Anasayfa » Termostatik Banyo Bataryası Nedir ve Nasıl Çalışır?

Termostatik Banyo Bataryası Nedir ve Nasıl Çalışır?

Termostatik banyo bataryası suyun sıcaklığını ayarlayan bataryadır. Bu bataryalar suyun sıcaklığını istediğiniz dereceye ayarlamanızı ve bataryayı her kullandığınızda aynı sıcaklıkta kullanmanızı sağlarlar.

Paylaş :
Termostatik Banyo Bataryası Nedir ve Nasıl Çalışır? #817
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 4 dk, 22 sn

Termostatik Banyo Bataryası Nedir?

Ankstre Termostatik Banyo Bataryası
Hansgrohe Ecostat Termostatik Ankastre
Banyo Bataryası

Termostatik banyo bataryası suyun sıcaklığını ayarlayan bataryadır. Bu bataryalar suyun sıcaklığını istediğiniz dereceye ayarlamanızı ve bataryayı her kullandığınızda aynı sıcaklıkta kullanmanızı sağlarlar. Bu özellik en çok duş bataryalarında karşımıza çıkar. Çünkü suyun sabit sıcaklıkta olmasına en çok ihtiyaç duyduğumuz alanlar duşlarımızdır.

Sıradan duş bataryalarında duşa her girdiğimizde suyun sıcaklığını doğru dengeye getirmeye çalışırız ve birkaç kere, ya birden gelen soğuk suyla donarız ya da çok sıcak sudan yanarız. Termostatik banyo bataryaları ise siz değiştirene kadar hep aynı sıcaklıkta kalacağı için banyo ve duş keyfinizi arttırırlar.

Termostatik banyo bataryalarının valfi dış kısımda kalanları olduğu gibi, valfi sıva altında kalan ankastre modelleri de mevcuttur.

Termostatik Banyo Bataryasının Avantajları

Tasarruf

Normal duş bataryalarında suyun sıcaklığını ayarlamak için önce suyu açıp suyun ısınmasını beklersiniz ve sonra da istediğiniz sıcaklığa getirmek için banyo bataryasının kolunu tam doğru noktaya getirmek için uğraşırsınız. Bu arada siz daha yıkanmaya bile başlamamışken bir sürü su ve enerji harcamış olursunuz. Ama termostatik banyo bataryanız varsa, suyu açarsınız ve hemen istediğiniz sıcaklıkta su akmaya başlayacağı için boşa su akıtmamış olursunuz. Hem sudan hem zamandan hem de enerjiden tasarruf sağlarsınız. Termostatik banyo bataryaları kısıtlı su kaynaklarını korumaya yararken su ve doğal gaz faturalarınızı da düşürür.

Termostatik Banyo Bataryası

Güvenlik

Termostatik banyo bataryaları sıcaklığı hep sabit tuttukları için sudaki sıcaklık değişimlerini kullanıcıya yansıtmazlar. Bu sayede yanma vakalarının önüne geçilir. Çoğu modelde çocuk kilidi veya belli bir sıcaklık üstüne kilit vardır. Böylece özellikle çocukların veya yaşlıların yanlışlıkla derece ile oynayıp, yanmaları önlenmiş olur. Bunun yanında termostatik banyo bataryaları, sıcak veya soğuk su gelişi tamamen durduğunda sıcaklığı ayarlayamadıkları için otomatik olarak su akışını tamamiyle durdururlar.

Düşük Su Basınçlı Evler

Düşük su basıncına sahip bir eviniz varsa eğer, geleneksel bataryalarda bataryanın kolunu optimal sıcaklığa getirseniz bile su bir anda ısınabilir veya soğuyabilir. Bu tür bataryalar basınçtaki farklara cevap veremez. Fakat termostatik banyo bataryalarında bu sorun ortadan kalkar. Termostatik banyo suyu belli bir derecede tutması için ayarlandığı için su basıncında değişiklik olsa bile buna hızla müdahale eder ve suyun sizin önceden ayarladığınız derecede kalmasını sağlar. Suyun sıcaklığında ani değişimler olmasını engeller.

Termostatik Banyo Bataryası Nasıl Çalışır?

