Anasayfa » Uygulama Rehberi » Banyo Yenileme Adım Adım Nasıl Yapılır?

Banyo Yenileme Adım Adım Nasıl Yapılır?

Banyonuzdan sıkılmış olabilirsiniz, banyonuz eskimiş olabilir ya da yeni bir eve taşınmışsınızdır ve banyoyu kendi zevkinize göre döşemek istiyorsunuzdur. Nedeniniz ne olursa olsun banyo yenileme veya banyo tadilatı ile ilgili tüm sorularınızın cevabı bu yazıda.

Paylaş :
Banyo Yenileme Adım Adım Nasıl Yapılır? #1939
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 7 dk, 10 sn

Banyo yenileme denince aklımıza neler geliyor? Banyo tadilatı, bir sürü kırma-dökme, günlerce iptal olan tuvalet-banyo ve uçup giden paralar. Ama bu yazıda sizlere açıklayacağımız gibi, banyo yenileme bir kabusa dönüşmek zorunda değil.

Banyonuzdan sıkılmış olabilirsiniz, banyonuz eskimiş olabilir ya da yeni bir eve taşınmışsınızdır ve banyoyu kendi zevkinize göre döşemek istiyorsunuzdur. Nedeniniz ne olursa olsun banyo yenileme veya banyo tadilatı ile ilgili tüm sorularınızın cevabı bu yazıda. Sizlere adım adım banyo tadilatı ve banyo yenileme ipuçları anlatacağız. Banyo yenileme hangi sırayla yapılır, hangi malzemeler gereklidir gelin inceleyelim.

Başlamadan Önce Planlama

Banyo Yenilerken Tasarımı Belirlemek

Banyo yenileme yaparken belki de en eğlenceli ve zevkli kısım banyonuzun yeni havasını belirlemek olacaktır. Öncelikle nasıl bir banyo istediğinize karar vermelisiniz. Sizi davet eden, sıcak ve ferah bir banyo mu yoksa soğuk, daha keskin hatlarla ve cesur renklerle döşenmiş bir banyo mu? Malzeme ve renk seçimlerinizle banyonuzda istediğiniz havayı yakalayabilir hatta küçük bir banyoyu büyük gösterebilirsiniz. Eğer küçük bir banyoya sahipseniz, küçük banyolar için tasarım fikirlerini derlediğimiz bu yazımızı da incelemenizi öneririz.

Renkler

Banyolar genelde çok renk kullanımının tercih edilmediği yerlerdir. Banyoya renk katılsa bile genelde bunlar çok cesur renkler olmaz: griler, bejler, beyazlar. Fakat renkli vitrifye elemanlarına bile ulaşmanın bu kadar kolay olduğu günümüzde banyolarımıza renk katmanın zamanı geldi.

Renkler sadece gözümüze değil “ruhumuza” da hitap ederler. Farklı renklerin insan davranışlarını ve ruh halini farklı şekillerde etkilediği bilinen bir gerçektir. Kırmızı, sarı, turuncu gibi sıcak renkler rahatlık ve samimiyet hissi verirken mavi, yeşil, mor gibi soğuk renkler kullanıcılarına sakinlik ve huzur hissi verirler.

Malzemeler

Malzemeler de renkler gibi bizde farklı hisler uyandırırlar. Ahşap, toprak bizde sıcak ve samimi hisler uyandırırken metal ve cam daha soğuk ve mesafeli bir hava yaratır.

Banyonuzda yaratmak istediğiniz ambiyansa göre malzeme ve renk seçiminizi de yaptıysanız sıra ihtiyaçlarınızı belirlemekte.

İhtiyaçları Belirlemek

Banyo yenileme sırasında ne kadar detaylı ve kökten bir değişim yapacağınız size kalmış. İster sadece aksesuarlarınızı ve banyonuzun rengini değiştirin ister vitrifiye elemanlarınızla birlikte kökten bir değişim yapın; en önemli şey değiştireceğiniz elemanları not almak ve iş akışını buna göre düzenlemektir.

İhtiyaçları dikkatlice belirlemek ve planlamak çok önemlidir.
İhtiyaçları dikkatlice belirlemek ve planlamak çok önemlidir.

