Anasayfa » Şerit Metre Nedir ve Nasıl Kullanılması Uygundur?

Şerit Metre Nedir ve Nasıl Kullanılması Uygundur?

Şerit metre belirli iki nokta arasındaki uzaklığı ölçmeye yarayan bir çeşit cetveldir. Özellikle yapı işlerinde bolca kullanılır. Büyük ölçüler alınacağı zaman uzun cetveller gerekir. Fakat bir cetvel ancak belli bir uzunluğa kadar üretilir ve taşınması da zordur. Şerit metre özellikle portatifliği sayesinde hem büyük hem de küçük ölçü alma işlerinde kullanılır.

Paylaş :
Şerit Metre Nedir ve Nasıl Kullanılması Uygundur? #4761
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 40 sn

Şerit metre belirli iki nokta arasındaki uzaklığı ölçmeye yarayan bir çeşit cetveldir. Özellikle yapı işlerinde bolca kullanılır. Büyük ölçüler alınacağı zaman uzun cetveller gerekir. Fakat bir cetvel ancak belli bir uzunluğa kadar üretilir ve taşınması da zordur. Şerit metre özellikle portatifliği sayesinde hem büyük hem de küçük ölçü alma işlerinde kullanılır. Her alet kutusunda kesinlikle bulunması gereken bir malzemedir. El aletleri ile ilgili daha detaylı yazımız, “Takım Çantası ve İçinde Olması Gereken El Aletleri Çeşitleri”ni okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Şerit metrenin üstünde cetvel gibi, uzunluğu ölçme amaçlı çizgiler bulunur. Bu çizgiler arasındaki uzunluk şerit metrenin hangi uzunluk birimini (metre, inç) kullandığına göre değişir. Ülkemizde ölçü birimi metre olduğu için şerit metre üzerindeki en küçük birim de milimetredir. Piyasada çeşitli uzunluklarda şerit metreler bulmak mümkündür. En kısa şerit metreler yaklaşık 1,5 metredir ve en uzun; arazi ölçme amaçlı olanları ise 50 metreye kadar çıkabilmektedir.

Şerit metrelerin üstlerinde dilediğiniz ölçüde durması için bir düğmeleri olur. Bu sayede tek elle kullanmanız ve düğmeye bir kere daha basarak ya da iterek geri sardırmanız çok daha kolay olur. Metreyi uzattıkça metal bir şerit uzanır ve düğmeye basılırsa yapısı gereği dik durur. Böylece çok daha rahat ölçü alınır. Düğme serbest bırakıldığında ise şerit metre otomatik olarak plastik muhafazası içinde kendi üstüne sarılır ve yer kaplamaz. Şerit metreye benzeyen, terzilerin kullandığı, mezura adı verilen, plastik ve kumaştan üretilen ölçme aletleri de vardır. Fakat mezura kendi başına dik durmadığı için ve kısa olduğu için aynı görevi göremez.

Şerit metrenin en ucunda yani “0” noktasında metreye dik olarak yerleştirilmiş yine metal bir parça bulunur. Bu parça, ölçüm işini tek kişi olarak daha kolay yapmanıza yardımcı olur. Günümüzde şerit metreye alternatif olarak lazer metre çıkmış olsa da lazer metre ile ölçüm yapmak için ölçtüğünüz uzunluğun en az bir tarafında lazerin geçişini engelleyen bir set bulunması gerekmektedir. Bu yüzden şerit metre hala çok sık bir şekilde kullanılmaktadır.

Umuyoruz “Şerit Metre Nedir ve Nasıl Kullanılması Uygundur?” başlıklı yazımız sorularınızı cevaplamıştır. Eğer yazımızı beğendiyseniz diğer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u inceleyebilir ve ilginizi çeken diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz. Yazılarımızda bahsettiğimiz ürünleri en uygun fiyata, güvenilir şekilde satın almak için ise Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Görüş, öneri ve gelecek yazılarımız için fikirlerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Bırakacağınız yorumlar hem bizim hem de diğer okurlarımız için faydalı olacaktır.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (3)

🤗

Pratik (5)

😏

Detaylı (3)

🤓

Zekice (4)

🤠

Yol Gösterici (4)

🤩

Yenilikçi (1)

😜

Eğlenceli (2)

😲

Şaşırtıcı (4)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Somun Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir? #4041

03 Haz 2021

Somun Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?

Somun; iç kısmında dişleri bulunan, bu dişler sayesinde bir cıvata üstünde hareket ettirilebilen ve çoğunlukla iki tarafı açık olan elemandır. Genelde metalden üretilirler ve ingiliz anahtarı sayesinde sıkılıp gevşetilebilirler.
Stop Valf Nedir? Ne işe Yarar? #766

21 Ağu 2020

Stop Valf Nedir? Ne işe Yarar?

Valf, gazların veya sıvıların geçmesini düzenleyen musluktur. Stop valf ise sıhhi tesisatta suyu kesmeye yarayan contalı vanadır.
Basınç Düşürücü Nedir ve Nerelerde İhtiyaç Duyulur? #3590

22 Nis 2021

Basınç Düşürücü Nedir ve Nerelerde İhtiyaç Duyulur?

Basınç düşürücü ile ilgili bilgi arıyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımızda basınç düşürücü nedir, nasıl çalışır ve nerelerde kullanılması gerekir sorularının cevaplarını vereceğiz.