Anasayfa » Yapı Sözlük » Şamandıra Nedir? Ne işe Yarar?

Şamandıra Nedir? Ne işe Yarar?

Şamandıra; suyun yüzeyinde kalabilen, içi boş plastik veya metal araçtır. Batmadan su yüzeyinde kalabilmeleri nedeniyle birçok alanda kullanılabilirler.

Paylaş :
Şamandıra Nedir? Ne işe Yarar? #743
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 1 dk, 44 sn

Şamandıra; suyun yüzeyinde kalabilen, içi boş plastik veya metal araçtır. Batmadan su yüzeyinde kalabilmeleri nedeniyle birçok alanda kullanılabilirler. En yaygın kullanıldığı alan denizciliktir fakat tesisatta da kullanılırlar.

Birçok şamandıra çeşidi vardır. Kanalları ve batık tehlikeleri işaretlemek için iki uluslararası sistem kullanılır. Her iki sistemde de, standart renk ve şekillerdeki şamandıralar güvenli geçiş yollarını gösterir. Türkiye’de IALA’ya (Uluslararası Fener Otoriteleri Birliği) ait şamandıra sistemi A kullanılmaktadır. Bu sistemde farklı renkteki şamandıralar iskeleyi ve sancağı belirtirler. Böylece teknelerin hangi yönde hangi yolu izlemeleri gerektiği net bir şekilde anlaşılır.

Demirlenen şamandıralar genelde tekne bağlanmak için veya sığ denizde güvenli geçiş sınırını belirtmek için kullanılabilirler. Demirlenmeyen birçok şamandıra çeşidi vardır. Bunlar tehlikeyi, belli bir konumu veya parkuru belirtmek için kullanılabilirler. yapilir.com‘da birçok şamandıra çeşidini bulabilirsiniz.

Şamandıralar ışıklı ve ışıksız olarak ikiye ayrılırlar. Işıklı olanlar daha çok dikkat çektiği için ikaz ve uyarı için kullanılırlar. Ayrıca geçici yol gösterici veya fener olarak da kullanılabilirler. Gece kullanımı için ışıksız olanlara göre daha uygundurlar. Işıksız şamandıralar genelde parkur belirtmek için veya can simidi olarak kullanılabilirler.

Tesisat alanında küçük boyutlu olan şamandıralar özellikle rezervuarlarda suyun seviyesini kontrol etmek için flatör uçlarında bulunurlar. Şamandıra bir kaldıraca o da tanka su alan valfe bağlıdır. Şamandıra yükseldikçe tanka su alımı yavaşlar ve durur, inince valf açılır ve tanka su alımı başlar.

Yazımızı beğendiyseniz aşağıya yorum bırakabilirsiniz ve diğer yazılarımızı okumak için blogumuzu ziyaret edebilirsiniz. Yapı market ihtiyaçlarınız içinse sizleri Yapılır‘e bekliyoruz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (4)

🤗

Pratik (2)

😏

Detaylı (4)

🤓

Zekice (1)

🤠

Yol Gösterici (7)

🤩

Yenilikçi (2)

😜

Eğlenceli (3)

😲

Şaşırtıcı (2)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Flatör Nedir? Ne işe Yarar ve Nasıl Çalışır? #730

19 Ağu 2020

Flatör Nedir? Ne işe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Flatör; içine yerleştirildiği su tankının, su seviyesindeki değişimlerini kontrol etmek için kullanılır. Su yükseldikçe flatör de yükselir ve valfi kapatır.
Tırpan Nedir? Çim Biçme Makinesiyle Aynı İşlevi Görür mü? #1854

24 Kas 2020

Tırpan Nedir? Çim Biçme Makinesiyle Aynı İşlevi Görür mü?

Tırpan; otları ve bitkleri yere yakın bir şekilde kesmek için veya buğday veya baklagil gibi tarla bitkilerini hasat etmek için kullanılan tarım aletidir.
Drenaj Nedir, Nerelerde Uygulanması Gerekir? #5351

26 Ağu 2021

Drenaj Nedir, Nerelerde Uygulanması Gerekir?

masıyla ve yeşil alanların azalmasıyla doğal drenaj da azalmıştır. Bugün bizim yazımızda bahsedeceğimiz daha çok insan yapımı/sunni drenaj olacak.