Anasayfa » Kendin Yap » Tekne Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tekne Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tekne bakımı, tekne sahibi herkesin her sene yapması gereken ve teknenin dayanıklılığını arttırken ömrünü uzatan bir dizi adımdır. Bu yazımızda size bu adımları detaylı bir şekilde anlatacağız.

Paylaş :
Tekne Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir? #2678
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 7 dk, 42 sn

Tekne bakımı, tekne sahibi herkesin her sene yapması gereken ve teknenin dayanıklılığını arttırken ömrünü uzatan bir dizi adımdır. Bu yazımızda size bu adımları detaylı bir şekilde anlatacağız.

Tekne Bakımı

Tekne bakımı için en uygun zaman Ocak’ta başlar ve Nisan ayı sonuna kadar sürer ve bir dizi adımdan oluşur. Bu adımları kendiniz uygulayabileceğiniz gibi profesyonel ekiplerden de yardım isteyebilirsiniz. Eğer yarış tekneniz varsa bunun için yılda 2 kere bakım yapmakta/yaptırmakta fayda vardır. Ama teknenin ne olursa olsun yılda en az bir kere karaya çıkması; bakım, onarım ve tetkiklerin yapılması açısından çok önemlidir.

Tekneniz için yapabileceğiniz en kolay ve basit şey özellikle de teknenizi tuzlu suda kullanıyorsanız eğer; tekneninizi her seferinde tatlı suyla yıkamaktır. Çünkü tekneye en çok zarar veren etkenlerden biri tuzdur. Bu yüzden bu en basit bakım adımını es geçmemek çok önemlidir.

Gövdenin Bakımı

Teknenin Baş Düşmanı Kekamoz ve Karinanın Bakımı

Teknelerin suyla temas halinde olan alt kısmına karina denir. Karina en çok çevresel faktöre maruz kalan kısım olduğu için, bakımı da çok önemlidir.

Uzun süre suda kalan teknelerin suyun altında kalan karinasında yosun ve çeşitli mikroorganizmalar oluşur. Bu da midye ve benzeri yaşam formlarının tekneye tutunmasına olanak verir. Bunların tümüne kekamoz adı verilir. Kekamoz uzun vadede özellikle ahşap teknelere zarar verirler ve teknelerde yüksek masraflara neden olabilirler. Bunun yanında kekamoz; hem sürtünmeyi arttırarak hem de kanalları tıkayarak tekne motorunun doğru çalışmasını önler ve yakıt israfına neden olur. Hatta kekamoz birikimi, motor ve jeneratör gibi elemanların bozulmasına yol açabilir.

Özellikle limanda hareketsiz bir şekilde su içinde bekleyen teknelerde kekamoz oluşumu daha fazla olur. Fakat kekamoz sadece teknenin gövdesinde oluşmaz. Teknenin metal kısımlarında da kekamoz oluşumu yaygındır. Bu yüzden metal aksamların da bakımının senede bir kez yapıldığından emin olmak gerekir.

Tekne bakımı
Karina bakımı

Tekneyi, kekamozu oluşturan mikroorganizmalardan korumak için karinaya zehirli boya denilen ve kekamoz oluşumunu engelleyen kimyasal bir ürün sürülür. Bu boya mikroorganizmalar için zehirli olduğundan mikroorganizmalar teknede barınamazlar ve kekamoz oluşmaz. Metal aksamlar ve tekne gövdesi için kullanılması gereken astar boyalar ve zehirli boyalar birbirinden farklıdır. Metal parçaların kekamozdan korunması için son yıllarda geliştirilmiş olan jel ve plastik esaslı boyaların kullanılması uygundur.

