Anasayfa » Kendin Yap » Fayans Döşeme Nasıl Yapılır ve Hangi Malzemeler Gereklidir?

Fayans Döşeme Nasıl Yapılır ve Hangi Malzemeler Gereklidir?

Banyonuzun tüm havasını değiştirmek mi istiyorsunuz? O zaman yeni ve zevkinize uygun fayans döşeme doğru seçim. Fayans döşemek aslında çok basit gibi gözükse de hem malzeme kırılgan olduğu hem de tüm duvarlar birbirlerinden farklı ölçülerde oldukları için planlama ve hazırlık gerektiren bir iştir.

Paylaş :
Fayans Döşeme Nasıl Yapılır ve Hangi Malzemeler Gereklidir? #2385
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 7 dk, 28 sn

Banyonuzun tüm havasını değiştirmek mi istiyorsunuz? O zaman yeni ve zevkinize uygun fayans döşeme doğru seçim. Öncelikle fayansın ne olduğunu ve seramikle arasında ne fark olduğunu öğrenmek istiyorsanız sizi şu yazımızı okumaya davet ediyoruz.

Öncelikle fayansla ilgili kısa bir bilgi verelim: Fayans ismi İtalya’nın seramikleriyle ünlü şehri Faenza’dan gelmektedir, duvara veya tezgaha döşenen pişmiş ve tek tarafı sırlanmış kaplama malzemesini ifade etmektedir. Fayanslar birçok farklı şekil, renk ve dokuda üretilebilmektedir.

Nasıl Fayans Döşenir?

Fayans döşemek aslında çok basit gibi gözükse de hem malzeme kırılgan olduğu hem de tüm duvarlar birbirlerinden farklı ölçülerde oldukları için planlama ve hazırlık gerektiren bir iştir. Fayans döşeme konusunda işin profesyoneli bir ustadan yardım almayı tercih edebileceğiniz gibi doğru planlama ve yönlendirmelerle uygulamayı siz de yapabilirsiniz.

Gerekli malzemeleri satın almadan önce yapmanız gereken en önemli şey banyonun duvarlarını ölçüp uygulama yapılacak toplam metrekareyi belirlemek olmalıdır. Bu sayede ne kadar fayansa, seramik yapıştırıcıya ve derze ihtiyacınız olacağını belirleyebilirsiniz. Fayans alırken bir miktar fire de vereceğinizi unutmayın. Dik açılı, yatay bir fayans döşemesi için fire yaklaşık %5 iken daha karmaşık şekil, yerleştirme ve desenler için fire %15’e kadar çıkabilmektedir.

Fayans Döşemek için Gerekli Malzemeler:

