Anasayfa » Yapı Sözlük » Kurbağacık Anahtar / İngiliz Anahtarı Nedir?

Kurbağacık Anahtar / İngiliz Anahtarı Nedir?

İngiliz anahtarı olarak da bilinen kurbağacık anahtarlar, somunları veya cıvataları sıkmak veya genişletmek için kullanılırlar.

Paylaş :
Kurbağacık Anahtar / İngiliz Anahtarı Nedir? #1262
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 9 sn

İngiliz anahtarı olarak da bilinen kurbağacık anahtar en faydalı el aletlerinden biridir. Normalde anahtarlar somunları veya cıvataları sıkmak veya gevşetmek için kullanılırlar. Fakat birçok farklı boyutta somun ve cıvata olduğu için farklı ağız genişliklerinde anahtarlara ihtiyaç olur. Bu el aleti sayesinde birden çok anahtar bulundurmanıza gerek kalmaz.

Kurbağacık anahtarın ağzı milimetrik olarak ayarlanabildiği için normal anahtar numaralarının işe yaramadığı durumlarda bile işe yarar. Mesela zarar görmüş ve aşınmış bir somunda işe yaradığı gibi paslanmış parçaları kavramada da işe yarar. Genelde magenzyum veya çelik gibi dayanıklı metallarden üretilirler ve paslanmaya karşı dayanıklıdırlar.

Kurbağacık Anahtar Nasıl Kullanılır?

Karmaşık görünmesine rağmen kurbağacık anahtarı kullanmak sandığınızdan çok daha kolaydır. Ağzın hemen altında ağzın genişliğini ayarlayan yivli bir vida vardır. Bu yivli mekanizma gevşetildikçe hareketli olan parçayı dışa doğru hareket ettirir ve böylece kurbağacık anahtarın ağzı genişler. Vidayı sıkışıtrdıkça ise hareketli parça hareketsiz olan parçaya doğru hareket eder ve anahtarın ağzı küçülür. Böylece ingiliz anahtarı üstündeki manuel ayar vidasını döndürerek kurbağacık anahtarın ağzını sıkarak veya gevşeterek istediğiniz boyuta ayarlayabilirsiniz. Bu sayede kullanacağınız somunun boyutunu bilmenize bile gerek kalmaz çünkü anahtarın ağzı hassas bir şekilde ayarlanabilir. Somunları/cıvataları sıkmak ve gevşetmek dışında boruların birleştirilmesinde ve sökülmesinde de kullanılırlar.

Neden İngiliz Anahtarı?

Genelde Orta Doğu ülkelerinde ingiliz anahtarı olarak adlandırılan bu el aletine neden bu ismin verildiği merak konusudur. Kurbağacık anahtarın ilk örneğinin mucidi Amerikalı Solymon Merrick’tir. Fakat bizim kullanmaya alışık olduğumuz türdeki anhtarın mucitleri İngiliz Richard Clyburn ve Edwin Beard Budding’dir. İngiliz anahtarı ismi nereden gelir sorusunun cevabı bu olabilir fakat bu konuda kesin bir bilgi yoktur.

Umuyoruz yazımız sizin için öğretici olmuştur. Yorum ve önerilerinizi aşağada yorum kısmına veya info@yapilir.com e-mail adresine bekliyoruz. Eğer bu yazımızdan keyif aldıysanız diğer içeriklerimizi incelemek için blogumuzu ziyaret edebilirsiniz. Her alet kutusunda olması gereken kurbağacık anahtarı ve diğer el aletlerini ise yapilir.com‘da bulabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (2)

😏

Detaylı (8)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (7)

🤩

Yenilikçi (2)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (3)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Somun Adaptörü Nedir ne Nasıl Kullanılır? #3867

19 May 2021

Somun Adaptörü Nedir ne Nasıl Kullanılır?

Somun adaptörü çok faydalı bir el aleti adaptörüdür diyebiliriz. Fakat somun adaptörü tam olarak nedir, nasıl çalışır ve ne işe yarar? Bu soruların detaylı cevapları için bu yazımızı okuyabilirsiniz.
Dolgu Macunu Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Uygulanır? #1569

30 Eki 2020

Dolgu Macunu Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Uygulanır?

Dolgu macunu, çeşitli malzemelerdeki delikleri ve boşlukları doldurup eşit bir yüzey elde etmeye yarayan malzemelerdir. Ahşap, metal, plastik yüzeyler için macunlar olduğu gibi macunların en çok kullanıldıkları yerler ahşap kapılar ve duvarlardır.
Islak Oda Nedir, Nasıl Kurulur ve Nelere İhtiyaç Duyulur? #5517

07 Eyl 2021

Islak Oda Nedir, Nasıl Kurulur ve Nelere İhtiyaç Duyulur?

yıkanmak için duş teknesine veya küvete ihtiyaç yoktur (fakat bazı ıslak odaların içinde küvet olabilir). Islak oda, banyoda yıkanma için ayrılmış bir bölümdür ve su sadece zeminin eğimi sayesinde gidere yönlendirilir. Evinizin banyosunda adeta bir spa deneyimi yaşamınızı sağlar.