Anasayfa » Teak Bahçe Mobilyası Bakımı Nasıl Yapılır?

Teak Bahçe Mobilyası Bakımı Nasıl Yapılır?

Biz yaza hazırız ama bahçe mobilyalarımız yaza hazır mı? Bahçe mobilyalarının bakımı göz ardı edilen fakat aslında bahçe mobilyalarınızın ömrünü uzatmak için yapılması gereken ve evde kendi başınıza rahatlıkla yapabileceğiniz çok önemli bir adım.

Paylaş :
Teak Bahçe Mobilyası Bakımı Nasıl Yapılır? #59
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 8 dk, 35 sn

Yazın gelmesiyle birlikte bahçelerin değerini daha çok anladık ve bahçeleri daha çok kullanır olduk. Bununla birlikte bahçe mobilyalarımıza da kavuşmanın ya da bahçe mobilyası bakımı yapmanın zamanı geldi.

Biz yaza hazırız ama bahçe mobilyalarımız yaza hazır mı? Bahçe mobilyalarının bakımı göz ardı edilen fakat aslında bahçe mobilyalarınızın ömrünü uzatmak için yapılması gereken ve evde kendi başınıza rahatlıkla yapabileceğiniz çok önemli bir adım.

Yazıyı okumaya başlamadan önce “Teak Ağacı” hakkında daha fazla bilgi edinmek için “Teak Nedir?” yazımıza göz atabilirsiniz.

Teak Bahçe Mobilyası

Neden Teak Bahçe Mobilya Bakımı Yapmalıyız?

Teak bahçe mobilyaları aslında genel olarak suya ve hava koşullarına dayanıklı olarak bilinirler. Gerçekten de içlerinde barındırdıkları yağ sebebiyle öyleler fakat uzun süreli yağmurlar ve buna bağlı nem, UV ışınları ve başka çevresel faktörler bahçe mobilyanızın küflenmesine ve dolaylı olarak eski ışıltısını ve orijinal rengini kaybetmesine neden olur. Özellikle teak, gümüşümsü gri bir renk ve pul pul bir görünüm alır.

Teak ağacının grileşmesi yağını kaybettiği ve kuruduğu anlamına gelir. Fakat bazı kullanıcılar ağacın gri rengini daha çok beğenmektedir. Bu durumda teak yağı uygulaması öncesindeki zımparalama işlemi es geçilebilir.

Mobilyanızın Ömrünü Uzatmak için

Size önereceğimiz çok kolay bahçe mobilyası bakımı yöntemleri sayesinde zaten kendiliğinden çevre şartlarına dayanıklı olan mobilyalarınızın yıllar boyunca sağlam kalmasını sağlayabilirsiniz.

Mobilyanızın Rengini Korumak için

Teak bahçe mobilyanız hava şartlarına karşı doğal bir savunma olarak üstünde gri bir patina oluşturabilir. Fakat bu doğal reaksiyon, bahçe mobilyanızın içinde doğal olarak varolan teak yağını ve dolaylı olarak da ilk günkü ışıltısını ve bal rengini kaybetmesine de neden olacaktır.

Mobilya Üstündeki Su Lekelerinden ve Küften Korumak İçin

Bahçe mobilyalarınızda su lekeleri olabilir. Bu lekeler yağmur veya içeceklerden kaynaklanabilir. Teak ve diğer ahşap mobiyalar, içlerindeki faydalı yağları kaybettiklerinde içlerine su sızması ve ve bu sızan suyun leke bırakması ve mobilyayı küflendirmesi kolaylaşır.

Mobilyanızı Hava Şartlarından Korumak için

Bahçe mobilyalarınıza yapacağınız bakım, onları hava şartlarından da korumanıza yardımcı olacaktır. Böylece bir dahaki bakım dönemi geldiğinde çok daha az uğraştırıcı olacaktır.

Bahçe Mobilya Bakımı Nasıl Yapılır?

Bahçe mobilyalarınız sert veya yumuşak ağaçtan üretilmiş olabilirler. Yumaşak ağaçlara, çam, sedir ve kestane örnek verilebilirken; sert ağaçlara, teak, meşe ve kayın örnek olarak verilebilir. Tabii ki farklı ağaç türlerine farklı bakım yöntemlerinin uygulanması gerekir.

Yumuşak ağaçlardan yapılmış mobilyalar tabii ki daha az dayanıklı oldukları için daha uygun fiyatlıdırlar fakat daha çok bakıma ihtiyaç duyarlar. Sert ağaçların (teak gibi) bakımları yumuşak ağaçlara göre daha kolaydır. Teak ve benzeri tropik ağaçlar içlerindeki yağ oranın yüksekliği nedeniyle suya ve böceklere karşı dayanıklıdırlar. Ve bu tür ağaçlar, bahçe mobilyası için çok doğru bir seçimdir.

