Anasayfa » Duş Teknesi mi Küvet mi? Hangisini Tercih Etmelisiniz?

Duş Teknesi mi Küvet mi? Hangisini Tercih Etmelisiniz?

Duş teknesi mi yoksa küvet mi? Yeni banyonuz için hangisini tercih etmelisiniz? Bu yazımızda sizlere tüm seçeneklerin avantajlarını ve dezavantajlarını anlatarak karar vermenize yardımcı olacağız.

Paylaş :
Duş Teknesi mi Küvet mi? Hangisini Tercih Etmelisiniz? #4443
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 5 dk, 45 sn

Duş teknesi mi yoksa küvet mi? Yeni banyonuz için hangisini tercih etmelisiniz? Bu yazımızda sizlere tüm seçeneklerin avantajlarını ve dezavantajlarını anlatarak karar vermenize yardımcı olacağız.

Banyolar evimizin en önemli kısımlarından biridir. Bu oda hem temizlendiğimiz hem de rahatladığımız bir ıslak mekandır. Bu yüzden burası için seçeceğiniz vitrifiye elemanlar ve armatürler çok önemlidir. Ayrıca özellikle küvet gibi ürünleri değiştirmek zor olduğu için bu konuda doğru kararı vermek sizi gelecekte kırma dökme gibi dertlerden kurtaracaktır. İhtiyaçlarınıza yönelik olarak doğru kararı vermeniz için bu yazımız size çok faydalı olacak.

Küvet

Küvet hepimizin bildiği klasik yıkanma alanıdır. Genelde yüksek duvarlara sahip olan ve içinde su biriktirilebilen banyo gerecidir. İlk küvetin tarihi M.Ö. 1700’lere kadar uzanmaktadır. Girit’te kazılarda bulunan ilk küvet örneği sertleştirilmiş topraktan yapılmıştır. Daha sonra günümüze yaklaşıldıkça ahşap ve metal küvetler ortaya çıkmıştır. Son 50 yılda ise en çok kullanılan malzemeler; fiberglas, akrilik, emaye ve porselen kaplı demir olmuştur. Ayrıca evlerin içine ulaşan tesisat insanlığın tarihine nazaran çok yeni bir olgu olduğu için eski küvetler taşınabilir ve gideri olmayan ürünlerdi. Taşıma su ile doldurulur ve boşaltılırdı. Banyo yerine genellikle yatak odalarında kullanılırlardı. Günümüzdeki küvetler sabit bir şekilde banyoya yerleştirilirler. Ayrıca hem suyu boşaltmak için gider hem de taşmayı önlemek için taşma delikleri vardır.

Duş Teknesi Küvet
Ayaklı Küvet

Genelde bir kısımları zeminin altında kalır fakat eski moda ayaklı küvetler veya zemin üstüne yerleştirilen farklı şekillerde üretilmiş çeşitlerine rastlanabilir. Küçük banyolar için küvet yerine duş teknesi önerilse de farklı ihtiyaçlar için farklı ölçülerde küvet çeşitlerini piyasada bulmak mümkündür. Yani eğer isterseniz küçük banyonuz için daha küçük boyutlarda bir küvet satın alabilirsiniz. Eğer küçük bir banyoya sahipseniz küçük banyolar için tüyolar verdiğimiz “Küçük Banyo Tasarımları, Öneriler ve Fikirler” başlıklı yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Küvet çok yönlü bir yıkanma alanıdır. Hem içi doldurulup içinde dinlenilebilir hem de duş için kullanılabilir. Bu yüzden küvetler, banyoda uzun süreler geçirmeyi sevenler için uygundur. Fakat küvetler yaşlı insanların içine girip çıkmaları açısından zor olabilirler. Bunun için oturma yeri olan küvetler seçilebilir ya da yaşlı insanların küveti daha güvenli bir şekilde kullanması için aksesuarlar eklenebilir. Küvetlerde isteğinize ve kullanımınıza bağlı olarak banyo bataryası, küvet bataryası veya duş kolonu kullanabilirsiniz.

Duş

Duş deyince aklımıza artık sadece duş teknesi değil duş alanları da geliyor. O yüzden bu kısımda sadece duş teknelerinden değil günümüzde çokça tercih edilen ıslak odalardan da bahsedeceğiz.

Duş Teknesi

Duş teknesi duş alınan zemine yerleştirilen ve zemini bir bütün olarak kaplayan yıkanma alanıdır. Duşun yani yukarıdan akan suyla yıkanmanın eski bir tarihi olmasına rağmen (doğada şelale altında yıkanma) tesisata bağlı bir şekilde duş almak 18. yüzyılda başlamıştır.

Duş teknesinin içinde gideri vardır. Kenarları küvet gibi yüksek değildir hatta neredeyse hemzemindir. Bu yüzden yaşlı insanlar ve dizlerinde problem olan insanlar için kullanımı küvete göre çok daha kolaydır. Küvete göre daha sade bir şekli olduğu ve derinliği olmadığı için duş teknesinin temizliği çok daha kolaydır. Küvet gibi duş teknelerinin de birçok farklı boyutta seçeneği vardır. Bunun yanında şekil olarak kare, dikdörtgen veya çeyrek daire şeklinde bile duş teknesi bulmak mümkündür.

