Anasayfa » Yapı Sözlük » Karabina Nedir, Çeşitleri Nelerdir ve Karabinanın Avantajları?

Karabina Nedir, Çeşitleri Nelerdir ve Karabinanın Avantajları?

Karabina denzicilikte, dağcılıkta ve hatta günlük hayatımızda anahtarlıklarımızda bile kullanılmaktadır.

Paylaş :
Karabina Nedir, Çeşitleri Nelerdir ve Karabinanın Avantajları? #3707
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 30 sn

Karabina denzicilikte, dağcılıkta ve hatta günlük hayatımızda anahtarlıklarımızda bile kullanılmaktadır. Bu yazımızda sizlere karabinayı daha detaylı açıklamaya çalışacağız.

Karabina açık haldeyken kanca, kapalı haldeyken de kapalı bir halka haline gelen bir çeşit köstektir. Köstek ise bir şeylerin bir yere sağlamca asılması veya bir arada durması için kullanılan, vidalanarak kilitlenen bir mekanizmadır. Karabinanın kapısı sadece tek yönde açılır. Bu sayede ters yönden açılmadığı için güvenli bir taşıma/asma sağlar. Karabinanın birçok farklı boyu vardır.

Karabina Çeşitleri

Farklı ihiyaçlar için farklı boyutlarda ve şekillerde üretilmiş karabinalar vardır. Karabinalar genellikle alüminyumdan veya çelikten üretilirler. Şekillerine göre ise dörde ayrılırlar: D, oval, armut ve asimetrik D.

D: Asılan ağırlıklar karabinanın en güçlü kısmında yani düz kısmında toplanır. Bu yüzden daha ağır malzemeleri taşımak için veya daha güçlü çekme kuvveti olan yerlerde kullanılır.

Oval: Simetriktir. En basit karabina çeşitlerindendir. Çok yüksek ağırlık taşınmaz. İki tarafta da eşit sayıda ekipman olduğu durumlar için uygundur. Yük eşit dağılır ve oval hatlardan ötürü ekipman zarar görmez.

Asimetrik D: D biçimindeki karabina ile neredeyse aynı çalışır fakat asimetrik olması sayesinde kapısı daha geniş açılır. Daha geniş halat ve ekipmanlar için uygundur.

Armut: En çok dağcılıkta kullanılan bu karabina, çeşitli tırmanış ekipmanlarını asmak için kullanılır. Daha çok askı olarak kullanıldığı için bir tarafı dar diğer tarafı geniştir. Dağdan aşağı inerken ipe bağlanmak için de kullanılır.

Karabinaların kilitlenen ve kilitlenmeyen türleri vardır. Genelde kilitlenen karabinaların kapısını kapadıktan sonra kapının açıldığı yer bir kılıfın o yöne doğru vidalanmasıyla kilitlenir. Ama farklı kilit mekanizmaları da vardır. Mesela manyetik olarak kilitlenen veya döndürerek açılan kapılar vardır.

Karabinanın Avantajları

Karabinanın en büyük avantajı tek elle açılıp kullanılabilmesidir. Kilitli mekanizmaya bile sahip olsa tek elle kullanılması çok kolaydır. Böylece acil durumlarda ve zorlu durumlarda kolaylıkla kullanılabilir. Tersten açılmadıkları için güvenlidirler. Çok ağır yükler taşıyabilirler fakat kendileri çok hafiftirler. Çok sert hava koşullarına ve darbelere karşı dayanıklıdırlar.

Karabinaları ve çeşitlerini incelediğimiz yazımızı umarız beğenmişsinizdir. Beğendiyseniz benzer yazılarımızı okumak için blogumuzu, karabina çeşitleri içinse Yapılır’ı ziyaret edebilirsiniz. Yorumlarınızı ve eklemek istediklerinizi aşağıya yorum kısmına bekliyoruz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (2)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (3)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Stop Valf Nedir? Ne işe Yarar? #766

21 Ağu 2020

Stop Valf Nedir? Ne işe Yarar?

Valf, gazların veya sıvıların geçmesini düzenleyen musluktur. Stop valf ise sıhhi tesisatta suyu kesmeye yarayan contalı vanadır.
Sessiz Boru Nedir ve Nerelerde Kullanılır? #7781

08 Mar 2022

Sessiz Boru Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Sessiz borular hayatımızı kolaylaştıran ve rahatlık sağlayan tesisat elemanlarından biridir. Bu yazımızda bu boruların nerede ve nasıl kullanılabileceğini anlatırken nasıl üretildiklerine de değineceğiz.
Kroşe (Elektrik Tesisatında Sıkça Kullanılan) Nedir? #4659

08 Tem 2021

Kroşe (Elektrik Tesisatında Sıkça Kullanılan) Nedir?

Kroşe; duvarın sıva üstünden gereken kabloların sabit ve derli toplu tutulması için kullanılan parçadır. Kroşenin birçok farklı çeşidi vardır fakat en yaygın kullanımı olan çeşidinde kabloyu tutan kısım genelde plastiktir ve bir tarafında kabloyu duvara sabitlemek için çivi bulunmaktadır.