Anasayfa » Yapı Sözlük » Pense Nedir ve Hangi İşlerde Kullanılır?

Pense Nedir ve Hangi İşlerde Kullanılır?

Penseler; çeşitli objeleri sıkıca tutmak, kesmek, bükmek, ezmek ve sıyırmak için kullanılırlar. Makas veya maşa gibi çalışırlar. Yani sapını açıp kapatarak ağzının ne kadar açılacağını ayarlayabilirsiniz.

Paylaş :
Pense Nedir ve Hangi İşlerde Kullanılır? #5108
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 55 sn

Pense her evde mutlaka bulunan, çok yönlü bir el aletidir. Penseler; çeşitli objeleri sıkıca tutmak, kesmek, bükmek, ezmek, döndürmek ve sıyırmak için kullanılırlar. Makas veya maşa gibi çalışırlar. Bu sayede saplarını hareket ettirerek ağzının ne kadar açılacağını ayarlayabilirsiniz.

Pensenin bronz çağda sıcak metalleri tutmak için kullanılan maşalardan türemiş oldukları düşünülmektedir. Bu el aletinin birçok çeşidi vardır. Bu çok kullanışlı el aleti birçok farklı ürünü tutabilmek için üretilmiştir. Penseler sayesinde rahatça telleri kavrayabilir, vidaları sıkabilir ve borulara müdahale edebilirsiniz.

Pense Çeşitleri

Farklı ürünleri kavramak ve farklı işlemleri gerçekleştirmek için birçok pense çeşidir vardır. Yazımızın bu bölümünde sizlere birkaç önemli pense çeşidinden bahsedeceğiz. Takım çantanızda ihtiyaç duyabileceğiniz el aletleri ilgili bilgi verdiğimiz “Takım Çantası ve İçinde Olması Gereken El Aletleri Çeşitleri” başlıklı yazımız için buraya tıklayabilirsiniz.

İngiliz Anahtarı (Kurbağacık Anahtar)

İngiliz anahtarı ayarlanabilir ağza sahip bir pense çeşididir. Çok yönlü bir el aleti olduğu için çoğu takım çantasında rastlamak mümkündür. Cıvata ve somun sıkmak ve de sökmek için kullanılırlar. Aslında normalde bu iş için, her boy farklı somun için ona karşılık gelen boydaki anahtar kullanılır. Fakat ingiliz anahtarının ayarlanabilmesi sayesinde birçok farklı boydaki anahtar yerine bir adet kurbağacık anahtar yeterli olur. Kurbağacık anahtarla ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Kerpeten

Kerpeten; bir malzemeyi kıstırmak, kesmek veya çekmek için kullanılan pense çeşididir. Genelde halihazırda çakılmış bir çiviyi çıkarmak için kullanılır. Yanlış yere çivi çaktığınızda veya eski çiviyi çıkarmak istediğinizde bir numaralı yardımcınız olacaktır. Keskin uçları sayesinde atların eski nallarının sökülmesinde bile kullanılırlar.

Kargaburun

Kargaburun; çalışılan malzemeyi tutmaya ve kesmeye yarayan uzun uca sahip pense çeşididir. Bir kabloyu kesmeniz, bükmeniz veya sıkıca tutmanız gerektiğinde çok işinize yarayacaktır. Uzun ve ince ağzı sayesinde uzanamadığınız yerlere uzanmanızı ve müdahale etmenizi sağlar.

Keski

Keski, ağzında sadece kesici kısmı bulunan pensedir. Bir şeyleri tutmak için değil sadece kesmek için kullanılır. Genelde kabloların etrafındaki plastik kılıfı kesmek için kullanılırlar.

Umuyoruz penselerle ilgili detaylı bilgi verdiğimiz “Pense Nedir ve Hangi İşlerde Kullanılır?” başlıklı yazımızı beğenmişsinizdir. Benzer yazılarımız ve daha fazlası için blogumuz Yapıyorum Blog‘u ziyaret etmenizi öneririz. Blogumuzda onlarca yazı arasından ilginizi çekecek yazılar bulabileceğinize eminiz. Tüm yazılarımızda bahsettiğimiz ürünleri uygun fiyatlarla ve güvenle satın almak içinse Yapılır‘i inceleyebiliriniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Görüş, öneri, soru ve yeni yazılarımız için fikirlerinizi aşağıya yorumlar kısmına yazabilirsiniz. Yorumlarınız hem bize hem de sizin gibi diğer okuyucularımıza çok yardımcı olmaktadır.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (3)

🤗

Pratik (4)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (0)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Sentetik Tiner Nedir? Sentetik Tiner Ne işe Yarar? #449

22 Tem 2020

Sentetik Tiner Nedir? Sentetik Tiner Ne işe Yarar?

Sentetik tiner, sentetik boya ve vernikleri inceltmek için kullanılır. Tiner, boya uygulaması yaparken daha eşit ve kolay bir uygulama yapma amacıyla boyaya katılarak ya da boyayı tamamen temizlemek amacıyla fırçalarda veya yüzeylerde direkt olarak uygulanabilir. Sentetik tiner selülozik tinere göre daha hafiftir ve daha az tahriş edicidir fakat yine de plastik bir kap yerine cam […]
Su Zımparası Nedir ve Nerelerde Kullanılır? #5407

31 Ağu 2021

Su Zımparası Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

zımparası eşit, parlak ve pürüzsüz bir bitiş elde etmenize yardımcı olur. Özellikle otomobil sanayisinde, mermer ve metallerin zımparalanmasında parlak bir bitiş elde etmek için çoğunlukla bu tür zımparalama tercih edilmektedir.
Solvent ve Çeşitleri Nelerdir? Solvent Ne İşe Yarar? #2020

30 Ara 2020

Solvent ve Çeşitleri Nelerdir? Solvent Ne İşe Yarar?

Solvent çözücü demektir. Boya, vernik gibi ürünlerin içinde halihazırda bulunan ve boya pigmentlerinin ve reçinenin içinde çözündüğü sıvıya solvent denir.