Anasayfa » Yapı Sözlük » Salmastra Nedir? Tesisatta Nerede Kulanılır?

Salmastra Nedir? Tesisatta Nerede Kulanılır?

Salmastra; sabit ve hareketli iki parça arasındaki sızdırmazlığı sağlamaya yarayan tesisat elemanıdır. Özellikle pompalarda, musluklarda ve mil yataklarında çok sık kullanılırlar. Salmastra sayesinde sızdırmazlık çok kolay bir şekilde ve düşük bir maliyetle çözülmüş olur.

Paylaş :
Salmastra Nedir? Tesisatta Nerede Kulanılır? #3800
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 20 sn

Salmastra; sabit ve hareketli iki parça arasındaki sızdırmazlığı sağlamaya yarayan tesisat elemanıdır. Özellikle pompalarda, musluklarda ve mil yataklarında çok sık kullanılırlar. Salmastra sayesinde sızdırmazlık çok kolay bir şekilde ve düşük bir maliyetle çözülmüş olur.

Salmastra hareketli olan bir parçanın dönerken sızdırmaz olmasını sağlarlar. Salmastra kullanılmazsa dönen parça ve sabit parça arasından, içlerinden geçen akışkan sızabilir. Bu da hem verimliliği düşürür hem de akışkan insana ve çevreye karşı zararlı bir maddeyse veya yanıcıysa çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. İki ana parçadan oluşur. Bir sabit olan kısım bir de dönen kısım. Sabit olan kısmı eğer takılan mekanizma bir pompaysa, pompanın sabit tarafına takılır ve dönen kısım da pompa miline monte edilir. Bu sayede mil rahatça döner.

Takıldığı mekanizmanın dışarı akışkan sızdırmasını önlediği gibi dışarıdan içeri sıvıların ve buharın sızmasını da önler. Mekanik salmastraların çalışması için hareketli yüzeyleri arasında yağlı bir film tabakası vardır. Bu tesisat elemanının kuru çalışması ve kuru çalışırken fonksiyonel olması mümkün değildir. Ayrıca ürünün performansı basınca, sıcaklığa, hıza ve akışkanın kimyasal özelliklerine bağlıdır.

Doğru çalışan bir salmastra:

  • Fazla sürtünme oluşturmamalı, ısıyı arttırmamalıdır.
  • Elastik olmalıdır, rahatça dönebilmelidir.
  • Aşınma yapmamalıdır.
  • Ortam şartlarına (basınç, akışkanın hızı, sıcaklık) uygun olmalıdır.
  • Dayanıklı ve uzun ömürlü olmalıdır.
  • Kuru olmamalıdır.
  • Sızdırma kesinlikle yapmamalıdır.

Salmastranın en çok kullanıldığı yerler teknelerdir. Bu eleman sayesinde deniz suyunun teknenin gövdesine girmesi engellenir. Eleman şaftın tekne gövdesinden çıktığı yere yakın olarak monte edilir. Sağlam bir şekilde monte edilmesi çok önemlidir yoksa tekneye yüksek miktarda su girebilir.

Çok merak edilen “Salmastra Nedir? Tesisatta Nerede Kulanılır?” başlıklı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Umarız yazımızı açıklayıcı bulmuşsunuzdur. Eğer yazımızı beğendiyseniz benzer yazılarımızı okumak ve özet bilgilere ulaşmak için blogumuzu, yazımızda bahsedilen ürünleri satın almak içinse Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz. Yorumlarınız bizim için çok önemli. Yorumlarınızı ve önerilerinizi aşağıya yazabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (2)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (3)

🤠

Yol Gösterici (0)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (1)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Tiner Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl Kullanılır? #437

22 Tem 2020

Tiner Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Tiner boya gibi maddelerin yoğunluğunu azaltan ve çözen; petrol ruhu, neftyağı, aseton gibi kimyasallardan üretilen sıvı çözücülerdir. İngilizce inceltici anlamına gelen "thinner" kelimesinden gelmektedir.
Çek valf Nedir, Nasıl Çalışır ve Nerede Kullanılır? #3274

30 Mar 2021

Çek valf Nedir, Nasıl Çalışır ve Nerede Kullanılır?

Çek valf; suyun veya başka bir akışkanın (sıvı veya gaz) tek yönde akmasını sağlayan tesisat elemanıdır. Çek valfler tesisatta ters yönde akışı durdurmak için kullanılırlar.
Menteşe Nedir ve Doğru Kullanımı Nasıldır? #4269

17 Haz 2021

Menteşe Nedir ve Doğru Kullanımı Nasıldır?

Menteşe kısaca bir kapı veya pencerenin bir mil etrafında dönerek açılmasına yarayan elemandır. Günümüzde eğer sürgülü değilse çoğu kapı ve pencerede bir çeşit menteşe bulunmaktadır. İnsan vücudunda dirsek ve diz gibi birçok eklem menteşe görevi görmektedir.