Anasayfa » Yapı Sözlük » Somun Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?

Somun Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?

Somun; iç kısmında dişleri bulunan, bu dişler sayesinde bir cıvata üstünde hareket ettirilebilen ve çoğunlukla iki tarafı açık olan elemandır. Genelde metalden üretilirler ve ingiliz anahtarı sayesinde sıkılıp gevşetilebilirler.

Paylaş :
Somun Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir? #4041
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 48 sn

Somun belki de en önemli hırdavat ürünlerinden biridir. Birçok alanda karşımıza çıkabilirler. Genelde cıvata ile birlikte kullanılırlar. Bu sayede somun ve cıvatanın başı arasında iki farklı malzemeyi birleştirebilir, monte edebilirsiniz. Cıvatalarla ilgili daha detaylı bilgi için blogumuzdaki şu yazımıza göz atabilirsiniz.

Somun; iç kısmında dişleri bulunan, bu dişler sayesinde bir cıvata üstünde hareket ettirilebilen ve çoğunlukla iki tarafı açık olan elemandır. Genelde metalden üretilirler ve ingiliz anahtarı sayesinde sıkılıp gevşetilebilirler. Piyasada en çok altıgen olan çeşitlerine rastlanır fakat farklı ihtiyaçlar için birçok farklı çeşidini bulabilirsiniz.

Somun Çeşitleri

Altıköşe

Adından da anlaşılabileceği gibi altıgen şekle sahip olan ve en klasik somun çeşididir. İngiliz anahtarı kullanarak sıkılıp gevşetilebilir. Özellikle altıgen başa sahip cıvatalarla kullanılırlar. Ayrıca her açıdan sıkmak kolaydır.

Dörtköşe

İçinde oval bir boşluğu ve dişleri olan bir kare şeklindedir. Kavraması kolaydır. Altıköşe gibi dörtköşe olan çeşidi de ingiliz anahtarı ile sıkışıtırılabilir. İngiliz anahtarları ve diğer el aletleri ile ilgili yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kelebek Somun

Yanlarında rahat kavrama için çıkıntıları olan somun çeşididir. Bu tutma yerleri sayesinde hiçbir el aletine ihtiyaç duymadan sadece elle sıkıp gevşetilebilirler. Yanlarındaki tutma yerleri kanat gibi olduğu için kelebek olarak adlandırılmışlardır.

Kör Tapa Somun

Normal somunların aksine bir tarafları açık diğer tarafları kapalıdır. Herhangi bir birleşimde cıvatanın ucunu açık bırakmamak için kullanılırlar. Kapalı olan tarafı genelde yarım küre şeklinde dışarı doğru bombe yapar. Bu bölüm de içinde cıvatanın ucunu saklar ve daha emniyetli bir bitiş olur. Böylece cıvatanın ucu bir yere takılamaz ve zarar veremez.

Kaynak Somun

Adından da anlaşılabileceği gibi bu somun vida gibi dişlere sahip olsa da kaynakla başka bir elemana montaj için kullanılırlar. Bu yüzden dar alanlarda kullanmak için uygundurlar.

Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?

Somun genelde bir cıvata yardımıyla birden fazla malzemeyi bir arada tutmak veya sıkıştırmak için kullanılır. Cıvata üzerinde somunu saat yönünde döndürürseniz sıkıştırmış olursunuz, saat yönünün tersine çevirirseniz de gevşetmiş olursunuz. Her alanda kullanılmakta olan somun mobilyaların montajında, otomotiv sektöründe, mühendislik projelerinde ve bina uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Somunları ve çeşitlerini incelediğimiz yazımız umarız faydalı olmuştur. Diğer hırdavat ürünlerini ve başka konuları incelediğimiz içeriklerimiz için Yapıyorum Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz. Eğer yazılarımızda bahsettiğimiz ürünleri satın almak isterseniz de Yapılır‘i inceleyebilirsiniz. Yorumlarınızı duymak bizi çok mutlu eder. Yazımızla ilgili düşünce ve önerilerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (3)

😏

Detaylı (1)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (0)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (2)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Somun Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir? için 2 yorum yazıldı

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Drenaj Borusu Nedir ve Ne İşe Yarar? #5084

10 Ağu 2021

Drenaj Borusu Nedir ve Ne İşe Yarar?

Drenaj borularının amacı suyu bir yerden bir yere taşıyarak yapı etrafında serbest olarak dolaşmasını önlemektir. Yapıların etrafında serbestçe dolaşan su son derece tehlikelidir. Yapıların çevresinde serbestçe dolaşan su hem basıncıyla hem de suyun aşındırıcı etkisiyle yapının yalıtımına ve hatta duvarlarına zarar verebilir.
Bağlantı Kovanı Nedir ve Nerede Kulllanılır? #4151

10 Haz 2021

Bağlantı Kovanı Nedir ve Nerede Kulllanılır?

Bağlantı kovanı tekne sahiplerinin ve teknelerle ilgilenenlerin yakından tanıdığı bir tesisat elemanıdır. Bağlantı kovanı kısaca suyun tekneye veya herhangi bir deniz aracına kontrollü olarak girip çıkmasını sağlar.
Şamandıra Nedir? Ne işe Yarar? #743

26 Ağu 2020

Şamandıra Nedir? Ne işe Yarar?

Şamandıra; suyun yüzeyinde kalabilen, içi boş plastik veya metal araçtır. Batmadan su yüzeyinde kalabilmeleri nedeniyle birçok alanda kullanılabilirler.