Zehirli Boyanın Uygulanması

Zehirli boyanın belli bir ömrü vardır. Tekne gövdesine uygulanan 2 çeşit zehirli boya vardır. Biri sert biri yumuşaktır. Sert zehirli boya teknenin hızını kesmediği için yarış teknelerinde kullanılır fakat bu yüzden daha çabuk aşınır. Bu yüzden 6 ayda bir yenilenmesi gerekir. Yumuşak boya ise çok hızlı olmayan teknelerde kullanılır ve senede bir kere yenilenmeleri yeterlidir. Su, zehirli boyayı bu kadar hızlı aşındırdığı için uygulama esnasında 2-3 kat uygulanmaları uygundur. Fakat türüne ve markasına göre eski zehirli boyanızı zımpara yaparak çıkarmanız gerekebilir. Zımpara gerekip gerekmediğini öğrenmek için zehirli boyanın talimatlarına başvurabilirsiniz. Aynı marka zehirli boya kullanıyorsanız eski katı zımparalamanız gerekmez.

Zehirli boya adından anlaşılabileceği gibi çok zararlı ve zehirlidir. Bu yüzden zımparalama sırasında çıkan tozu solumamanız gerekir. Islak zımpara bir çözüm olabilir fakat eğer zımpara makinesinden yardım alacaksanız tozları solumamanız ve tozların cildinize temas etmemesi için koruyucu tulum giymeniz, maske ve gözlük takmanız çok önemlidir.

Borda Bakımı

Borda bakımı için eğer yeni bir tekne ise ve jel kaplamasında bir sorun gözükmüyorsa bakıma gerek yoktur. Tam tersi yeni jel tabakaya pasta yapmak jel tabakayı bozup incelteceketir. Fakat tabakada çizikler oluşmuşsa bu çiziklerden kurtulmak için bordaya pasta yapılıp jel tabakayı koruyan bir ürün sürülebilir.

Güverte Bakımı

Tekne güverteleri genelde teak (tik) gibi dayanıklı ağaçlardan yapılırlar. Güverte için teak ağacının seçilmesinin en önemli nedeni suya son derece dayanıklı olmasıdır. Bunun yanında teak tropik bir ağaç olmasına rağmen hem sıcak hem de soğuk hava koşulları için uygundur. Teak ağacıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Tekne bakımı
Ahşap güverte bakımı

Teak ağacı içindeki yağı sayesinde hem suyu hem de böcek gibi ağaca zarar verebilecek organizmaları iter. Tüm ağaçların içlerinde kanallar vardır. Ve bu kanallar su ile dolduğunda çürüme başlar. Teak ağacında bu kanallar teak yağı ile doludur bu yüzden su giremez ve teak yıllarca sağlam kalır. Fakat teak yağı iklimsel nedenler ve güneş ışınları nedeniyle azalır ve teak ağacının uzun yıllar ilk günki gibi kalması için bu teak yağının ağaca geri verilmesi gerekir. Aynı şekilde diğer tropik ve sert ağaçlara da aynı bakımın uygulanması gerekir.

Güverte Bakımının Adımları

Tekne bakımı yaparken güverte bakımını da es geçmemek gerekir. Öncelikle güvertenizi yumuşak bir fırça ve suyla temizleyin. Böylece güverteniz kir ve tozdan arınacaktır. Teak ağacı kesinlikle sert bir fırça ve yüksek basınçlı suyla temizlenmemelidir. Bu yüzeyi aşındırır ve ağacın özelliklerini kaybetmesine neden olur. Sonrasında eğer zemin üzerinde bir patina oluştuysa hafif bir zımparalamayla bu patinadan kurtulabilrsiniz. Bu adım mecburi değildir fakat bu adım ağacınızın daha parlak ve yeni durmasına yardımcı olacaktır.

Güvertenize kaybettiği yağı geri kazandırmak için Hemel Teak Oil‘i güvenle kullanabilirsiniz. Böylece hem ağacın su iticiliğini geri kazandırırsınız hem ağacı böceklere karşı korursunuz hem de güneşin zararlı ışınlarına karşı dayanıklılık sağlarsınız. Ayrıca zemin kaplamanız ışıltısına yeniden kavuşur. Bunun yanında eğer zımparalamak için vaktiniz yoksa daha hızlı bir çözüm olarak boya ve cila içermeyen, zımpara gerektirmeyen Hemel Deck Restorer önerebiliriz. Bu ürünün kullanımı çok pratik olduğu gibi ürün zararlı kimyasallar da içermediği için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Tekne bakımı
Hemel Deck Restorer

