Anasayfa » İç Kapı Boyama Nasıl Yapılır ve Öncesinde Nasıl Hazırlanılır?

İç Kapı Boyama Nasıl Yapılır ve Öncesinde Nasıl Hazırlanılır?

Evlerimizde daha çok zaman geçirmeyi öğrendikçe kendinyap projelerine olan ilgi artıyor ve bu kendinyap projelerinden birisi de iç kapı boyama. Bu yazımızda size iç kapıların nasıl boyanacağını, nasıl hazırlanacağını ve hangi ürünleri kullanmanız gerektiğini anlatacağız.

Paylaş :
İç Kapı Boyama Nasıl Yapılır ve Öncesinde Nasıl Hazırlanılır? #318
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 6 dk, 57 sn

Evlerimizde daha çok zaman geçirmeyi öğrendikçe kendinyap projelerine olan ilgi artıyor ve bu kendinyap projelerinden birisi de iç kapı boyama. Bu yazımızda size iç kapıların nasıl boyanacağını, nasıl hazırlanacağını ve hangi ürünleri kullanmanız gerektiğini anlatacağız.

Evinizde değişiklik yapmak için büyük paralar harcamanıza gerek yok. Kapılarınızdan mı sıkıldınız? Renkleri size hitap etmiyor mu? Boyası mı sarardı? Ya da kapınızda çizikler oluştu ve yenilenmiş bir kapı mı istiyorsunuz? Yeni bir iç kapıya bir sürü para vereceğinize evinizde iç kapınızı kendiniz boyayarak hem tam olarak istediğiniz kapı rengine kavuşabilirsiniz hem de yeni kapıya vereceğiniz paranın çok az bir kısmını harcarsınız.

İç kapı boyama çok ustalık gerektiren bir iş değildir. Herkes evinde rahatça uygulayabilir. Tabii ki ustalar bunu daha kısa zamanda ve daha kolay bir şekilde yapabilirler. Fakat siz de doğru önlemleri alarak, doğru adımları izleyerek ve doğru ürünleri kullanarak kendi iç kapılarınızı boyayabilirsiniz.

İç Kapı Boyama Öncesi Durum Değerlendirmesi

İç kapı boyanmadan önce, halihazırda kapının malzemesi, kapıdaki boyanın cinsi ve kapının üstünde cila olup olmadığı belirlenmelidir. Biz bu yazımızda ahşap ve ahşap panel iç kapı boyama nasıl yapılır onu anlatacağız.

Kapınızdaki boyanın boyanın latex veya yağlı boya olduğunu anlamak için üstüne alkol sürebilirsiniz. Boya çıkıyorsa latextir, çıkmıyorsa yağlı boya. Eğer kapınızı halihazırdaki boyasından farklı bir cinste boyayla boyayacaksanız astar kullanmanız gerekir.

İç Kapı Boyama için Uygun Boya Seçimi

İç kapınızı boyamaya başlamadan önce uygun boya seçmek çok önemlidir. Biz bu yazımızda size ahşap panel kapıların nasıl boyanacağını anlatacağımız için ahşap için uygun olan herhangi bir su bazlı, yağ bazlı veya latex boya tercih edilebilir. Fakat iç kapı boyamak için en uygun boya su bazlı olacaktır. Sitemizde bulabileceğiniz, iç kapı boyamak için üretilmiş olan su bazlı Hemel Panel Door Paint‘i tercih edebilirsiniz.

İç Kapı Boyama Nasıl Yapılır? Boya Seçimi

İç kapı boyarken doğru renkte boya seçimi çok önemlidir. Beyaz, ekru, açık gri gibi renkler tekdüze de olsa, çoğu duvar ve mobilya rengiyle uyumlu olacağı için her zaman başvurulabilecek seçeneklerdir. Ama eğer duvarınız ve zemininiz koyu renkse, koyu renk bir iç kapı ile bir bütünlük sağlayabilirsiniz. Bu seçim evinizi biraz daha karanlık gösterecektir ama bir yandan da daha gösterişli ve cesur olacaktır. Ya da tamamen zıt veya canlı renkler seçerek evinizi neşelendirebilir ve tarzınızı yansıtabilirsiniz.

