Anasayfa » Kendin Yap » Bahçe Düzenlemesi Nasıl Yapılır?

Bahçe Düzenlemesi Nasıl Yapılır?

Bahçenizde yeşillik dışında oturma alanları, yürüme yolları ve sebze/meyve yetiştirilen alanlar oluşturmak işinizi kolaylaştıracağı gibi bahçenizi kullanmanızı ve bakımlı tutmanızı da kolaylaştırır. Bu yazımızda bahçenizi nasıl düzenleyeceğinizi ve nasıl bakımlı tutacağınızı anlatacağız.

Paylaş :
Bahçe Düzenlemesi Nasıl Yapılır? #9023
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 5 dk, 39 sn

Bahçe düzenlemesi denince akla sadece yeşillikler gelmemelidir. Bahçenizde yeşillik dışında oturma alanları, yürüme yolları ve sebze/meyve yetiştirilen alanlar oluşturmak işinizi kolaylaştıracağı gibi bahçenizi kullanmanızı ve bakımlı tutmanızı da kolaylaştırır. Bu yazımızda bahçenizi nasıl düzenleyeceğinizi ve nasıl bakımlı tutacağınızı anlatacağız.

Bahçenin ve Bahçe Düzenlemesinin Önemi

Şehir yaşamında bahçeli bir eve sahip olmak hiç kolay bir şey değil. Eğer bahçeye sahip olacak kadar şanslıysanız bahçenizi nasıl kullanacağınızı da öğrenmeniz gerekir. Bahçe fikri ilk başta çok güzel gelse de bakımlı olmayan bir bahçe size hiçbir fayda sağlamaz. Ayrıca bu yazımızda anlatacağımız düzenlemeler sayesinde bahçenizi bakımlı tutmak için daha az su harcayacağınız için su tasarrufu yaparak daha sürdürülebilir bir bahçeye sahip olursunuz.

Bahçe Düzenlemesi

Bahçe düzenlemesi yaparken birçok farklı kriter göz önüne alınmalıdır. Bahçeniz şık ve fonksiyonel olmasının yanında sürdürülebilir de olmalıdır. Yani bahçeniz içinde zaman geçirmeye teşvik ederken sudan tasarruf etmenize de yardımcı olmalıdır.

Bahçe Organizasyonu

Bahçe sadece çimenden, ağaçlardan ve çalılardan oluşan bir alan değildir. Bakımlı bir bahçede yürüme alanları, sebze/meyve bahçesi ve hatta yaşama alanları vardır. Bu bölümde bu farklı alanlardan ve bunların nasıl oluşturulabileceğinden bahsedeceğiz.

Bahçe Düzenlemesi ve Yürüme Yolları

Bahçe düzenlemesi yaparken çeşitli malzemelerden oluşturabileceğiniz yürüme yolları bahçenize estetik olarak katkı sağladığı gibi çimenlerinize de basmanız gerekmez. Böylece kelleşmiş ve kuru alanlar ortaya çıkmaz. Ayrıca yürüme yolları ve oturma alanları sayesinde bakım ve su gerektiren alanlar küçülür.

Yürüme alanlarını birçok farklı malzemeden oluşturabilirsiniz. Bu yollar bahçenin farklı noktalarına çimlerinizi bozmadan, ezmeden ulaşmanızı sağlar. Ayrıca bu şekilde ayakkabılarınız da toprak/çamur olmaz. Düşünülerek tasarlanmış ve uygulanmış yürüme yolları bahçenize çok farklı ve şık bir hava katacaktır.

Bahçe Düzenlemesi
Doğal taşlardan oluşturulmuş bahçe düzenlemesi
Doğal Taş Yürüme Yolları

Doğal taş yürüme yolları bahçenize bohem bir hava katarken bahçenizle bütünleşir ve doğal bir hava yaratmanızı sağlar. Bunun yanında farklı büyüklükteki taşlarla değişik şekiller yaratarak bahçenizi bir sanat eseri haline getirebilirsiniz. Ayrıca farklı boy ve renklerdeki taşları kumsallardan ve doğadan toplayarak yürüme yolunuzu ücretsiz bir şekilde meydana getirebilirsiniz.

Beton Yürüme Yolları

Her yerde kullanılan ve çok yönlü bir yapı elemanı olan betonu bahçenizde yürüme yolu oluştururken de kullanabilirsiniz. Bir kalıp kullanarak betona farklı şekiller verip istediğiniz boyut ve tarzda bir yürüme yolu inşa edebilirsiniz. İnternette bununla ilgili birçok farklı video bulabilirsiniz.

