Dyo ve Jotun her ikisi de çok değerli olan ve geniş ürün yelpazesine sahip boya firmalarıdır. Her ikisini de seçmeniz için birçok neden var. Fakat herkesin boya konusundaki ihtiyaçları ve hatta önem verdiği hususlar farklıdır. Bu yüzden sizin evinizde veya projenizde hangi boyayı kullanacağınıza daha rahat karar vermeniz için Dyo ve Jotun markalarını karşılaştıran bir yazı hazırladık. Umuyoruz yazının sonunda aklınızdaki soruların cevaplarını almış olacaksınız.
Dyo ve Jotun’un Tarihçeleri
Dyo, en ünlü yerli boya firmalarından biridir. Fakat bunun yanında muhteşem kalitesi sayesinde dünyada da tanınan bir boya firması haline gelmiştir. Dyo markasının ortaya çıkışı, markanın kurucusu Durmuş Yaşar’ın 1927 yılında İzmir’de açtığı boya ve gemicilik malzemeleri dükkanıyla olmuştur.
Jotun markasının kurucusu Odd Gleditsch balina gemilerinin çokça yanaştığı Sandjeford şehrinde gemiler için boya ve erzak satacak bir girişime ihtiyaç duyulduğunu fark etmişti . Kendisi de bir balina gemisinde çalışan Odd Gleditsch gerekli olan erzak ve boyaları satmak için bir dükkan açmaya karar verdi. Böylece marka 1926 yılında Sandefjord, Norveç’te doğmuş oldu. Eyfel Kulesi’nin boyası olarak bilinen Jotun daha birçok başka önemli mimari eserin de resmi boya sponsorudur.
Her iki markanın da kuruluş yılları itibariyle tecrübeleri birbirine yakın. Dyo ilk kendi üretimleri olan boyaları; “Yaşarin” ve “Hazırlanmış Boya”yı 1941 yılında piyasaya sürerken Jotun kendi üretimi ilk boya olan “Arcanol”u 1930’ların başında piyasaya çıkarmıştır.
Üretim
Hem Jotun’un hem Dyo’nun ülkemizde ve yurtdışında üretim tesisleri bulunmaktadır. Dyo’nun biri Moskova, Rusya’da olmak üzere toplam 3 üretim tesisi bulunmaktadır. Bu tesislerde son teknolojiyi kullanarak üretim yapan marka, senede yaklaşık 150.000 ton ürün üretimi gerçekleştirmektedir. Eğer aradığınız yerel bir marka ve tamamen yerel ekonomiye destek ise; Dyo aradığınız marka.
Jotun markasının; biri Türkiye’de olmak üzere toplam 23 ülkede 38 üretim tesisi bulunmaktadır. Ayrıca 100’den fazla ülkede temsil edilmektedir. Tüm üretim tesislerinde toplam olarak yaklaşık 850.000 ton üretim yapmaktadır. Bunun yanında Jotun’un yönetici pozisyonlarında da birçok Türk yönetici bulunmaktadır. 1986 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren markanın Türkiye genelinde yaklaşık 200 adet Multicolor Centre’ı bulunmaktadır. Bunun yanında Jotun Türkiye; merkezi konumu ve tarihçesi sayesinde, Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge sorumluluğuna sahiptir. Türkiye ile her zaman özel bir bağı olan Jotun’u ülkemize yaptığı yatırımları da göz önüne alarak gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.
Dyo ve Jotun Markalarının Ürün Çeşitliliği
Dyo ve Jotun; her iki marka da çok geniş birer ürün yelpazesine sahiptir. Dyo Türkiye boya sektörünün en büyük tesisi olan Çiğli Fabrikası’nda mobilya boyaları ve vernikleri, sanayi boyaları, toz boya, oto tamir boyaları, deniz boyaları, polyester ve alkid üretimi yaparken inşaat boyaları üretimini Gebze Fabrikası’nda gerçekleştirmektedir.
Jotun da Dyo gibi sanayiden denizcliğe, mobilyadan beyaz eşya boyalarına kadar geniş bir skalada hizmet vermektedir. Yüzlerce ürün çeşidiyle her ihtiyacı karşılamaktadır. 90 yıllık tecrübeye sahip olan marka, müşterilerinin ihtiyaçlarını dinlemekte ve gelecek ürünlerini buna göre tasarlamaktadır.
Jotun ve Dyo Markalarında Ar-Ge Çalışmaları
“Ar-Ge”nin açılımı “araştırma ve geliştirme”dir. Ar-Ge özellikle günümüzde şirketlerde olmazsa olmaz bir departmandır. Bu departmanın görevi ise yeni ürün ihtiyaçlarının araştırılması ve halihazırda üretilen ürünlerin özeliiklerinin ihtiyaçlara göre geliştirilmesidir. Yani Ar-Ge departmanı, ürünlerin çağın ihtiyaçlarının gerisinde kalmasını önler ve yeni teknolojileri üretime katar. Hem Jotun hem de Dyo Ar-Ge konusundaki çalışmaları ve başarılarıyla bilinmektedirler.