Boya Öncesi Hazırlık

Çalıştığınız Alanın ve Kapının Hazırlanması

İç kapı boyama için hazırlık yapmanız gerekir. Kapıları menteşeden çıkarmadan da boyayabilirsiniz ama menteşelerden çıkarsanız da çıkarmasanız da çalışma alanınızın altına zemini koruyacak bir malzeme (muşamba veya gazete) sermelisiniz. Bu arada kapıyı menteşelerden çıkarıp ayaklar üstüne koyarsanız tabii ki daha az yorulursunuz. Ama bazı kapılar, menteşelerden çıkarmak için fazla ağır olabiliyorlar. O yüzden iç kapınızı yerinde de boyayabilirsiniz. Ama mümkünse çalıştığınız alan iyi havalanan bir oda veya dış mekanda olsun.

Kapınızı yağı da çözebilen bir temizlik malzemesiyle temizleyin. Özellikle kapı kolunun etrafını iyice temizleyin. Bu kısımlarda yağ birikebilir. Temiz bir çalışma alanıyla işe başlamak her zaman avantajlıdır.

İç Kapı Boyama Nasıl Yapılır? Kapı Kilidini Sökmek

Kapınızdaki kilit ve kapı kolunu sökmek size çok yardımcı olacaktır, böylece kapı koluna ve kilide boya sürünüp özensiz bir görüntü oluşmaz. Eğer kapınızda cam varsa, camı kağıt bant ve gazete veya yine muşamba yardımıyla kapatın ki aynı şekilde cama da da boya sürünmesi engellensin. Bant kullanamazsanız, kalın bir kartonu kendinize rehber olarak kullanıp pervaz ve cam kenarlarını daha temiz boyayabilirsiniz.

İç kapı üzerinde çatlaklar varsa, tamir macunuyla bu çatlaklar özenli bir şekilde kapanmalıdır. Daha sonra bu kısım üstünden zımparayla geçip eşitlemeyi unutmayalım.

Zımpara

İç kapıyı boyamadan önce kapınızda cila olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer kapınızda cila varsa, hepsi çıkana kadar zımpara yapmalısınız. Bu iş için normal kağıt zımpara yeterlidir. Kapının yüzeyi tamamen pürüssüzleşene kadar zımparaya devam edin. Zımpara işlemi bitince kapıdaki talaş tozlarını önce elektrik süpürgesiyle sonra nemli bir bezle temizleyin. Kapıyı nemli bir bezle silmek aynı zamanda sürülecek boyanın eşit olmasını ve kolay kurumasını da sağlar. Zımpara ile ilgili daha detaylı bilgi için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Astar Uygulaması

Bazı durumlarda kapınızı boyamadan önce astar uygulamaya ihtiyacınız olabilir:
-Kapınız daha önce hiç boyanmamışsa veya sadece wood stain ile renk verildiyse,
-Kapının önceki rengi koyu bir renk ise,
-Kapının önceki boyası pul pul kalkmış ise,
-Kapının önceki boyası yağ bazlı iken siz latex boya kullanacaksanız kapıya zımpara sonrası, boya öncesi astar uygulamanız gerekir.

Astar uyguladıktan sonra eğer astarın biriktiği yerler varsa zımparalayın. Zımparalamadan önce kuruması için iç kapıyı bir gece bekletmek faydalı olacaktır.

İç Kapının Boyanması

İç kapınızı boyamaya başlamadan önce çok önemli bir nokta, kapının panel olup olmaması. Kapı eğer panel değilse istenilen köşeden boyamaya başlanabilir. Kapı düz olduğu için 10 cm’lik rulo sizin için uygun olacaktır. Eğer kapı panelse, boyamaya öncelikle panel içlerinden başlanmalıdır. Kapınız panelli de olsa, düz de olsa her zaman fırçanın yönü, ahşabın damarlarına paralel olmalıdır. İç kapı mümkün olduğunca geniş vuruşlarla boyanmalıdır. Bu işlem boyanın daha eşit dağılmasını sağlayacaktır.