  • Fayans: Fayans döşeme için en önemli malzemeniz; zevkinize uygun yeterli miktarda fayans.
  • Seramik yapıştırıcı: Seçilen fayans veya seramiğin yüzeye yapışmasını sağlayan piyasada en çok toz hali olan çimento esaslı harçtır.
  • Derz: Seramik ve fayansların arasındaki çizgileri dolduran harçtır.
  • Derz koruyucu: Uygulanan derzin daha dayanıklı olmasına, suyu itmesine ve uzun ömürlü olmasına yarar.
  • Derz artısı: Fayanslar arası uzaklığın hep aynı olmasını sağlayan ve seramiğin yapıştırıcı üzerinde kaymasını engelleyen artı şeklindeki plastik parçadır.
  • Silikon: Seramik kaplamanın seramik dışındaki malzemelerle kesişim noktalarında su dayanımı için uygulanır.
  • Silikon tabancası: Tüp halindeki silikonu rahatça uygulamaya yarayan el aletidir.
  • Seramik malası: Seramik yapıştırıcıyı yüzeye uygulamaya yarayan ve yapıştırıcı üzerinde kanallar oluşturması için kenarları tırtıklı olan mala çeşididir.
  • Derz malası: Seramiklerin arasına ders uygulamak için genelde kauçuktan yüzeye sahip olan mala çeşididir.
  • Süngerli mala: Seramik uygulaması ve derz dolgusu yapıldıktan sonra artıkları temizlemek için seramiklerin üzerinde ıslak bir şekilde kullanılan mala çeşididir.
  • Kova: Seramik yapıştırıcı ve derzin karıştırılması için kullanılır.
  • Su terazisi: Seramik uygulamasının düz olması için kullanılır.
  • Kauçuk/plastik Çekiç: Fayanslara yumuşakça vurularak fayansın seramik yapıştırıcıya tam yapışması sağlanır.
  • Maskeleme bandı: Yüzeylere güzelce yapışan fakat sökülürken iz bırakmayan iptir. Genelde boya işlerinde kullanılır.
  • Çırpı ipi: Çırpı ipi tebeşire batırılmış uzun bir ipten ibarettir. İşretlenmek istenen alanda ip gerilir. Daha sonra ip hafifçe çekilip bırakılır böylece istenilen yüzeyde düz bir çizgi elde edilir.
  • Kurşun kalem: Fayansları ve duvarı işaretlemek için kullanılır.
  • Emniyet gözlüğü: Kırma ve kesme işlemlerinde gözleri korumaya yarar.
  • Metre: Fayans döşeme sırasında birçok ölçüme ihtiyacınız olacaktır. Metre bu sırada işinize yarayacaktır.
  • Fayans kesme makinesi: Fayans döşeme yaparken duvarın kenarlarına gelen, başka mobilya veya vitrifiye ile kesişen noktalarda fayanslarınızı gereken ölçülerde kesmeniz gerekecektir. Fayans kesme makinesi de elmas ucu sayesinde fayansı kolayca kesmeye yarar.
  • Zımpara: Kesilen fayansların keskin kenar ve köşeleri için kullanılır.
  • Sünger: Süngerli mala ile aynı işleve sahiptir. Uygulama sonrası derz ve seramik yapıştırıcının kalıntılarını temizlemek için kullanılır.
  • Gönye: Kenar ve köşelerin 90 derece dik olduğundan emin olmak için kullanılır.
  • Eldiven: Elleri hem derz ve yapıştırıcıdan korur hem de fayans parçalarının ele batmasını önler.

Fayans Döşeme Öncesi Hazırlık

Fayans döşeme yapmadan önce elektrik kaçağı olması ihtimaline karşın öncelikle elektrik şalteri indirilmelidir. Böylece güvenle çalışılabilir. Daha sonra ise çalışılacak yüzeydeki süpürgelik, süsleme, ayna, dolap, aksesuar gibi şeyler sökülür. Sökülemeyen mobilya ve malzemelerin üstü ise maskeleme bandı ve muşambayla örtülür.

Fayans uygulanacak zeminde halihazırda fayans döşenmişse fayanslar dikkatlice sökülür ve hem kenarlar hem de yapıştırılacak yüzey olabildiğince düzlenir.

Fayans dizmeye duvarın orta noktasından başlanır. Böylece fayanslar simetrik olur ve kenarlar için kesilecek fayansların hepsi aynı boyutta olur. Duvarın orta noktası belirlendikten sonra düz çizgileri oluşturmak için çırpı ipi kullanılır.

Seramik dizmeye duvarın orta noktasından başlanır. Böylece fayanslar simetrik olur ve kesilen fayansların hepsi aynı boyutta olur. Duvarın orta noktası belirlendikten sonra düz çizgileri oluşturmak için çırpı ipi kullanılır. Önce ortayı belirlemek için orta noktada dikey olarak olarak çırpı ipiyle çizgi çekilir daha sonra da seramiklerin yerini belirleyen yatay çizgiler eklenir.

Fayansların Döşenmesi

Duvarda rehber çizgiler işaretlendikten sonra orta alttan başlayarak seramik yapıştırıcı sürülür ve fayanslar yerleştirilmeye başlanır. Seramik yapıştırıcıyı her seferinde küçük alanlara sürerek devam etmek size zaman kazandırır. Bir usta tüm duvara yapıştırıcı sürerek başlayabilir fakat tecrübeli olmayanlar için küçük alanlarda çalışmak daha güvenli olacaktır. Böylece işe istediğiniz zaman da ara verebilirsiniz. Ayrıca fayanslar yapıştırıcı üzerinde kayabileceği için döşemeye alttan başlamak gerekir.

