban metalden üretilir ve hem alçıyı üstünde tutmaya hem de alçıyı duvara eşit bir şekilde yaymaya yarar. Eşit bir uygulama yapmanıza yardımcı olurken fazla alçı da malada toplanır.
Seramik Malası
Seramik döşenmeden önce seramik yapıştırıcısını eşit bir şekilde yaymakta kullanılırlar. Seramik malası dikdörtgen şeklindedir, uygulama yüzeyi metaldir ve en az iki kenarında dişleri vardır. Bu dişler seramik yapıştırıcıda izler bırakır. Bu da seramiğin yapıştırıcıya daha iyi tutunmasını ve fazla yapıştırıcının da malada toplanmasını sağlar.
Derz Malası
Seramik döşendikten sonra derz dolgusunun eşit yayılması için kullanılır. Dikdörtgendir, taban genelde kauçuktandır. Bu sayede seramiklere zarar vermeden derz yayılabilir. Kenarları düzdür. Bu sayede derz, seramiklerin arasına doldurulabilirken fazlası da rahatlıkla toplanabilir.
Süngerli Mala
İnce sıva uygulamasında yüzeyi cilalamak ve pürüssüzleştirmek için ve seramik/fayans uygulaması sonrası yüzeylerin son temizliğinde kullanılır. Şekli dikdörtgendir ve süngerdendir. Süngerli mala ıslatılarak kullanılır.
Zımpara Malası
Kağıt zımparaları daha rahat kullanmaya yarayan mala çeşididir. Yüzeyi dikdörtgendir ve arkasında kağıt zımparanın kenarlarını sıkıştırmak için mengeneleri vardır. Uzun sap takılabilen çeşitleri vardır. Böylece normalde uzanamadığınız noktalara zımpara yapabilirsiniz.
Köşe Malası
Taban kısmı 90 derece katlanmış olan, metalden üretilen malalardır. Adından da anlaşılacağı üzere köşelerdeki sıva uygulamalarını düzeltmek için kullanılırlar. Köşe malası sayesinde pürüssüz, doğru açıda ve keskin köşeler elde edebilirsiniz.
Sizler için mala çeşitlerini derlediğimiz yazımızı umarız beğenmişsinizdir. Yazımızla ilgili düşüncelerinizi aşağıya yorum olarak yazabilirsiniz. Diğer içeriklerimizi okumak için blogumuzu, mala çeşitlerine en uygun fiyata sahip olmak için de Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz.
Bu İçerik Sizce Nasıl?
🤨
Yaratıcı (1)
🤗
Pratik (0)
😏
Detaylı (1)
🤓
Zekice (0)
🤠
Yol Gösterici (10)
🤩
Yenilikçi (2)
😜
Eğlenceli (0)
😲
Şaşırtıcı (2)
Yazar Hakkında
Yapılır
Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.
ÇOK GÜZEL. SONSUZ TEŞEKKÜRLER EDERİM. TANITIM YAZILARININ HERBİRİNİN YANINA İLİLİ ÜRÜNÜN RESİMLERİ KONULURSA DAHADA TANITICI ÖĞRETİCİ OLUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM. TEBRİK EDER HAYIRLI BAŞARILARINIZIN ARTARAK EBEDİYYEN DEVAMINI CAN-I GÖNÜLDEN DİLERİM.ALLAH RAZI OLSUN,ALLAH ÜCRETİNİZİ VERSİN AMİNNNN
….. İLGİLİ ÜRÜNÜN RESİMLERİ KONULURSA ….