Sıcaklarla Baş Etmek ve Püf Noktaları
Yaz, yüzme, yürüyüş ve piknik gibi açık hava etkinlikleri için harika bir fırsat olduğu için birçok insanın dört gözle beklediği bir mevsimdir. Her geçen gün artan dünya nüfusu ve kirlenen hava ile birlikte Ozon tabakasının Güneş ışınlarını önleyemediğini biliyoruz. Bununla birlikte, vücuda zarar verebilecek aşırı sıcak nedeniyle zorlu bir zaman olabilir. Eğer tansiyon ve şeker gibi hastalıklarınız varsa ya da kalp rahatsızlıklarına sahipseniz sıcaklarla baş etmek için daha çok önlem almanız gerekecektir. Aynı şekilde yaşlı bireyler ve çocuklar için de sıkı önlem almanız gerekir. Buna rağmen sıcaklıklar yükseldiğinde serin kalmanın ve sıcaklıklara rağmen aktiviteler yapmanın yollarını bulmak önemlidir. Bu yazımızda sıcak yaz günlerinde aktiviteleri yaparken sıcaklarla baş etmenin püf noktalarından bahsedeceğiz.
Yaz, yüzme, yürüyüş ve piknik gibi açık hava etkinlikleri için harika bir fırsat olduğu için birçok insanın dört gözle beklediği bir mevsimdir. Her geçen gün artan dünya nüfusu ve kirlenen hava ile birlikte Ozon tabakasının Güneş ışınlarını önleyemediğini biliyoruz. Bununla birlikte, vücuda zarar verebilecek aşırı sıcak nedeniyle zorlu bir zaman olabilir. Eğer tansiyon ve şeker gibi hastalıklarınız varsa ya da kalp rahatsızlıklarına sahipseniz sıcaklarla baş etmek için daha çok önlem almanız gerekecektir. Aynı şekilde yaşlı bireyler ve çocuklar için de sıkı önlem almanız gerekir. Buna rağmen sıcaklıklar yükseldiğinde serin kalmanın ve sıcaklıklara rağmen aktiviteler yapmanın yollarını bulmak önemlidir. Bu yazımızda sıcak yaz günlerinde aktiviteleri yaparken sıcaklarla baş etmenin püf noktalarından bahsedeceğiz.
Bol Su İçmek
Sıcak yaz günlerinde aktiviteleri rahat bir şekilde yapabilmek için dikkat etmeniz gereken ilk unsur yeterince su içmek. Yeterince su içmemek dehidrasyon adını verdiğimiz vücudun fazla sıvı kaybetmesi olayına yol açar. Dehidrasyon, baş dönmesi, baş ağrısı ve bitkinlik gibi bir dizi sağlık sorununa neden olabilir. Gün boyunca, özellikle dışarısı sıcakken bol su içtiğinizden emin olun. Dışarı çıkarken de yanınıza su alarak sıcaklığın yarattığı baş dönmesi veya halsizlik gibi olayları olmadan önleyebilirsiniz. Ter yoluyla kaybedilen elektrolitlerin yerine konmasına yardımcı olması için sporcu içecekleri veya hindistan cevizi suyu gibi diğer içecekleri de içmeyi deneyebilirsiniz. Serinlemek için gazlı içecekler ve alkol içmek vücuttaki su kaybını hızlandırdığı için sanılanın aksine yaz için çok iyi bir seçim olmayabilir fakat dengeli bir diyete sahip olarak alkol ve gazlı içecek tüketimini aşırıya kaçmadan gerçekleştirebilirsiniz.
Dehidrasyon yaşamamak için bir başka yol da yüksek su içeriğine sahip yiyecekler yemektir. Karpuz, çilek ve kavun gibi meyvelerin yanı sıra salatalık ve marul gibi sebzeler de harika seçeneklerdir. Bu sebzeler ve meyveler aynı zamanda yüksek lif içeriğine de sahip olduğu için günlük vitamin ihtiyacınızın da karşılanmasına katkıda bulunacaktır. Yüksek su içeriğine sahip gıdalarla dengeli bir diyet yemek, vücudunuzu nemli ve serin tutmak için çok önemlidir.