Seramik yapıştırıcının uygulanması

Fayans döşeme ortadan dışa doğru yapılır ve aralara derz artıları yerleştirilir. Böylece tüm fayansların arası eşit mesafede olacaktır. Rahat çıkarabilmek için derz artılarını dik bir şekilde takabilirsiniz. En kenar kısımlara gelince, boş kalan kısım dikkatlice ölçülüp derz için de yaklaşık 0,5-1 cm eksilterek fayans kesme makinesiyle kesilir. Bu şekilde önce tek bir duvar tavana kadar bitirilir ve daha sonra diğer duvarlara geçilerek aynı işlemler tekrarlanır.

Tüm fayanslar dizildikten sonra yüzey yumuşak bir biçimde ıslak bir sünger yardımıyla silinir. Bu aşamada fayansları oynatmamaya dikkat edilmelidir.

Derz Uygulama

Fayanslar yerleştirildikten sonra derz uygulamadan önce 1-2 gün beklemekte fayda vardır. Böylece seramik yapıltırıcı tam olarak kurumuş ve fayanslar sabitlenmiş olur.

Derzi paketteki talimatlara göre karıştırdıktan sonra derz artıları dikkatlice sökülür. Islak bir sünger veya süngerli mala yardımıyla fayanslar nemlendirilir böylece derz kalıntılarını temizlemek daha kolay olacaktır. Derz malası kullanılarak her seferinde az bir miktar derz fayansların arasına sürülür ve derz malası 45 derece tutularak derz fayansların arasına yedirilir.

Weber derzin uygulanması

Tüm derzler doldurulduktan sonra yine hafif nemli bir sünger veya süngerli mala yardımıyla fayansların üzerindeki derz atıkları temizlenir. Son olarak da 24 saat sonra, uygulanan derzin üstüne derz koruyucu sürülür. Böylelikle derz hem suya hem de diğer şartlara karşı daha dayanıklı hale gelir. En az 2 kat uygulamak faydalı olacaktır.

Fayansın mobilya ve vitrifiye elemanı ile buluştuğu noktalara derz uygulaması yapılmaz. Suya dayanıklı ve esnek olması için bu kenarlara silikon sıkılır fakat bunu yapmadan önce en az 10 gün beklemek gerekir.

Tüm işlemler bittikten sonra duvarlar son bir kez daha ıslak süngerli mala ile temizlenir ve sökülen akseusuar ve eşyalar yerine takılır. Yeni banyonuz hazır!

Fayans döşemeyi anlattığımız yazımız umarız yeterince bilgilendirici olmuştur. Bu yazımızı beğendiyseniz benzer yazılarımızı okumak için blogumuzu ya da yazımızda bahsedilen ürünleri satın almak için Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz. Değerli yorum ve görüşlerinizi ise aşağıya bekliyoruz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (6)

🤗

Pratik (13)

😏

Detaylı (12)

🤓

Zekice (2)

🤠

Yol Gösterici (20)

🤩

Yenilikçi (2)

😜

Eğlenceli (2)

😲

Şaşırtıcı (1)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Tiny House Nedir ve Neden Tercih Edilir? #8814

17 Ağu 2022

Tiny House Nedir ve Neden Tercih Edilir?

Bu yazımızda tiny house avantaj ve dezavantajlarının yanında bu tür bir ev satın almayı düşünenler için ipuçları vereceğiz. Dilerseniz hemen başlayalım.
Duvar Boyama İpuçları #8873

23 Ağu 2022

Duvar Boyama İpuçları

Duvar boyama nasıl yapılır merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Yaz, bahar gibi sıcak mevsimler evinizi boyamak için en uygun mevsimlerdir. Çünkü boyanın kuruması için ve uçabilecek gazlardan korunmak için boyanan mekanların güzelce havalandırılması gerekir. Bu yazımızda en kolay ve temiz şekilde evinizi nasıl boyayabileceğinizi anlatacağız.
Gömme Rezervuar Montajı Nasıl Yapılır? #2534

09 Şub 2021

Gömme Rezervuar Montajı Nasıl Yapılır?

Evinizde halihazırda gömme rezervuarınız yoksa gömme rezervuarı nasıl monte edebilirsiniz? Sorunun cevabı bu yazımızda.