Vitrifiye Elemanları

Banyo yenileme yapılırken eskidiği için veya modası geçtiği için vitrifiye elemanlarınızı değiştirmek isteyebilirsiniz. Doğru ölçü ve malzemelere sahip olduktan sonra yeni vitrifiye elemanlarını monte etmekten korkmanız için bir sebep yok. Fakat daha önce benzeri bir iş yapmadıysanız tecrübeli birinden veya bir ustadan yardım istemeniz yararlı olacaktır. Ayrıca vitrifiye elemanları genelde ağır oldukları için en az iki kişi çalışırsanız işler çok daha rahat ve hızlı ilerleyecektir.

Vitrifiye elemanlarını genelde yapı marketlerde bulabilirsiniz. Fakat yeni vitrifiye elemanı seçerken en önemli nokta ölçülerdir. Bu ürünleri yerleştireceğiniz noktaları çok iyi ölçmeyi ihmal etmeyin. Ve elemanların arasında mümkünse en az 20-30 cm bırakın. Böylelikle kullanıcılar banyo içinde bir yerlere çarpmadan daha rahat hareket edebilirler.

Fayans-Seramik

Fayanslar ve seramikler banyolarımızın olmazsa olmaz parçaları. Su geçirmez ve kolay temizlenebilir olmaları banyo ve mutfaklarda çokça tercih edilmelerinin en büyük nedeni.

Banyo yenileme
Banyo yenilerken fayans döşenmesi

Günümüzde birçok renk, şekil ve dokuda seramik ve fayans bulmanız mümkün. Banyonuzda nasıl bir ambiyans yaratmak istediğinize bağlı olarak renk ve doku seçebilirsiniz. Mesela daha “spa” havası yakalamak için koyu renkli ve taş dokulu, pürüzlü karoları tercih edebilirsiniz.

Depolama Alanları

Eğer banyonuzda bir depolama alanı yoksa yaratmak veya varsa da büyütmek çok işinize yarayacaktır. Banyonun büyüklüğüne ve şekline bağlı olarak depo için sabit veya portatif bir mobilya tercih edebilirsiniz.

Aksesuarlar

Aksesuarlar banyomuzu tamamlayan ve hayatımızı kolaylaştıran ürünlerdir. Ayna, tuvalet kağıtlığı, diş fırçalık, çöp gibi banyonuzu tamamlayıcı ürünlere banyo aksesurları denir. Banyo aksesuarlarını ve hatta banyo dolaplarının rengini ve kulplarını yenilemek bile banyo yenileme konusunda harikalar yaratacaktır.

Banyo Yenileme İçin Gerekli El Aletleri ve Malzemeler

Banyo yenileme projeniz için takım çantanızın içindeki el aletleri dışında aşağıdaki el aletleri ve malzemelere de ihtiyacınız olabilir. Takım çantanızda olması gereken el aletlerini merak ediyorsanız sizleri buradaki yazımıza davet ediyoruz.

  • Maske
  • Eldiven
  • Koruyucu gözlük
  • Silikon ve tabancası
  • Çekiç
  • Uzatma kablosu
  • Spatula
  • Dolgu Macunu
  • Macun
  • Levye
  • Kova
  • Keski

Banyo Yenileme Öncesi Banyonun Sökülmesi

Banyo yenilemenin birçok yolu var. Bahsettiğimiz gibi sadece aksesuarlarınızı değiştirebileceğiniz gibi tümden bir değişime giderek vitrifiye elemanlarını da değiştirebilirsiniz. Biz size en kapsamlı haliyle banyo yenileme nasıl yapılır onu anlatacağız. Ve bunun için de yapmamız gereken ilk iş banyodaki aksesuarları sökmek. Böylece hem banyo içinde diğer sökme işlemleri daha rahat gerçekleşir hem de aksesuarlardan kullanacak olduklarınız varsa zarar görmemiş olurlar.

Banyo yenileme
Vitrifiye elemanlarının sökülmesi

Banyo aksesuarlarını söktükten sonra sıra tesisatı kapatıp klozetin suyunu boşaltmakta. Klozetin suyunu boşaltırsanız klozeti söktüğünüzde suların her yere dağılmasını ve kötü kokuları engellemiş olursunuz. Daha sonra sırada lavabonuzu sökmek var. En son olarak da tabii ki küvet veya duş teknesi sökülür. En son sökülmesinin sebebi genelde banyodaki en büyük eleman oluşudur. Böylece en güvenli şekilde vitrifiye elemanlar sökülmüş olur.

Son iki aşama öncelikle varsa eğer sabit banyo dolapları sökülür ve en son olarak da karo ve fayanslar sökülür. Artık banyonuz boş bir kanvas gibi yenilenmeye tamamen hazır!