Yumuşak ağaçlar da sert ağaçlar da kesinlikle tazyikli suyla, sert kimyasallarla, sert fırça veya tellerle temizlenmez. Bu tür ugulamalar ahşabın yapısını ve dokusunu bozarlar.

Yumuşak Ağaç Mobilya Bakımı

Bahçe mobilyalarınıza bakım yapmak tabii ki önemlidir, özellikle de yumuşak ağaçtan üretilmiş olanlara. Fakat almanız gereken en önemli önlem; yumuşak ağaçtan yapılmış bahçe mobilyalarınızı sezon dışında kapalı alanda muhafaza etmektir.

Mobilyanın yüzeyi orta sertlikte bir fırçayla, damarların yönüne paralel bir şekilde toz ve kirden arındırılarak başlanır. Yüzey bu evrede hafif bir şekilde zımparalanabilir. (Eğer mobilya halihazırda vernikli veya boyalı ise aşağıdaki işlemler uygulanmadan önce zımpara yardımıyla vernik ve/veya boyadan kurtulmak gerekir.) Daha sonra hafif nemli bir bezle silinir. Asla hortumla veya kovayla yıkanmaz. Bu mobilyanın küflenmesine neden olabilir. Daha sonra mobilya kuru bir bezle silinir veya kuruması beklenir.

Bahçe Mobilyası Bakımı için Hemel Timbercare Aqua
Hemel Timbercare Aqua

İlk işlem olarak, yumuşak dokulu ahşapların çürümesini engelleyen, ahşabınızı kurt, mantar ve böceklere karşı koruyan emprenye maddesi; HEMEL Timbercare Aqua uygulanır. Renksiz ve kokusuz olan bu malzeme mobilyanızın ömrünü hatırı sayılır derecede uzatır. Bu malzeme bir boya fırçası yardımıyla yüzeye uygulandıktan sonra kuruması için bir gün beklenir. İyice kuruduğuna emin olunduktan sonra bir bez veya boya fırçası yardımıyla bahçe mobilyasının her yerine eşit şekilde HEMEL Exotic Oil, ahşap bakım yağı sürülür. Yağ sürüldükten yarım saat sonra artan yağ kuru ve temiz bir bezle yüzeyden silinir. Yağ sürme işlemi mümkünse gölgede ve yağmursuz ortamda yapılmalıdır.

Bahçe Mobilyası Bakımı için Hickson Decor Aqua Wood Stain
Hickson Decor Aqua Wood Stain

Yumuşak ağaçlara her sezon boya ve/veya vernik uygulanması da dayanıklılığı arttıracaktır. Böylece yumuşak ağaçtan üretilmiş olan mobilyalarınız hem her sezon yeni bir görünüme kavuşacaktır hem de ömrü uzayacaktır.

Sert Ağaç (Teak) Mobilya Bakımı

Sert ağaçları da yumuşak ağaçlar gibi; sezon dışında, suyun zararlarından korumak için iç mekanda saklamak faydalı olacaktır. Ama böyle bir imkan yoksa bahçe mobilyası kılıfı da kullanabilirsiniz. Fakat mobilyanın ayaklarının su birikintisi içinde kalmamasına dikkat edin.

Sert ağaçlardan yapılmış (teak gibi) bahçe mobilyası bakımı yumuşak ağaçlara göre daha kolaydır. Teak ve benzeri tropik ağaçlar içlerindeki yağ oranın yüksekliği nedeniyle suya ve böceklere karşı dayanıklıdırlar. Özellikle Teak ağacı, çevresel koşullara dayanıklılığı ile bilinen bir ağaçtır. Ağaçların en değerlisi olarak nitelenir. Bütün iklimlere uyum sağlayabilir. Teak ağacının her türlü iklime bu mükemmel uyumu, dış mekan mobilyalarının yapımında en çok tercih edilen ağaç olmasına neden olmuştur. Denizcilikte de çok kullanılır. Ve yoğun dokusu sayesinde; darbelere, şişmeye ve bozulmaya dayanıklı bir ağaçtır. Minimum bakım gerektirir. Sadece bahçe mobilyanızın sene içinde kaybettiği yağı ona geri kazandırmak yeterli olacaktır.

Bahçe Mobilyası Bakımı için Hemel Teak Oil
Hemel Teak Oil

Bakımı yapılacak olan mobilya öncelikle çok tazyikli olmayan bir hortumla veya sıvı sabun katılmış suyla ve orta sertlikteki bir fırçayla ağacın damarlarına paralel olarak fırçalanır. Böylece bahçe mobilyanız birikmiş tozdan ve küften arınır. Bu işlem sonrası mobilyaların tamamen kuruması gerekir.

