Anasayfa » Yapı Sözlük » Flatör Nedir? Ne işe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Flatör Nedir? Ne işe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Flatör; içine yerleştirildiği su tankının, su seviyesindeki değişimlerini kontrol etmek için kullanılır. Su yükseldikçe flatör de yükselir ve valfi kapatır.

Paylaş :
Flatör Nedir? Ne işe Yarar ve Nasıl Çalışır? #730
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 14 sn

Flatör; içine yerleştirildiği su tankının su seviyesindeki değişimlerini kontrol etmek için kullanılır. Kelime, dilimize Fransızca’dan geçmiştir ve anlamı suyun üstünde yüzen demektir. Mekanizma; birbirine bağlı valf, kaldıraç ve şamandıradan oluşur.

Rezervuarlarda kullanılan flatör ün çalışma prensibi şu şekildedir: Su tankındaki su yükseldikçe flatörün ucundaki şamandıra da suyla birlikte yükselir ve tanka su akışını sağlayan valfi kapatır. Tam tersi durumda; su seviyesi azaldıkça şamandıra da suyla birlikte aşağı doğru iner ve bu hareket tanka su girişini sağlayan valfin açılmasını sağlar.

Banyonuzdaki rezervuarların içinde, rezervuarların su tankının içinde flatör mevcuttur. Bu sayede rezervuarın sonraki kullanımı için tankın içinde her zaman yeterli su bulunur. Bunun yanında da su seviyesi arttıkça valf kapandığı için su taşmaları önlenmiş olur.

Elektrikli Su Seviye Flatörleri

Flatörler sadece rezervuarlarda kullanılmazlar. Rezervuar dışında elektrikli çalışan ve kuyularda, havuzlarda ve su depolarında su seviyesini belirli bir seviyede tutmak için kullanılan çeşitleri vardır. Bunlar elektrik devresini tamamlarlar. Yani su seviyesine göre başka bir mekanizmanın çalışmasını ya da durmasını tetiklerler. Bu yüzden anahtar gibi çalışırlar ve devreyi kapatıp açabilirler.

Elektrikli flatörler rezervuar için kullanılan türleri gibi hafif olurlar ve içleri boş olur ki su üzerinde yüzebilsinler. İç kısımda paslanmaz çelik bir bilye vardır. Bu bilye doğrusal bi kanal içinde hareket eder. Bu bilye aşağı yukarı hareket ettikçe kanalın ucundaki küçük anahtara çarpar ve elektrik devresi tamamlanır ya da devre kapalı kalır. Özellikle susuz çalışmaması gereken hidrofor motorlarda su bitince motorun otomatik olarak durması için kullanılır. Dalgıç pompalarında da aynı şekilde pompanın suyun içinde olup olmadığını belirlemesi için benzer bir mekanizma bulunur. İhtiyaca göre 2 veya 3 kablolu modelleri vardır. Bu kablolar kuru kontak olarak da adlandırılırlar.

Flatör birçok malzemeden üretilebilir. Piyasadaki flatörlerin çoğunda şamandıra kısmı plastikten üretilmiştir. Fakat metal olanları da mevcuttur. Önemli olan malzemenin içinin boş olması ve her zaman suyun üstünde kalmasıdır. yapilir.com‘da farklı ihtiyaçlarınız için birçok flatör çeşidi bulabilirsiniz. Yazımızı beğendiyseniz diğer yazılarımızı okuyabilir ya da aşağıya yorum bırakabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (2)

🤗

Pratik (4)

😏

Detaylı (8)

🤓

Zekice (3)

🤠

Yol Gösterici (16)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (1)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Flatör Nedir? Ne işe Yarar ve Nasıl Çalışır? için 2 yorum yazıldı

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Kanalsız Klozet Nedir? Ne işe Yarar? #1025

14 Eyl 2020

Kanalsız Klozet Nedir? Ne işe Yarar?

Kanalsız klozetlerde suyun klozete yayılmasını sağlayan kanallar ya tamamen açıktır ya da hiç kanal yoktur bu sayede temizlikleri çok daha kolaydır.
Şamandıra Nedir? Ne işe Yarar? #743

26 Ağu 2020

Şamandıra Nedir? Ne işe Yarar?

Şamandıra; suyun yüzeyinde kalabilen, içi boş plastik veya metal araçtır. Batmadan su yüzeyinde kalabilmeleri nedeniyle birçok alanda kullanılabilirler.
Hidrofor Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır? #5635

16 Eyl 2021

Hidrofor Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Hidrofor, bir hidrolik sistemin daha az güçlü bir pompa kullanarak aşırı taleplerle başa çıkmasına, geçici bir talebe daha hızlı yanıt vermesine ve titreşimleri yumuşatmasına olanak tanır. Bir tür enerji depolama cihazıdır.