Ahşap Yürüme Yolları
Bahçe Düzenlemesi
Yeniden kullanılmış ahşap raylardan oluşturulmuş bir yürüme yolu

Bahçe düzenlemesi yaparken ahşap yollar yaratmak bahçenizdeki sıcaklığı ve doğallığı arttıracaktır. Doğal bir malzeme olan ahşap bahçenize hem hava katar hem de bahçenizle bütünleşir. Özellikle ikinci el ahşap malzeme kullarak geri dönüşüme katkı sağlarken bütçenize de yardımcı olursunuz. Günümüzde ahşap tren raylarını buna benzer şekillerde yeniden kullanmak çok moda olmuştur.

Oturma Alanları

Bahçenizde oturma ve yaşama alanları yaratarak bahçenizi daha rahat kullanabilirsiniz. Bu oturma alanları sayesinde bahçenizde daka sık zaman geçirip aile yemekleri, mangallar organize edebilirsiniz. Oturma alanlarının döşemesi ahşap veya beton gibi malzemelerden oluşabilir.

Sebze/Meyve Bahçesi

Hepimizin hayali doğal ürünlerle beslenmek. Bahçenizde kendi istediğiniz ürünleri yetiştirip ihtiyacınız olduğunda bu ürünleri dalından koparıp yemek büyük bir keyif. Bu yüzden yeterli büyüklükte bir bahçeniz varsa bir köşesini kendi sebze ve meyveleriniz yetiştirmeye ayırmak çok mantıklıdır. Özellikle domates, patlıcan, biber, salatalık ve çilek gibi kolayca yetişen sebze ve meyvelerin yanında fesleğen, maydanoz, nane gibi yeşillikler de bu alana dikilebilir.

Bahçe Düzenlemesi Yaparken Doğru Bitki Seçimi

Günümüzde maalesef su kaynaklarımız sınırlı. Bu yüzden sadece göze hitap etmesi için çok suya ihtiyaç duyan bitkiler dikmek yerine bahçenize daha az suya ihtiyaç duyan kaktüs ve sukulent gibi gibi bitkiler dikmeniz çevre ve dünyanın geleceği açısından daha faydalı olacaktır.

İngilizce’de xeriscaping denilen ve az suya ihtiyaç duyulan bitkilerin kullanılmasıyla elde edilen kuraklık dostu bu bahçeleri oluşturmak çok kolaydır. Ayrıca bu tür bitkilere bakmak diğer bitkilere bakmaktan daha kolaydır. Daha nadir bakım ve sulamayla bile yemyeşil bir bahçeye sahip olabilirsiniz.

Siz Bahçe Düzenlemesi Yaparken Hangi Öğeleri Kullanmayı Tercih Ediyorsunuz?

Siz bahçe düzenlemesi yaparken yazımızda bahsettiğimiz veya bahsetmeyi unuttuğumuz hangi öğeleri kullandınız? Bahçenizi nasıl suluyorsunuz? Bu soruları yorumlar kısmında cevaplayarak diğer okuyucularımıza yardımcı olabilirsiniz.

Umuyoruz bahçe organizasyonu ile bilgiler verdiğimiz “Bahçe Düzenlemesi Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı beğenmişsinizdir. Bahçenizin işlevsel, verimli ve sürdürülebilir olması için bahçenizi doğru şekilde organize etmeniz gerekir. Bu ve bunun gibi yazılarımızla sizin merak ettiklerinize cevap vermeye çabalıyoruz. Benzer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilir ve onlarca yazımız içinden size uygun olanları okuyabilirsiniz. Bu ve diğer yazılarımızdaki ürünleri güvenle satın almak içinse Yapılır‘ı inceleyebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Gelecek yazılarımız için araştırmamızı istediğiniz konuları, sorularınızı ve görüşlerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Yorumlarınızı okuyup en kısa zamanda cevap vermeye çalışıyoruz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (2)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (1)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Tekne Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir? #2678

23 Şub 2021

Tekne Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tekne bakımı, tekne sahibi herkesin her sene yapması gereken ve teknenin dayanıklılığını arttırken ömrünü uzatan bir dizi adımdır. Bu yazımızda size bu adımları detaylı bir şekilde anlatacağız.
Fayans Döşeme Nasıl Yapılır ve Hangi Malzemeler Gereklidir? #2385

14 Oca 2021

Fayans Döşeme Nasıl Yapılır ve Hangi Malzemeler Gereklidir?

Banyonuzun tüm havasını değiştirmek mi istiyorsunuz? O zaman yeni ve zevkinize uygun fayans döşeme doğru seçim. Fayans döşemek aslında çok basit gibi gözükse de hem malzeme kırılgan olduğu hem de tüm duvarlar birbirlerinden farklı ölçülerde oldukları için planlama ve hazırlık gerektiren bir iştir.
Banyo Dolabı Montajı Nasıl Yapılır? #9791

14 Mar 2023

Banyo Dolabı Montajı Nasıl Yapılır?

Evinizin banyosuna monte edeceğiniz banyo dolabınız için gereken temel adımları sizler için bu yazımızda derledik.