Anasayfa » Yapı Sözlük » Klape Nedir, Ne iş Yarar ve Nerelerde Kullanılır?

Klape Nedir, Ne iş Yarar ve Nerelerde Kullanılır?

Klape özellikle pompa tesisatlarında kullanılan mekanik bir elemandır. Klape bir çekvalf türü olup sadece tek yönlü akışa izin verir. Yani kuyudan su çekmek için kullanılıyorsa kuyuya su verilemez sadece çekilebilir.

Paylaş :
Klape Nedir, Ne iş Yarar ve Nerelerde Kullanılır? #3272
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 25 sn

Klape özellikle pompa tesisatlarında kullanılan mekanik bir elemandır. Klape bir çekvalf türü olup sadece tek yönlü akışa izin verir. Yani kuyudan su çekmek için kullanılıyorsa kuyuya su verilemez sadece çekilebilir.

Genelde pompaların emiş borusuna takılarak pompa kapandıktan sonra ters yönde akış olmasını önler. Böylece söz konusu pompayla çekilen sıvının geri sızması önlenir. Aksi halde sistem kapandığında borudaki su geri çıkardı ve hem pompanın yaptığı iş boşa giderdi hem de sistem hava yapardı.

Klape sadece ters yönde akışı durmaz. Aslında klape çekvalf ile filtrenin birleşimidir. Yani hem emiş borusuna yabancı maddelerin girişini engeller hem de akışın tek yönde olmasını sağlar. Pompaya yabancı maddelerin girişini önlediği için arızaların önüne geçilir. Bu en büyük avantajlarından biridir. Yaylı olan çeşitleri mekanik olmalarına rağmen çok hızlı reaksiyon verdikleri için su tasarrufu konusunda da çok faydalıdırlar. Ayrıca basınç kaybının da önüne geçerler.

Klapeler ihtiyacınıza uygun olarak birçok farklı boyutta satılmaktadır. Genelde ölçü olarak inç kullanılır. Burada önemli olan klapeyi takacağınız ucun boyutudur. Bunun yanında birçok farklı malzemeden üretilebilirler. En sık tercih edilen hammaddeler; plastik, pirinç ve paslanmaz çeliktir. Hep su içinde çalışan bir eleman olduğu için suyla oluşabilecek korozyonlara karşı dayanıklı olması önemlidir.

Son derece uzun ömürlü elemanlardır. Yalnız süzgeçlerinin sık sık kontrol edilmesi ve derinlemesine temizlenmesi gerekir. Süzgecini temizledikten sonra klapenizi uzun yıllar boyunca kullanmamanız için hiçbir neden yoktur.

Klape Nerelerde Kullanılır?

Klapelerin kuyularda, havuzlarda ve sulama sistemlerinde kullanılması uygundur. Kirli su hatlarında kullanılmaları uygun değildir fakat temiz su hatlarında rahatça kullanılabilirler. Rezervuar ve pompa emiş hatlarında yüksek akışkanlık ve tam geçiş için idealdir. Santrifüj pompalar ve hidroforların hava yapmaması için de kesinlikle kullanılması gerekir. Çünkü klape sistemin kuru bir şekilde çalışmasını da önler.

“Klape Nedir, Ne iş Yarar ve Nerelerde Kullanılır?” başlıklı yazımızı umuyoruz ki açıklayıcı bulmuşsunuzdur. Eğer tesisatla ve yapı malzemeleriyle ilgili başka merak ettiğiniz ürün ve uygulamalar varsa sizleri Yapıyorum Blog‘a davet ediyoruz. Blogumuzda birçok farklı konuyla ilgili yazılarımıza ulaşabilirsiniz. Bunun yanında eğer içeriklerimizde bahsettiğimiz ürünlere hem uygun fiyatlarla hem de kolay bir şekilde ulaşmak isterseniz Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Görüş ve önerilerinizi aşağıya yorum kısmına yazarsanız çok memnun oluruz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (2)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (3)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (8)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (1)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

İşkence (El Aleti) Nedir ve Nerelerde Kullanılır? #4391

23 Haz 2021

İşkence (El Aleti) Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

İşkence marangozlukta sıkça kullanılan bir el aletidir. En az iki ahşap parçanın birbirine sağlam bir şekilde yapıştırılması ve birleştirilmesi için parçaların sıkıştırılmasında kullanılır.
Avuç Taşlama Makinesi Nedir ve Nerelerde Kullanılır? #5959

05 Eki 2021

Avuç Taşlama Makinesi Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Avuç taşlama makinesi özellikle metal ürünleri kesmeye, zımparalamaya ve hatta cilalamaya yarayan çok yönlü bir elektrikli el aletidir. Bu elektrikli el aleti bir motordan ve değiştirilebilen disklerden oluşur. Rahatça değiştirilebilen farklı diskler sayesinde bu makineyi birçok farklı iş için kullanabilirsiniz.
Sessiz Boru Nedir ve Nerelerde Kullanılır? #7781

08 Mar 2022

Sessiz Boru Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Sessiz borular hayatımızı kolaylaştıran ve rahatlık sağlayan tesisat elemanlarından biridir. Bu yazımızda bu boruların nerede ve nasıl kullanılabileceğini anlatırken nasıl üretildiklerine de değineceğiz.