Banyonun Yeniden Döşenmesi

Yeni banyonuz için seçtiğiniz ürünleri monte etmeye geldi sıra. Bu aşamada sökme aşamasının tam tersi sırayla gideceğiz. Yani önce duş teknesini veya tercihe bağlı olarak küveti monte edeceğiz. Daha sonra varsa sabit banyo dolaplarını takabiliriz. Böylece artık fayans ve karolar döşenebilir. Karoları döşerken en uzak köşeden başlayıp kapıya doğru gitmeniz daha yapıştırıcısı kurumamış seramiklere basmanızın önüne geçecektir.

Banyo yenileme
Banyo karolarının doğru döşenmesi

Küvet ve yer karosu gibi yapıştırıcı kullanılan işlemlerde geri kalan işlemlere devam etmeden en az bir gün beklemeniz sağlıklı olacaktır. Bir gün bekledikten sonra duvarların boyanması ve gerekiyorsa fayansların döşenmesi yapılır. Eğer değiştirdiyseniz yeni ışıkları da monte edip elektrik bağlantısı yapıldıktan sonra artık klozet ve lavabo takılabilir. Lavabo ve klozetin son yerleşmesinin sebebi de bu tür vitrifiye elemanlarına zarar vermemektir.

Artık banyonuzun aksesuarlarını monte edip minik bitirme dokunuşları yapıp banyonuzu dekore edebilirsiniz. En son olarak inşaat ve yapıştırıcı artıklarını temizledikten sonra size sadece banyonuzun keyfini çıkarmak kalıyor. Güle güle kullanın!

Banyo yenileme veya banyo tadilatı çok kolay bir iş değildir. Fakat bizim yönlendirmelerimiz ve gerektiği yerde ustalardan ve internetten biraz yardımla kendi başınıza altından kalkabileceğiniz bir iştir. Umuyoruz yazımızı yararlı bulmuşsunuzdur. Eğer bu yazımızı beğendiyseniz benzer yazılarımıza göz atabilirsiniz ya da hazır zamanınız varken banyonuzu yenilemek isterseniz yukarıda bahsettiğimiz ürünleri en uygun fiyatlarla satın almak için Yapılır‘a göz atabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (4)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (3)

🤩

Yenilikçi (1)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Havuz Yapımı: Yüzme Havuzu Nasıl Yapılır? #1769

03 Ara 2020

Havuz Yapımı: Yüzme Havuzu Nasıl Yapılır?

Merak etmeyin evinize havuz yaptırmak için bir sürü para harcamanıza gerek yok. Eğer bir profesyonellerden yardım alacaksanız bile havuzun genel inşası ve yalıtımı ile ilgili bilginiz olması faydalı olacaktır
Taş Tezgahların Bakımı ve Temizliği Nasıl Olmalı? #11213

14 Eki 2023

Taş Tezgahların Bakımı ve Temizliği Nasıl Olmalı?

Taş tezgahlar, dayanıklılıkları ve estetik görünmeleri nedeniyle mutfak ve banyolar için popüler bir seçimdir. Çok farklı renk ve desenlerde olmalarından dolayı herkesin tarzını yansıtan bir taş tezgah bulması oldukça kolay. Ancak, en iyi şekilde görünmelerini sağlamak için uygun bakım ve temizliğe ihtiyaçları vardır. Her taş özenli bir bakım gerektirmesi açısından benzer de olsa ne sıkla temizlenmesi gerektiği, hangi malzemelerin leke bırakabileceği ve aşındırabileceği açısından değişiklik gösterebiliyorlar. Bu nedenle sahip olduğunuz tezgahın hangi doğal taş malzemeden olduğunu bilmeli ve ona göre bir temizlik rutini geliştirmelisiniz. Bu yazımızda taş tezgahların bakımını ve temizliğini nasıl düzgün şekilde yapacağınıza dair bazı ipuçlarını tartışacağız.
Teak Bahçe Mobilyası Bakımı Nasıl Yapılır? #59

14 Haz 2020

Teak Bahçe Mobilyası Bakımı Nasıl Yapılır?

Biz yaza hazırız ama bahçe mobilyalarımız yaza hazır mı? Bahçe mobilyalarının bakımı göz ardı edilen fakat aslında bahçe mobilyalarınızın ömrünü uzatmak için yapılması gereken ve evde kendi başınıza rahatlıkla yapabileceğiniz çok önemli bir adım.