Anasayfa » Genel » Mala Nedir? Ne İşe Yarar? Mala Çeşitleri Nelerdir?

Mala Nedir? Ne İşe Yarar? Mala Çeşitleri Nelerdir?

Mala; harç ve derz sürmeye, yüzeyi düzeltmeye veya sıvaya şekil vermeye yarayan küçük el aletidir. Birçok farklı mala çeşidi vardır.

Paylaş :
Mala Nedir? Ne İşe Yarar? Mala Çeşitleri Nelerdir? #2221
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 3 dk, 2 sn

Mala genel hatlarıyla; harç ve derz sürmeye, yüzeyi düzeltmeye veya sıvaya şekil vermeye yarayan küçük el aletidir. Piyasada en yaygın olan ve mala deyince ilk aklımıza gelen uca doğru sivrilen, küreğe benzeyen fakat kürekteki kavise sahip olmayan genelde ahşap veya plastik tutacağa sahip olan mala; sıvacı malasıdır.

Çeşitleri

Piyasada birçok farklı inşaat işi için birçok farklı malaya rastlayabilirsiniz. En çok kullanılan ve bilinen çeşitlerini sizler için derledik.

Sıvacı Malası

En klasik mala çeşididir. Üçgen bir şekli vardır. Hem üstünde harç tutmaya yarar hem de gerekli yere harcı sürmeye. Harcı kaydırmayan metal bir yüzeye ve ahşap veya platik sapa sahiptir. Bir kap içinden sıva veya harç alırken de kolaylık sağlar. Çünkü diğer malaların aksine sadece tabanı değil üst yüzeyi de kullanılabilir.

Duvarcı Malası

Duvar ustalarının tercih ettiği özellikle tuğla örerken harcın, çimentonun veya alçının sürülmesinde, düzlenmesinde ve şekillendirilmesinde kullanılan maladır. Sıvacı malasına benzer fakat ucu sıvacı malası kadar sivrilmez. Sıvacı malası gibi duvarcı malasının da hem tabanı hem de üst yüzeyi kullanılabilir.

Alçı Malası

Alçı uygulaması yapılırken kullanılan geniş dikdörtgen tabana sahip maladır. Taban metalden üretilir ve hem alçıyı üstünde tutmaya hem de alçıyı duvara eşit bir şekilde yaymaya yarar. Eşit bir uygulama yapmanıza yardımcı olurken fazla alçı da malada toplanır.

Seramik Malası

Seramik döşenmeden önce seramik yapıştırıcısını eşit bir şekilde yaymakta kullanılırlar. Seramik malası dikdörtgen şeklindedir, uygulama yüzeyi metaldir ve en az iki kenarında dişleri vardır. Bu dişler seramik yapıştırıcıda izler bırakır. Bu da seramiğin yapıştırıcıya daha iyi tutunmasını ve fazla yapıştırıcının da malada toplanmasını sağlar.

Derz Malası

Seramik döşendikten sonra derz dolgusunun eşit yayılması için kullanılır. Dikdörtgendir, taban genelde kauçuktandır. Bu sayede seramiklere zarar vermeden derz yayılabilir. Kenarları düzdür. Bu sayede derz, seramiklerin arasına doldurulabilirken fazlası da rahatlıkla toplanabilir.

Süngerli Mala

İnce sıva uygulamasında yüzeyi cilalamak ve pürüssüzleştirmek için ve seramik/fayans uygulaması sonrası yüzeylerin son temizliğinde kullanılır. Şekli dikdörtgendir ve süngerdendir. Süngerli mala ıslatılarak kullanılır.

Zımpara Malası

Kağıt zımparaları daha rahat kullanmaya yarayan mala çeşididir. Yüzeyi dikdörtgendir ve arkasında kağıt zımparanın kenarlarını sıkıştırmak için mengeneleri vardır. Uzun sap takılabilen çeşitleri vardır. Böylece normalde uzanamadığınız noktalara zımpara yapabilirsiniz.

Köşe Malası

Taban kısmı 90 derece katlanmış olan, metalden üretilen malalardır. Adından da anlaşılacağı üzere köşelerdeki sıva uygulamalarını düzeltmek için kullanılırlar. Köşe malası sayesinde pürüssüz, doğru açıda ve keskin köşeler elde edebilirsiniz.

Sizler için mala çeşitlerini derlediğimiz yazımızı umarız beğenmişsinizdir. Yazımızla ilgili düşüncelerinizi aşağıya yorum olarak yazabilirsiniz. Diğer içeriklerimizi okumak için blogumuzu, mala çeşitlerine en uygun fiyata sahip olmak için de Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (1)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (1)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (9)

🤩

Yenilikçi (2)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (2)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Mala Nedir? Ne İşe Yarar? Mala Çeşitleri Nelerdir? için 2 yorum yazıldı

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Perlatör Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl Kullanılır? #400

22 Tem 2020

Perlatör Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Perlatör; suya hava katmaya yarayan ve musluğun başına kolayca takılabilen bir aparattır. Su tasarruf kartuşu olarak da bilinir. Modern musluklarda genellikle dahili bir şekilde gelir. Ama perlatör musluklara sonradan da eklenebilir. Perlatörün en önemli faydaları; su tasarrufu sağlaması ve suyun verimliliğini arttırmasıdır. Bunun yanında suya hava kattığı için su köpük gibi akar ve çok zevkli […]
İşkence (El Aleti) Nedir ve Nerelerde Kullanılır? #4391

23 Haz 2021

İşkence (El Aleti) Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

İşkence marangozlukta sıkça kullanılan bir el aletidir. En az iki ahşap parçanın birbirine sağlam bir şekilde yapıştırılması ve birleştirilmesi için parçaların sıkıştırılmasında kullanılır.
Çekiç Nedir ve Doğru Kullanımı Nasıldır? #5826

28 Eyl 2021

Çekiç Nedir ve Doğru Kullanımı Nasıldır?

Çekiç her takım çantasında kesinlikle bulunması gereken bir el aletidir. Çünkü her evde çeşitli sebeplerden ötürü çivi çakmak gerekir. Bir tablo asmak için veya bir mobilyayı tamir etmek için çekice ihtiyacınız olacaktır.