Termostatik Banyo Bataryası
NSK Terra Termostatik Banyo Bataryası

Termostatik banyo bataryası içinde evden gelen soğuk ve sıcak suyu doğru oranda karıştıran bir valf vardır. Sanılanın aksine termostatik banyo bataryaları çalışmak için elektriğe ihtiyaç duymazlar. Tamamen mekanik olarak çalışırlar. Bu da termostatik banyo bataryalarının başka bir avantajıdır. Çünkü çalışmak için ekstra bir enerji kaynağına ihtiyaç duymazlar.

Termostatik banyo bataryalarının çalışmasını sağlayan 4 ana unsur vardır:
Termostatik Eleman: Bu termostatik elemanın genleşme katsayısı balmumu gibi yüksek olmalıdır. Termostatik eleman, sıcak su geldikçe genleşir ve soğuk su gelince de büzüşür. Bu eleman bir pistona bağlıdır ve pistonu harekete geçirmekle görevlidir.
Piston: Termostatik eleman sıcak suyla genleşince pistonu iter ve bu piston da sıcak suyun akışını azaltırken soğuk suyun akışını arttırır. Bu hareket sıcaklığın sabit kalmasını sağlar.
Yay: Yay, pistonun tam zıttı yönde çalışır. Su soğuyunca termostatik eleman büzüşür ve yay pistonu iter. Böylece sıcak suyun akışı artarken soğuk suyun akışı azalır. Böylece suyun sıcaklığı değişmez.
Sıcaklık Kontrolü: Bu parça, bataryada kullanıcının dereceyi ayarladığı parçadır. Genelde çevirerek çalışır ve bu şekilde piston hareket eder. Pistonun sıcak ve su akışını sağlarken suyu hangi derecede tutması gerektiği ayarlanmış olur.

Suyun sıcaklığını ayarlayan termostatik banyo bataryaları hayatınızı kolaylaştırırken tasarruf yapmanızı sağlayacaklar. Umarız termostatik bataryalarla ilgili yazımız bilgiendirici olmuştur. Benzer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilirsiniz. En kaliteli termostatik banyo bataryalarını ise en uygun fiyatlarla yapilir.com‘da bulabilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Bu ve diğer yazılarımızla ilgili görüş, öneri ve fikirlerinizi yorumlar kısmına bırakabilirsiniz. Böylece gelecek yazılarımızı belirlememize yardımcı olabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (8)

🤗

Pratik (12)

😏

Detaylı (9)

🤓

Zekice (7)

🤠

Yol Gösterici (25)

🤩

Yenilikçi (3)

😜

Eğlenceli (1)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Termostatik Banyo Bataryası Nedir ve Nasıl Çalışır? için 12 yorum yazıldı

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Feng Shui ile Evinizin Olumlu Enerjisini Yükseltin. #11279

25 Eki 2023

Feng Shui ile Evinizin Olumlu Enerjisini Yükseltin.

Feng Shui, evlerimizin enerjik dengesini sağlayarak daha huzurlu ve pozitif bir yaşam alanı yaratmamıza yardımcı olan eski bir Çin uygulamasıdır. Evinizde Feng Shui prensiplerini uygulayarak daha huzurlu, dengeli ve enerjik bir yaşam alanı oluşturmanıza yardımcı olacak temel ipuçlarını inceliyoruz.
Japandi Stili: Hibrit Bir Dekorasyon Trendi #11336

21 Ara 2023

Japandi Stili: Hibrit Bir Dekorasyon Trendi

Evlerimiz, gün içindeki yorgunluğumuzu atmak ve sevdiklerimizle vakit geçirmek için önemli alanlardır. Japon ve İskandinav estetiğinin bir arada kullanılmasıyla ortaya çıkan Japandi stili, içerdiği Doğu-Batı sentezli yaşam görüşleri sayesinde, ev içindeki konforunuzu ve evinizin atmosferini iyileştirmek için önemli ipuçları barındırmaktadır. Bu yazımızda, Japandi stilini ve evinizde bu stili yakalamak için yapabileceklerinizi sizin için derledik.
En İyi Batarya Markaları Nelerdir? #6897

18 Ara 2021

En İyi Batarya Markaları Nelerdir?

Bu yazımıda sizlere yerel ve uluslararası en iyi batarya markalarını tanıtacağız ve neden bu markaları tercih etmeniz gerektiğini açıklayacağız.