İç Kapı Boyama Nasıl Yapılır? Boyama Sırası

Panelin içeride kalan kısımlarını boyamak için 25 mm gibi küçük bir fırça size yardımcı olacaktır. Panelin geniş kısımlarını boyamak içinse 50 mm genişlikteki bir fırça kullanabilirsiniz. Daha sonra paneller arasındaki kısımlar ve en son panellerin çevresi boyanmalıdır. Bu kısımlar rulo ile, boyacı kabı yardımıyla gereğinden fazla boya almadan, boyayı ahşaba yedirerek eşit bir şekilde boyanmalıdır. Aksi takdirde boya akar ve damla izleri bırakır. Rulo ile boyama yaptıktan sonra hataları fırça yardımıyla düzeltebilirsiniz.

İç Kapı Boyama Nasıl Yapılır? Fırçayla Son Rötuşlar

İç kapının üst, alt ve yanlarını boyadıktan sonra pervazı boyayabilirsiniz. Pervazı da aynı şekilde dar kısımlardan başlayıp geniş kısımlara doğru boyamanız doğru olacaktır. Pervazı da boyadıktan kapıyı kurumaya bırakabilirsiniz. Kapı kurumadan önce kesinlikle kapatmayın. Aksi halde kapı pervaza yapışabilir ve boya kalkabilir.

İç kapı boyarken 2. katı atmanız faydalı olacaktır. Böylece tam kapatıcılığa ulaşırsınız ve boya olabildiğince eşit yayılır.

Son Adımlar

İç kapınıza 2. kat boyanızı sürdükten sonra kapınızın kilidini, kapı kolunu ve menteşelerini takabilirsiniz. Bu sayede iç kapı boyanız çok temiz ve profesyonel duruyor olmalı. Kapınızı pervazdaki menteşelere de taktıktan sonra yepyeni ve tertemiz kapınızla gurur duyabilirsiniz.

İç Kapı Boyama Nasıl Yapılır? Bitiş

İç kapı boyamak; eğer yeterince özenli ve dikkatli davranırsanız, kendi başınıza çok rahat yapabileceğiniz bir uygulamadır. Önemli olan doğru malzemeyi seçmek ve özenli ve dikkatli bir şekilde uygulama yapmak. Doğru malzemeleri ise en uygun fiyatlarla yapilir.com‘da baulabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (5)

🤗

Pratik (16)

😏

Detaylı (3)

🤓

Zekice (4)

🤠

Yol Gösterici (29)

🤩

Yenilikçi (8)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

İç Kapı Boyama Nasıl Yapılır ve Öncesinde Nasıl Hazırlanılır? için 1 yorum yazıldı

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Banyo Bombası Nedir, Nasıl Yapılır? #7971

29 Mar 2022

Banyo Bombası Nedir, Nasıl Yapılır?

Banyo bombaları banyo zamanınıza keyif katarlar fakat fiyatları biraz yüksek olabilir. Ama merak etmeyin banyo bombalarını kolayca evinizde yapabilir ve böylece istediğiniz koku ve renkte olmalarını sağlayabilirsiniz. Bu yazımızda banyo bombası yapımını detaylıca anlatarak sizlere rehberlik edeceğiz.
Klozet Kapağı Montajı Nasıl Yapılır? #9632

20 Oca 2023

Klozet Kapağı Montajı Nasıl Yapılır?

'Klozet kapağı nasıl takılır?' dendiğinde kullanıcıların gözünde çok zahmetli bir iş gibi görünebiliyor. Gerçek şu ki klozet kapağı montajı kullanıcıların kendilerinin rahatça yapabileceği bir montajdır. Günümüzde her ürün ve hizmetin fiyatının artmasıyla birlikte kullanıcılar kendi montajlarını kendileri yapmaya başladılar. Bu hem montajı yapan kişiye yeni bir beceri kazandırır hem de paranın cepte kalmasını sağlar.
Tekne Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir? #2678

23 Şub 2021

Tekne Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tekne bakımı, tekne sahibi herkesin her sene yapması gereken ve teknenin dayanıklılığını arttırken ömrünü uzatan bir dizi adımdır. Bu yazımızda size bu adımları detaylı bir şekilde anlatacağız.