Duş Teknesi Küvet
Kare Duş Teknesi

Duş tekneleri akrilik, reçine, emaye veya porselen kaplamadan üretilebilirler. Duş tekneleri özellikle küçük banyolar için çok uygundurlar. Tabii duş teknesinde adından belli olacağı gibi sadece duş alabilirsiniz ve küvet gibi dolduramazsınız. O yüzden eğer temizlenmek için duş almayı tercih edenlerdenseniz duş tekneleri tam size göre. Ayrıca duş, küveti doldurup yıkanmaya göre çok daha az su harcar. Böylece duş teknesi kullanarak hem kendi cebiniz için hem de dünyanın geleceği için su tasarrufu yapmış olursunuz. Duş teknelerinde kullanmak üzere eğer tepe duş da isterseniz sizlere duş setlerini tavsiye ederiz ama sadece el duşunun yeteceğini düşünüyorsanız bir banyo bataryası ile el duşu satın alabilirsiniz.

Islak Odalar

Islak odalar duş tekneleri gibi sadece duş almak için kullanılabilen fakat bazen içinde oturma alanı da bulunabilen yıkanma alanlarıdır. Bu alanlarda duş teknesi veya küvet gibi ürünlere ihtiyaç yoktur. Ama bazen ıslak odaya küvet de eklenebilmektedir.

Islak odalarda zemin eğimli bir şekilde döşenir ve su bir duş kanalı yardımıyla alandan tahliye edilir. Özellikle evlerinde spa deneyimi yaşamak isteyenlerin tercihidir. Banyonuzda bir bütünlük yaratmanıza yardımcı olurken mekanı olduğundan da ferah ve büyük gösterirler. Çünkü ıslak odayı banyonuzun geri kalanıyla aynı malzemeden döşeyebilirsiniz. Duş tekneleri gibi ıslak odalar da yaşlı insanların ve sakatlıkları olan insanların kullanımına son derece uygundur.

Duş Teknesi Küvet
Islak Oda

Duş alanı banyonun geri kalanıyla hemzemin olabileceği gibi bir bordürle ayırılabilir de. Eğer hemzeminse ıslak odayı banyonun geri kalanından ayıran şey genelde suyun dışarı sıçramasını da engelleyen duşakabindir. Özellikle duş alınan alanlar için duşakabin çok gerekli bir öğedir.

Islak odalarda da duş teknesi gibi duş setlerini tavsiye ederiz. Duş setlerinde banyo bataryasından tepe duşuna kadar ihtiyacınız olabilecek her armatür bulunmaktadır.

“Duş Teknesi mi Küvet mi? Hangisini Tercih Etmelisiniz?” başlıklı yazımızı umuyoruz ki faydalı bulmuşsunuzdur. İçeriğimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz. Eğer bu içeriğimizi beğendiyseniz diğer detaylı incelemelerimiz için Yapıyorum Blog‘u inceleyebilirsiniz. İçeriklerimizde bahsettiğimiz ürünleri uygun fiyata satın almak için ise Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Görüş ve önerilerinizi yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (3)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (2)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Creavit ve Vitra Markaları Arasındaki Farklar Nelerdir? #4181

13 Haz 2021

Creavit ve Vitra Markaları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Creavit ve Vitra markaları Türkiye için gurur kaynağı olan iki yerel markadır. Bunun yanında iki markanın da banyonuzu güzelleştirecek son derece kaliteli vitrifiye elemanları, bataryaları ve aksesuarları vardır. İki marka da bu kadar kaliteli olunca hangisini seçeceğinize karar vermek zor oluyor. Hangi markanın sizin için daha uygun olduğuna rahatça karar verebilmeniz için bu yazımızda iki markanın özelliklerinden bahsedeceğiz.
Online Alışveriş ve Mağazadan Alışverişin Artıları, Eksileri #6979

25 Ara 2021

Online Alışveriş ve Mağazadan Alışverişin Artıları, Eksileri

Online alışverişin de mağazadan alışverişin de kendilerine özgü faydaları ve zararları var. Bu yazımızda sizlere her iki alışveriş şeklinin de artılarından ve eksilerinden bahsedeceğiz. Böylece hangi tür alışverişin size daha uygun olduğuna kendiniz karar verebilirsiniz.
Mutfak Tezgahı İçin Tercih Edebileceğiniz Malzemeler #11038

30 Ağu 2023

Mutfak Tezgahı İçin Tercih Edebileceğiniz Malzemeler

Mutfak tezgahlarında, kişisel tercihlerinize göre kullanılabilecek farklı malzemeler bulunmaktadır. Her malzemenin, kendine özgü özellikleri ve estetik katkıları bulunuyor. Kullanıcının bütçesi, mutfak ihtiyaçları ve tercih ettiği tarz gibi faktörlerle; ihtiyacınıza ve zevkinize uygun mutfak tezgahı seçiminde yol göstermesi için gelin birlikte malzeme seçeneklerine göz atalım.