Anasayfa » Yapı Sözlük » Conta Nedir, Nerelerde Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?

Conta Nedir, Nerelerde Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?

Conta nedir merak ediyorsanız bu yazımızda sizlere bu sorunun cevabını vermeyi umuyoruz. Conta, tesisatta sızdırmazlık ve yalıtım sağlamak için kullanılan, bağlantıların arasına yerleştirilen genellikle plastikten veya metalden üretilen mekanik elemanlardır.

Paylaş :
Conta Nedir, Nerelerde Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir? #3446
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 55 sn

Conta nedir merak ediyorsanız bu yazımızda sizlere bu sorunun cevabını vermeyi umuyoruz. Tesisatın her alanında, her makinede ve her türlü bağlantıda kullanılan conta nedir ve nasıl çalışır yakından inceleyelim.

Conta; bağlantılarda sızdırmazlık ve yalıtım sağlamak için kullanılan, bağlantıların arasına yerleştirilen ve genellikle plastikten veya metalden üretilen mekanik elemanlardır. Neredeyse tüm sanayii kollarında ve tesisatlarda kullanılırlar. Tam bir sızdırmazlık sağlanamayan bağlantılarda sızmaların ve hava geçirgenliğininin olabileceği açıklıkları kapatırlar.

Özellikle yüksek basınçlı buhar içeren bağlantılarda asbest içeren contalar kullanılmıştır. Fakat asbest akciğerler için son derece tehlikeli ve kanserojen bir madde olduğu için geçmişte asbestten üretilen contalar artık grafitten, asbest benzeri lifli malzemelerden veya suni/sentetik kauçuktan üretilmektedir.

Conta Çeşitleri

Levha Conta

Eğer conta, levha şeklindeki bir malzeme içerisinden kesilerek elde ediliyorsa buna levha conta denir. Bu da hızlı ve ucuz bir üretim sağladığı için bu tür contalar kolay bulunurlar ve ucuzdurlar. Yalıtım sağladıkları bağlantıdaki kimyasalın reaktivitesine göre değişmekle beraber son derece faydalı ve dayanıklıdırlar. Eskiden sıkıştırılmış asbestten üretilmelerine karşın artık sağlığa zararı olmayan minerallerden ve karbondan üretilmektedirler.

Yekpare Conta

Levhadan kesilmeye ugun olmayan metallerden üretilen contalardır. Yine üretimleri çok ucuzdur fakat bu üretim şeklinde kalite kontrol daha çok olduğu için daha yüksek basınca ve sıcaklığa dayanabilirler. Fakat bu contanın dezavantajı metalden üretildiği için paslanma riski olmasıdır.

Spiral Sarımlı Conta

Spiral sarımlı contanın iç kısmında esnek grafit sarılıdır onun dışı da çeşitli metallerle (çoğunlukla paslanmaz çelikle) ters yöne sarılır. İlla ki yuvarlak olması gerekmez. Bu tür contalarda içteki grafit sızdırmazlığı sağlarken dış kısımdaki metal iskelet görevi görür. Çoğu uygulamada güvenilirlerdir fakat maliyetleri diğer contalara göre yüksektir.

Halka Conta (O-ring)

İsminden de belli olduğu gibi simit şeklindedir. Hareketli bağlantılarda kullanmak için uygundur. Ama statik bağlantılarda da kullanılırlar. Maliyetleri çok düşük olduğu için her türlü makinede halka conta bulunur.

Sıvı Conta

Bir tüpün içindeyken sıvı/akışkan halde olan fakat yalıtım veya sızdırmazlık istenilen noktaya sıkıldığında donan kimyasal maddelerdir. Sıkılan yerin şeklini aldığı için çok kullanışlıdır. Ayrıca bu maddenin en büyük özelliği çok yüksek sıcaklıklara dayanabilmesidir. 300 dereceye kadar dayanıklı olan çeşitleri vardır. Sıvı contalar hem izolasyon hem de yapıştırıcı görevi görebilirler. Birleşim yerlerinde kullanıldığında su yalıtımı da yaparlar.

Contayla ilgili merak ettiğiniz soruları yanıtladığımız içeriğimizi umarız beğenmişsinizdir. Eğer beğendiyseniz aşağıya yorum bırakabilirsiniz ve diğer yazılarımızı okumak için blogumuzu inceleyebilirsiniz. Tüm yapı market ihtiyaçlarınız için ise sizleri Yapılır‘e bekliyoruz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (3)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

İnegal Te Nedir? Nasıl Kullanılması Uygundur? #3971

28 May 2021

İnegal Te Nedir? Nasıl Kullanılması Uygundur?

İsmi de çok ilginç olan inegal te nedir ve ne işe yarar? Çok duyduğumuz, tesisatta çok işimize yarayan bir bağlantı elemanı olan inegal te; tesisatlarda 3 farklı yöndeki boruyu birleştirmeye yarayan bağlantı parçasıdır. Normal tenin bir çeşididir diyebiliriz.
Rozet Nedir? Ne işe Yarar? #1301

09 Eki 2020

Rozet Nedir? Ne işe Yarar?

Banyo ve mutfaklarınızda bir musluk veya batarya duvara monte ediliyorsa eğer, o bataryanın bir de sıva altı grubu denilen kısmı vardır. Sıva altı grubunun sıva üstü takımıyla bağlandığı yer daha şık ve pürüzsüz bir geçiş olması için rozet takılır.
Mala Nedir? Ne İşe Yarar? Mala Çeşitleri Nelerdir? #2221

06 Oca 2021

Mala Nedir? Ne İşe Yarar? Mala Çeşitleri Nelerdir?

Mala; harç ve derz sürmeye, yüzeyi düzeltmeye veya sıvaya şekil vermeye yarayan küçük el aletidir. Birçok farklı mala çeşidi vardır.