Anasayfa » Yapı Sözlük » Manşon Nedir, Ne İşe Yarar, Nerelerde Kullanılır?

Manşon Nedir, Ne İşe Yarar, Nerelerde Kullanılır?

Manşon çok önemli bir tesisat elemanıdır. Genellikle su tesisatlarında kısa gelen su borularının birleştirilmesinde ve uzatılmasında kullanılırlar.

Paylaş :
Manşon Nedir, Ne İşe Yarar, Nerelerde Kullanılır? #3625
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 22 sn

Manşon nedir sorusunu cevabını arıyorsanız doğru sayfaya geldiniz. Manşon çok önemli bir tesisat elemanıdır. Genellikle su tesisatlarında kısa gelen su borularının birleştirilmesinde, önlendirilmesinde ve uzatılmasında kullanılırlar. Bu borular herhangi bir malzemeden olabilir; PVC, galvaniz, bakır… Tabii ki her farklı malzemedeki boru için ona uygun aynı malzemede manşon kullanmak gerekir. Manşonlar kaynakla, lehimle veya direk olarak vidalama yöntemiyle birleştirilebilirler.

Manşon Ne İşe Yarar?

Manşon bahsettiğimiz gibi genel olarak boruları uzatmak için veya herhangi bir nedenden dolayı boruları birleştirmek için kullanılır. Bunun yanında tesisatın yönünü değiştirmek, başka boru üstünden geçirmek için de manşonlar kullanılır. Manşonlar ev tesisatında kullanıldıkları gibi büyük endüstriyel tesisatlarda da kullanılırlar. Tesisatlardaki en önemli parçalardandır. Özellikle borular belli bir uzunlukta üretildikleri için onların uzatılmasında çok faydalı olurlar. Bunun yanında köşeleri dönmek için dirsek manşonlar da çok sık kullanılırlar. Birleştirecekleri boruların çaplarına ve suyun basıncına göre manşonların da çapları ve et kalınlıkları değişir. Bu yüzden satın alırken bu ölçülere çok dikkat etmeniz gereklidir.

Manşon Nasıl Kullanılır?

Birçok manşon çeşidi vardır. Mesela PVC olanları özel PVC kaynak aleti kullanılarak ısıyla birleştirilirken metal olanları da yine kaynak, lehim veya yivleri varsa vida gibi birleştirilebilir. Hangi malzeme ya da teknik kullanılacak olursa olsun öncelikle borular ve manşon temiz ve kuru bezle silinerek tozlardan arındırılır. Böylece birleşim noktasındaki kaçakları önlemiş olursunuz. Daha sonra eğer PVC boruları birleştiriyorsanız PVC kaynak makinesi kullanarak birleştirilecek boruların uçları ısıtılır. Önce borunun bir tarafı daha sonra da diğer tarafı birleştirilir. Metal olanlarında da aynı adımlar kaynak makinesi kullanılarak uygulanır. Yivli olan borularda ise birleşim saat yönünde döndürülerek yapılır. Bu adımda keten veya teflon bant kullanmak su kaçaklarını önlemek için faydalı olacaktır.

“Manşon Nedir, Ne İşe Yarar, Nerelerde Kullanılır?” başlıklı yazımızda sorularınıza cevap vermeye çalıştık. Umarız yazımızı bilgi verici ve faydalı bulmuşsunuzdur. İçeriğimizle ilgili görüş ve yorumlarınızı aşağıya bırakabilirsiniz. Tesisat ve yapı malzemeleri ile ilgili yazılarımızı okumak için blogumuzu, bu ürünleri en uygun fiyata satın almak içinse Yapılır‘i ziyaret edebilrisiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (1)

😏

Detaylı (2)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (1)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Sifon Nedir ve Nerede Kullanılması Uygundur? #4860

27 Tem 2021

Sifon Nedir ve Nerede Kullanılması Uygundur?

Sifon genelde "U" şeklinde bir borudur. Bu borunun içinde her zaman temiz su bulunur. Bu boru atık suların pis su borularına oradan da kanalizasyona ulaşmasına yarar. Ayrıca sifonun içinde her zaman temiz su bulunduğu için pis su borularında oluşan pis kokuların bize geri ulaşmasını engellenmiş olur. Genelde plastikten üretilirler fakat metal olanlarına da piyasada rastlamanız mümkündür.
Lokma ve Çeşitleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır? #4357

22 Haz 2021

Lokma ve Çeşitleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

Lokma özellikle altı köşeli cıvata ve vidaları sıkmak ve gevşetmek için kullanılan bir el aletidir. Birçok farklı biçimde karşımıza çıkabilir.
Duş Kolonu Nedir ve Avantajları Nelerdir? #4886

29 Tem 2021

Duş Kolonu Nedir ve Avantajları Nelerdir?

Duş kolonu, genelde tepe duşu ve el duşundan oluşan ve bu ikisini taşımak için de bir kolona sahip olan sistemlerdir. Bazı sistemlerde banyo bataryası bulunurken bazılarında ayrı satın alınması gerekebilir.