Eğer mobilyanızda gri bir patina oluşmuşsa ve bundan kurtulup ahşabın doğal rengine dönmek istiyorsanız, yüzeyi çok hafif zımparalayabilirsiniz. (Eğer mobilya halihazırda vernikli ve/veya boyalı ise sonraki işlem uygulanmadan önce zımpara yardımıyla vernik ve/veya boyadan kurtulmak gerekir.) En son olarak da kaybettiği yağı geri kazanması ve böylece ilk günkü rengine kavuşması için Hemel Teak Oil kumaş bir bezle veya boya fırçasıyla Teak bahçe mobilyanıza ugulanır. Yağ sürüldükten yarım saat sonra artan yağ kuru ve temiz bir bezle yüzeyden silinir ve aynı işlem bir kere daha tekrarlanır. Yağ sürme işlemi mümkünse gölgede ve yağmursuz ortamda yapılmalıdır. Bu yağı uygulamak yukarıdaki artılarının yanı sıra, mobilyanın suyu içine almasını (küflenmeyi) ve lekeleri önler.

Ahşap mobilyadan bahsederken her zaman en önemli madde, malzemeyi kuru tutmaktır. Islak bardakları ve diğer malzemeleri kesinlikle direkt olarak ahşap mobilyanızın üstüne koymamak gerekir. Eğer mobilya ıslandıysa da bir an önce müdahele edip kurutulmalıdır. Yoksa çok daha zorlu ve yorucu işlemler gerektirir.

Bahçe Mobilyalarımıza Ne Sıklıkla Bakım Yapmalıyız?

Bahçe mobilyanızın ağacının çeşidine göre ve mobilyayı kullanım sıklığınıza göre bakım sıklığı da değişecektir. Fakat senede bir veya iki kere bakım yapmak (özellikle sezon başı ve mümkünse sezon sonu) yeterli olacaktır.

Unutmayın, ahşap çok değerli ve canlı bir malzemedir, bizimle yaşar. Eğer ahşaba ihtiyacı olan bakımı sağlarsak bize yıllar boyu eşlik edecektir.

Umuyoruz ki “Teak Bahçe Mobilyası Bakımı Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı beğenmişsinizdir. Eğer beğendiyseniz benzer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilrisiniz. Bahçe mobilyası bakımı için ihtiyacınız olan tüm ürünleri satın almak için Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Görüş, öneri ve fikirlerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Böylece hem bize hem diğer okuyucularımıza yardımcı olabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (10)

😏

Detaylı (5)

🤓

Zekice (1)

🤠

Yol Gösterici (16)

🤩

Yenilikçi (1)

😜

Eğlenceli (1)

😲

Şaşırtıcı (1)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Teak Bahçe Mobilyası Bakımı Nasıl Yapılır? için 1 yorum yazıldı

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Taş Tezgahların Bakımı ve Temizliği Nasıl Olmalı? #11213

14 Eki 2023

Taş Tezgahların Bakımı ve Temizliği Nasıl Olmalı?

Taş tezgahlar, dayanıklılıkları ve estetik görünmeleri nedeniyle mutfak ve banyolar için popüler bir seçimdir. Çok farklı renk ve desenlerde olmalarından dolayı herkesin tarzını yansıtan bir taş tezgah bulması oldukça kolay. Ancak, en iyi şekilde görünmelerini sağlamak için uygun bakım ve temizliğe ihtiyaçları vardır. Her taş özenli bir bakım gerektirmesi açısından benzer de olsa ne sıkla temizlenmesi gerektiği, hangi malzemelerin leke bırakabileceği ve aşındırabileceği açısından değişiklik gösterebiliyorlar. Bu nedenle sahip olduğunuz tezgahın hangi doğal taş malzemeden olduğunu bilmeli ve ona göre bir temizlik rutini geliştirmelisiniz. Bu yazımızda taş tezgahların bakımını ve temizliğini nasıl düzgün şekilde yapacağınıza dair bazı ipuçlarını tartışacağız.
Duvar Boyama İpuçları #8873

23 Ağu 2022

Duvar Boyama İpuçları

Duvar boyama nasıl yapılır merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Yaz, bahar gibi sıcak mevsimler evinizi boyamak için en uygun mevsimlerdir. Çünkü boyanın kuruması için ve uçabilecek gazlardan korunmak için boyanan mekanların güzelce havalandırılması gerekir. Bu yazımızda en kolay ve temiz şekilde evinizi nasıl boyayabileceğinizi anlatacağız.
Banyo Yenileme Adım Adım Nasıl Yapılır? #1939

10 Ara 2020

Banyo Yenileme Adım Adım Nasıl Yapılır?

Banyonuzdan sıkılmış olabilirsiniz, banyonuz eskimiş olabilir ya da yeni bir eve taşınmışsınızdır ve banyoyu kendi zevkinize göre döşemek istiyorsunuzdur. Nedeniniz ne olursa olsun banyo yenileme veya banyo tadilatı ile ilgili tüm sorularınızın cevabı bu yazıda.