1971 yılında Ar-Ge Türkiye’de çok bilinmezken Dyo ilk Ar-Ge laboratuvarını kurmuştur. 2009 yılında ise sektördeki ilk Ar-Ge Merkezi Belgesi’ni alan şirket 2003 yılında ilk PTFE katkılı, yağmurla kendini temizleyen dış cephe boyası Teknotex’i pazara sunarak büyük bir ilerleme kaydetmiştir. Daha sonra yine Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek ışıkla kendini temizleyen nanoteknolojiye sahip boya Nanoipekmat’ı piyasaya sunarak sonraki sene İzmir Ticaret Borsası’nın dış cephesini bu boyayla boyamıştır.
Jotun, ürün gamını genişletmeyi ve rakiplerinden her zaman önde olmayı çok önemsemiştir. Bu yüzden Norveç’teki merkez Ar-Ge laboratuvarında ve birçok bölgesel Ar-Ge laboratuvarında boyalarını nasıl geliştireceğini ve nasıl daha çevreci hale getireceğini araştırıyor. Bu sayede marka; merkez laboratuvarında yeni ve çağdaş ürünler üretirken, bölgesel laboratuvarında yerel çözümler üretiyor.
Jotun ürünlerinin uygulandığı yüzeyler, fiziksel testlere de tabii tutularak darbe ve çizilmelere karşı direnci ölçülür. Ayrıca boya ustalarından da geri bildirimler alınır ve geliştirmeler yapılırken bu görüşler dikkate alınır.
Organizasyon
Jotun 100 ülkede müşterilerine hizmet vermektedir ve bu organizasyonu sağlamak için de çeşitli bölge temsilcilikleri bulunmaktadır. Dünya çapında Jotun’un yaklaşık 10.000 çalışanı bulunmaktadır. Ayrıca da daha önce bahsettiğimiz gibi bölge temsilcilikleri ve yönetim pozisyonlarında birçok başarılı Türk yönetici çalışmaktadır. Jotun Türkiye; merkezi konumu ve tarihçesi sayesinde, Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge sorumluluğuna sahiptir.
Jotun Group’un ana merkezi Sandejford, Norveç’te olmak üzer toplamda 4 adet yönetim merkezi bulunmaktadır. Bir aile şirketi olarak başlayan şirket günümüzde global bir şirket haline gelmiştir ve Orkla ASA tarafından satın alınmıştır.
Dyo 40 ülkeye ihracat yapmaktadır ve bu organizasyonları da Türkiye ve Rusya’daki merkezlerinden gerçekleştirmektedir. Markanın Türkiye’deki üretim tesislerinde ve merkezlerinde yaklaşık 800 kişi çalışmaktadır. Aile şirketi olarak iş hayatına giriş yapan firma halen yönetim kadrosunda Yaşar ailesinin üyelerini barındırmaktadır.
Fiyat Aralığı
Jotun ve Dyo markaları; her ikisi de boya piyasasında çokça bilinen ve son derece güvenilen markalardır. Genelde Dyo ürünleri Jotun ürünlerine göre çok az pahalı olsa da bu fark çok yüksek değildir. Bu yüzden iki markadan hangisi ihtiyaçlarınız için daha uygunsa onu seçebilirsiniz. Dyo ülkemizin gururu bir firma iken, Jotun da Norveç’te doğup Türkiye’de fabrika açmış uluslararası bir markadır.
Umuyoruz “Dyo mu Yoksa Jotun mu, Hangi Markayı Tercih Etmelisiniz?” başlıklı yazımız aklınızdaki soruları cevaplamıştır. Bu ve benzeri tüm yazılarımıza Yapıyorum Blog‘dan ulaşabilirsiniz. Eminiz ki blogumuzdaki onlarca içeriğimiz arasından ilginizi çekecek başka yazılar da bulacaksınız. Yazılarımızda bahsettiğimiz tüm ürünlere de Yapılır üzerinden güvenle ve uygun fiyatlarla ulaşabilirsiniz.
Yorumlarınız bizim için çok kıymetli. Görüş, öneri ve gelecek yazılarımız için fikirlerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Bırakacağınız yorumlar hem bizim hem de diğer okurlarımız için faydalı olacaktır.
Bu İçerik Sizce Nasıl?
🤨
Yaratıcı (11)
🤗
Pratik (5)
😏
Detaylı (20)
🤓
Zekice (1)
🤠
Yol Gösterici (15)
🤩
Yenilikçi (2)
😜
Eğlenceli (0)
😲
Şaşırtıcı (5)
Yazar Hakkında
Yapılır
Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.