Güvertenize vernik ya da “stain” uygulayıp uygulamamak biraz kişisel seçime bağlıdır. Piyasada özellikle kaymaz özelliğe sahip ve iklimsel koşullara dayanıklılık sağlayan vernikler ve yat vernikleri bulabilirsiniz. Fakat vernik sürmek güverte bakımını zorlaştırabilir. Çünkü ağaca müdahale etmeniz ve bakım yapmanız gerektiğinde önce verniği zımparalamanız gerekecektir. Kullanımınıza bağlı olarak verniğe ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek için bir profesyonelden yardım alabilirsiniz.

Motorun Bakımı

Teknenizi karaya aldığınızda tekneninizin her bölümünü kontrol etmeniz önemlidir. Motorunuz da buna dahildir. Zaten motordaki aksaklığı teknenizi kullanırken de fark etmeniz çok kolaydır. Motorunuzda hissedilen bir sıkıntınız yoksa bile yakıtınızı ve özellikle de motor yağınızı yenilemek çok önemlidir.

Tekne Bakımında Metal Aksamların Kontrolü

Tekneniz uzun süreler suda kaldığı için metal aksamlar korozyana uğrayabilirler ya da üstlerinde kekamoz oluşabilir. Bu yüzden tekne bakıma alındığında metal aksamlar da dikkatlice kontrol edilmelidir. Özellikle tutya (teknenin su altında kalan metal parçalarını korozyona karşı korumak için kullanılan ve korurken de kendisi eriyen ve teknenin alt kısmıına monte edilen metal parçadır.) çok ufaldıysa yenisiyle değiştirilmelidir. Bu durum tutyanızın boyutu hiç küçülmediyse bir soruna işaret edebilir. Tutyanın küçülmemesi tutyanın görevini yapmadığını gösterebilir. Bu noktada profesyonel bir yardım almanız ve tutyanın koruduğu diğer metal aksamı (pervane gibi) kontrol etmeniz gerekir.

Tekne bakımın tam zamanı olan şu günlerde tekne bakımını açıklamaya çalıştığımız yazımız umarız sizin için faydalı olmuştur. Benzer yazılarımız için blogumuzu ve tekne bakım ürünlerini incelemek için Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz. Yorumlarınızı ve düşüncelerinizi aşağıya bekliyoruz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (2)

🤗

Pratik (4)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (1)

🤠

Yol Gösterici (8)

🤩

Yenilikçi (1)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (2)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Siyah Lavabo Nasıl Temizlenir? #9768

22 Mar 2023

Siyah Lavabo Nasıl Temizlenir?

Siyah lavabo temizliği renkli lavabo kullananların ortak sorunu. Renkli lavabolar çok şık ve değişik olsalar da kireç lekelerini beyaz lavabolara göre daha çok belli ederler. Bu yüzden renkli ve siyah lavabo sahiplerinin lavabolarına biraz daha özen göstermesi gerekebilir. Bu yazımızda sizlere siyah ve renkli lavabolardaki lekelerden nasıl kurtulabileceğinizi anlatacağız. Kireç veya Su Lekesi Neden Oluşur? […]
Evde Yapılabilecek Kozmetik Ürünleri #10048

05 Nis 2023

Evde Yapılabilecek Kozmetik Ürünleri

Kozmetik ürünleri, kanserojen içeren ve cildimiz için doğru olanının bulmamızın zor olduğu ürünlerdir. Bu ürünleri evdeki doğal malzemeler ile yaparak, hem cildimize iyi bakabiliriz hem de çok fazla para harcamaktan kaçınabiliriz.
Gömme Rezervuar Montajı Nasıl Yapılır? #2534

09 Şub 2021

Gömme Rezervuar Montajı Nasıl Yapılır?

Evinizde halihazırda gömme rezervuarınız yoksa gömme rezervuarı nasıl monte edebilirsiniz? Sorunun cevabı bu yazımızda.