Uygun Giyinmek
Dışarısı sıcak olduğunda hafif ve nefes alabilen giysiler giymek önemlidir. Hava sirkülasyonu sağlayan ve serin kalmanıza yardımcı olan pamuk veya keten gibi kumaşları seçin. Ayrıca güneş ışınlarını emmek yerine yansıtan açık renkli giysiler giyebilirsiniz. Bol giysiler, elbiseler ve şortlar vücudun nefes alan metrekare alanını genişleterek terlemeyi ve terin kolayca buharlaşmasını sağlar böylece vücut ısınız sabit kalır. Direkt güneşin altında olmanız gerekiyorsa bol ve vücudunuzu kapatan açık renkli kıyafetler giymek de sanılanın aksine iyi bir tercih olabilir. Her ne kadar uzun ve kapalı kıyafetler yaz aylarına hitap etmese de nefes alan hafif kıyafetler güneşin zararlı ışınlarını süzerek cildinizi lekelenme ve güneş yanıklarından korurken daha serin kalmanızı sağlar. Bu püf nokta ise yıllardır Sahra Çölü etrafında yaşayan ve direkt olarak güneşin altında saatlerce seyahat etmesi gereken insanların uyguladığı ve sıcaklarla baş etmek için oldukça etkili olan bir yöntemdir.
Uygun giyinirken serin kalmanın bir başka yolu da yüzünüze ve boynunuza gölge sağlayan bir şapka takmak. Geniş kenarlı bir şapka veya beyzbol şapkası, güneşi cildinizden uzak tutmak için harika bir seçenek olabilir. Güneş gözlüğü her ne kadar bir aksesuar gibi kullanılsa da aynı zamanda yazın daha parlak olan güneş ışınlarının çarptığı yüzeylerden gözümüze gelmesini ve aşırı rahatsız etmesini önleyen önemli bir aksesuardır.
Kapalı Mekanları Tercih Etmek
Sıcaklıklar dayanılmaz olduğunda, serin kalmanın en iyi yolu içeride kalmaktır. Klimanız varsa, evinizi rahat bir sıcaklıkta tutmak için kullandığınızdan emin olun. Klimanız yoksa evi havalandırmak için pencereleri açabilirsiniz. İçeride kalmanın ve sıcağı yenmenin bir başka yolu da kütüphaneler, sinema salonları veya alışveriş merkezleri gibi halka açık yerleri ziyaret etmektir. Bu yerler genellikle klimalıdır ve günün en sıcak saatlerinde biraz zaman geçirmek için serin ve rahat bir yer sağlayabilir. Dışarıdaki sıcaktan korunmak için masa oyunları, filmler veya kitap okuma gibi iç mekan etkinliklerine de katılabilirsiniz.
Açık Hava Aktivitelerini Akıllıca Planlayın
Yaz ayları tüm yıl sonunda dışarı çıkabilmek için bir çok insanın heyecanla beklediği aylardır. Yazları çok sıcak, güneş çok parlak ve güneş ışınları cilde zararlı diye her zaman da evde ya da farklı iç mekanlarda bulunmanız gerekmiyor. Dışarıda gerçekleştirilebilecek birçok aktivite var ve aslında bütün bu aktiviteleri güneşten korunmak ve sıcaklarla baş etmek için bilmeniz gereken birkaç püf nokta var.
Öncelikle kendi bedeninizi iyi tanımalısınız. Bazı insanlar için güneşte birkaç saat bile kalmak iyi gelmeyebilir. Bu insanların sıcaktan ve güneşten korunması için şapka ve gözlük takmayı yaz aylarında rutin haline getirmesi önemlidir. Ayrıca eğer önemli işleriniz yoksa güneşin en etkili olduğu zamanlar olan 11.00 ve 17.00 arasını tercih etmek yerine o saatler dışında dışarıda bulunabilirsiniz.
Özellikle bebekler ile dışarıda vakit geçireceksiniz bebek arabasının üzerini kesinlikle örtmemeniz gerekir. Yapılan araştırmalara göre her ne kadar güneşin zararlı etkilerinden bebeğinizi korumak için nefes alan bir örtüyle örtüyor olsanız da bu aslında bebek arabası içindeki sıcaklığın aşırı artmasına sebep oluyor. Bebekler yetişkinlerden çok daha hassas olduğu için bu tarz bir değişiklik onlar için ölümcül olabilir. Tüm bunlar dışında çantanızda bu tarz durumlar için acil durum ilaçları ve ilk yardım malzemelerini yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ayrıca hayvan dostlarımız için bir kap su bulundurarak her geçen gün artan sıcaklıklarda onlara yardımcı olabilirsiniz.
