Anasayfa » Yapı Sözlük » Redüksiyon Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Redüksiyon Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Redüksiyon; kelime anlamı olarak azaltma, küçültme ve daraltma anlamına gelir. Tesisatta da farklı kalınlıklardaki boruları birleştirmede kullanılır.

Paylaş :
Redüksiyon Nedir ve Nerelerde Kullanılır? #3311
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 14 sn

Redüksiyon, eğer tesisatla ve tesisatçılarla işiniz olduysa mutlaka duyduğunuz hatta belki de gördüğünüz bir tesisat elemanıdır. Ama tam olarak ne iş yaptığını ve nasıl kullanıldığını bilmiyor olabilirsiniz. O zaman doğru yere geldiniz. Bu yazımızda sizlere redüksiyon nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır sorularının cevaplarını vereceğiz.

Redüksiyon; kelime anlamı olarak azaltma, küçültme ve daraltma anlamına gelir. Tesisatta da farklı kalınlıklardaki boruları birleştirmede yani kalın bir borudan daha ince bir boruya geçişte veya tam tersi durumda, ince bir borudan daha kalın bir boruya geçişte boruları birleştirmek için kullanılırlar.

Redüksiyon Çeşitleri

Konsantrik

Konsantrik redüksiyonun şekli genel olarak koniye benzer. Bu tür tesisat bağlantılarında dar olan boru geniş olan borunun tam merkezinde kalır. Yani iki borunun merkez noktaları aynıdır. Bu da borunun her noktadan eşit bir şekilde daralmasına yarar. Bu tür bağlantıda iki farklı borunun tam olarak birbirleriyle aynı seviyede olmaları gerekir. Kavitasyonu önlemek için kullanılırlar. (Kavitasyon; bir sıvıdaki buhar kabarcıklarının ani bir şekilde çökerek patlamasına olayına verilen addır. Boruların ani olarak daraldığı kısımlarda görülebilmektedir.) Genelde dikey olarak kullanılırlar. Piyasadaki çoğu redüksiyon konsantriktir.

Eksantrik

Eksantrik redüksiyon simetrik olmayan bir şekle sahiptir. Geniş ve dar boruların merkezleri aynı noktada olmak zorunda değildir. Bu yüzden iki borunun aynı seviyede olması da gerekmez. Büyük çaplı borudan ince çaplı boruya geçerken kullanılırlar. Genelde yatay gaz tesisatlarında kullanılırlar. Özellikle pompalarda vakum yapılan tarafta hava birikimini önlemek için kullanılırlar. Bir tarafı düz olduğu için geniş borudan dar boruya geçişte oluşabilecek olan türbülansı önler ve böylece ses ve titreşim en az seviyeye iner.

Redüksiyonun Kullanım Alanları

Redüksiyonlar boru döşemesinin olduğu ve boru çaplarının değiştiği her tesisatta kullanılabilirler. Örnek vermek gerekirse; sulama sistemlerinde, pompalarda, petrol taşıma hatlarında, ısıtma tesisatında ve yangın sistemlerinde kullanılabilirler.

Bu yazımızı okuduktan sonra artık redüksiyon hakkında daha çok bilgiye sahipsiniz. Benzer içeriklerimizi okumak için blogumuzu, redüksiyon seçeneklerini satın almak için Yapılır’ı ziyaret edebilirsiniz. Yorumlarınız bizim için değerli. Yorum ve görüşlerinizi aşağıya bırakabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (1)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (1)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Selülozik Tiner Nedir? Nerede Kullanılır? Nasıl Üretilir? #447

22 Tem 2020

Selülozik Tiner Nedir? Nerede Kullanılır? Nasıl Üretilir?

Selülozik tiner, selülozik boya ve vernikler için kullanılması uygun olan tiner çeşididir.
Çek valf Nedir, Nasıl Çalışır ve Nerede Kullanılır? #3274

30 Mar 2021

Çek valf Nedir, Nasıl Çalışır ve Nerede Kullanılır?

Çek valf; suyun veya başka bir akışkanın (sıvı veya gaz) tek yönde akmasını sağlayan tesisat elemanıdır. Çek valfler tesisatta ters yönde akışı durdurmak için kullanılırlar.
Rezervuar Nedir, Nasıl Çalışır ve Çeşitleri Nelerdir? #4955

03 Ağu 2021

Rezervuar Nedir, Nasıl Çalışır ve Çeşitleri Nelerdir?

Rezervuar en basit haliyle klozeti temizlemeye ve klozetteki atıkları pis su borularına ulaştırmaya yarayan su deşarj sistemidir. Tüm klozetlerde bir çeşit rezervuar bulunur; gömme, asma veya klozet üstü. Bu yazımızda sizlere rezervuarı ve çeşitlerini daha detaylı bir şekilde anlatacağız.