Anasayfa » Yapı Sözlük » Kör Tapa Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?

Kör Tapa Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?

Kör tapa tesisatın önemli parçalarından biridir. Özellikle bir tesisatın açık ucunu kapamada kullanılan tesisat parçasıdır. Akışı durdurduğu için adına kör tapa denir. Bu yazımızda kör tapayı detaylıca inceleyip kullanıldığı yerleri açıklayacağız. Kör tapa; gaz veya sıvı tesisatlarında herhangi bir yere bağlanmayan boruların akıntılarını kesmek için kullanılır. Kör tapa çok basit bir şekilde borunun akışını durdurarak […]

Paylaş :
Kör Tapa Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir? #3750
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 21 sn

Kör tapa tesisatın önemli parçalarından biridir. Özellikle bir tesisatın açık ucunu kapamada kullanılan tesisat parçasıdır. Akışı durdurduğu için adına kör tapa denir. Bu yazımızda kör tapayı detaylıca inceleyip kullanıldığı yerleri açıklayacağız.

Kör tapa; gaz veya sıvı tesisatlarında herhangi bir yere bağlanmayan boruların akıntılarını kesmek için kullanılır. Kör tapa çok basit bir şekilde borunun akışını durdurarak kesmeye yarar. Borunun sonuna kaynakla tutturulabildiği gibi dişli olan çeşitleri vida gibi de yerleştirilebilir. Monte edileceği tesisatın ihtiyaçlarına göre tapalar çeşitlenir.

Kör Tapa Çeşitleri

Kaynakla takılan kör tapalar daha sağlam oldukları ve daha çok basınca dayandıkları için mümkün olan yerlerde öncelikli olarak tercih edilirler. Çünkü kör tapaların sızdırmaz olmaları önemlidir yoksa görevlerini yerine getiremezler ve tesisattaki basınç değişebilir. Fakat ev kullanımı için ve daha kolay montaj için dişli kör tapalar kulanılabilir. Kolay kullanımları sayesinde çoğunlukla dişli kör tapalar tercih edilir. Özellikle dişli olan çeşitlerini yerleştirirken teflon bant ya da keten kullanmak sızdırmazlık açısından faydalı olacaktır.

Dişli olan kör tapaların iki çeşidi vardır. Dişleri iç tarafında olana iç dişli kör tapa ve dişleri dış tarafta olana dış dişli kör tapa denir. Dış dişli kör tapalar daha çok tercih edilir. Bunun nedeni de tesisat borularının genelde iç dişli borularla sonlanmasıdır. Bunun yanında farklı boru çeşitlerine göre piyasada farklı malzemelerden üretilmiş kör tapalar bulmanız mümkündür: PVC, galvaniz, çelik, bakır… Tesisatınızdaki boru ile tapanın aynı malzemede olması önemlidir.

Nasıl Kullanılır?

Dişli tapaları takarken en önemli şey tüm ürünlerin iyi temizlenmesi ve sızdırmamaları için gerekli adımların uygulanmasıdır. Öncelikle kör tapa ve borunun tozlardan arınması için kuru ve temiz bir bezle silinmeleri gerekir. Daha sonra boru ya da tapadan dişleri dış tarafta olana keten veya teflon bant sarılır. Bu kadar basit. Artık tapayı boruya monte edebilirsiniz.

Kör tapayı ve çeşitlerini incelediğimiz yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Düşünceleriniz bizim için çok önemli. Yorum ve görüşlerinizi yorumlar kısmına bırakabilirsiniz. Bu içeriğimizi beğendiyseniz benzer içeriklerimiz için blogumuzu, bahsedilen ürünleri uygun fiyatlarla satın almak için de Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (4)

🤗

Pratik (11)

😏

Detaylı (9)

🤓

Zekice (3)

🤠

Yol Gösterici (1)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Somun Adaptörü Nedir ne Nasıl Kullanılır? #3867

19 May 2021

Somun Adaptörü Nedir ne Nasıl Kullanılır?

Somun adaptörü çok faydalı bir el aleti adaptörüdür diyebiliriz. Fakat somun adaptörü tam olarak nedir, nasıl çalışır ve ne işe yarar? Bu soruların detaylı cevapları için bu yazımızı okuyabilirsiniz.
Zımpara Nedir? Zımpara Seçimi Nasıl Yapılır? #2676

17 Şub 2021

Zımpara Nedir? Zımpara Seçimi Nasıl Yapılır?

Zımpara işlemi, zımparanın üzerindeki kumların büyüklüğüne göre yüzeyi aşındırmak veya cilalamak için kullanılabilir. Ayrıntılı bilgi yazımızın devamında.
Pense Nedir ve Hangi İşlerde Kullanılır? #5108

12 Ağu 2021

Pense Nedir ve Hangi İşlerde Kullanılır?

Penseler; çeşitli objeleri sıkıca tutmak, kesmek, bükmek, ezmek ve sıyırmak için kullanılırlar. Makas veya maşa gibi çalışırlar. Yani sapını açıp kapatarak ağzının ne kadar açılacağını ayarlayabilirsiniz.