Tüm yıl bekleyip gittiğiniz tatilde havuz ya da deniz başında güneşlenmek istiyor olabilirsiniz. Güneşin altında çok fazla kalmadığınız sürece bu cildinize iyi gelebilecek bir şey olabilir. 4-5 saat kadar güneşlenmek yerine maksimum 3 saat güneşlenerek güneşin zararlı etkilerini önleyebilirsiniz. Güneşe çıkarken bir güneş koruyucu faktörlü krem sürmek gerektiğini biliyorsunuzdur, aynısı güneşlenmek için de geçerli. Sanılanın aksine güneş koruyucu faktörlü kremler cildinizin güneşlenme sonucu pigmentasyon değişimini o kadar da yavaşlatmaz. Bu kremlerin asıl amacı cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korumaktır. Yine de etkili bir bronzluk istiyorsanız 50 faktör yerine 20 faktörlü bir kremi sürebilirsiniz fakat her birkaç saatte bir yenilemeniz gerektiğini unutmayın. Ayrıca güneşlenme sonrası dikkat etmeniz gereken önemli bir diğer nokta ise güneş sonrası rahatlatıcı ve nemlendirici kremleri sürmek ve güneş lekesi oluşumunu önlemek için diğer günlerde güneşe çıkmasanız bile güneş koruyucu faktörlü kremleri kullanmaya devam etmek.
Sıcaklarla baş etmek gün içerisinde tamamen iç mekanlarda bulunmak değildir. Bitkilerin ve ağaçların çoğunlukta olduğu alanlarda hava daha serin hissedilir ve gölgeler sayesinde birçok aktiviteyi gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz. Çocuklarınızı böyle bir parka götürebilir ve onlar oyunlarını oynarken siz de serin havanın tadını çıkarabilirsiniz. Tamamen gölgede kalsanız bile yaz aylarında güneş koruyuculu kremleri ihmal etmemeniz gerekir. Cildinize direkt olarak güneş ışınlarının gelmediğini düşünüyor olabilirsiniz fakat güneş ışınları farklı yüzeylere çarparak ve yansıyarak yoluna devam ve bu yüzeylere cildiniz de dahildir. Düşük faktörlü kremler ile yansıyan zararlı güneş ışınlarından kolayca korunabilirsiniz.
Eğer herhangi bir şekilde güneş çarpması rahatsızlığını yaşarsanız aktivitelerden mola verip serin bir mekanda günün geri kalanını dinlenmeye ayırmalısınız. Vücut ısınızı tekrar dengelemek için ılık bir duş alabilir, baş ağrısı için hafif bir ağrı kesici kullanabilir ve bolca su tüketerek durumun kötüleşmesini engelleyebilirsiniz. Uzun ve sıcak bir yaz günün ardından rahatlamak için ‘Rahatlatan Bir Duş Keyfi için Kullanmanız Gerekenler’ yazımıza sitemizden ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda sıcaklıklarla baş etmek ve bazı püf noktalardan bahsettik. Benzer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilir ve onlarca yazımız içinden size uygun olanları okuyabilirsiniz. Bu ve diğer yazılarımızdaki ürünleri güvenle satın almak içinse sitemizi inceleyebilirsiniz.
Yorumlarınız bizim için çok değerli. Gelecek yazılarımız için araştırmamızı istediğiniz konuları, sorularınızı ve görüşlerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Yorumlarınızı okuyup en kısa zamanda cevap vermeye çalışıyoruz.
Bu İçerik Sizce Nasıl?
🤨
Yaratıcı (0)
🤗
Pratik (0)
😏
Detaylı (0)
🤓
Zekice (0)
🤠
Yol Gösterici (0)
🤩
Yenilikçi (0)
😜
Eğlenceli (0)
😲
Şaşırtıcı (0)
Yazar Hakkında
Yapılır
Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.