Anasayfa » Yapı Sözlük » Menteşe Nedir ve Doğru Kullanımı Nasıldır?

Menteşe Nedir ve Doğru Kullanımı Nasıldır?

Menteşe kısaca bir kapı veya pencerenin bir mil etrafında dönerek açılmasına yarayan elemandır. Günümüzde eğer sürgülü değilse çoğu kapı ve pencerede bir çeşit menteşe bulunmaktadır. İnsan vücudunda dirsek ve diz gibi birçok eklem menteşe görevi görmektedir.

Paylaş :
Menteşe Nedir ve Doğru Kullanımı Nasıldır? #4269
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 29 sn

Menteşe kısaca bir kapı veya pencerenin bir mil etrafında dönerek açılmasına yarayan elemandır. Günümüzde eğer sürgülü değilse çoğu kapı ve pencerede bir çeşidi bulunmaktadır. İnsan vücudunda dirsek ve diz gibi birçok eklem menteşe görevi görmektedir.

Menteşe iki parça arasında sınırlı bir dönmeye izin veren malzemedir. 2 adet yaprak adı verilen lamadan ve ortada bir milden oluşur. Bu parçalar menteşenin sadece belli bir açıya kadar açılmasına izin verirler. Böylece kapı, pencere veya kapak kontrollü bir şekilde açılır. Menteşelerin ilk ortaya çıkışının Orta Çağ’da kalelerin girişindeki asma köprüler olduğu düşünülmektedir. Bu köprüler hendeklerin üstüne inşa edilirdi ve kaleyi korumak için köprü kullanılmadığı zaman kaldırılarak kapanırlardı.

Menteşe Parçaları

Yaprak

Yaprak kısmı tahmin edileceği gibi menteşenin yüzeye sabitlenen kısmıdır ve iki adettir. İki parçanın birbiriyle birleştirilmesini sağlayan parçadır. Genelde vidalar için delikleri vardır ve bu vidalar sayesinde yüzeye monte edilirler. Mafsalla birlikte dönüş hareketini gerçekleştirirler.

Mafsal

Mafsal aslında ayrı bir parça değil yaprağın devamıdır. İki yaprak bir araya gelerek yaprakların milin etrafında rahat dönmesini sağlayan ve mafsal denilen silindirik boşluğu yaratırlar. Kapı gıcırdamaya başladığında menteşenin yağ dökülmesi gereken noktası tam da burasıdır.

Pim

Mafsalların içindeki silindirik boşluğa yerleştirilen ve genelde metal olan, içi dolu silindirdir. Bu parçaların silindir olmasının sebebi, silindirde köşelerin olmayışıdır. Böylece dönme hareketi rahatça yapılabilir.

Menteşenin Doğru Kullanımı

Menteşenin iyi çalışabilmesi ve açılma ve dönme hareketinin dengeli bir şekilde sağlanması için en az iki menteşe kullanılması gerekir. Günümüzde piyasada birçok farklı çeşidi bulunabilmektedir. Özellikle mutfak dolaplarında veya gardıroplarda kullanılan; sesi önleyen, yavaş kapanmayı sağlayan ve daha büyük açılarda dönme sağlayan çeşitleri vardır.

“Menteşe Nedir ve Doğru Kullanımı Nasıldır?” başlıklı yazımız umarız sizin için açıklayıcı ve öğretici olmuştur. Eğer bu yazımızı beğendiyseniz başka merak ettiğiniz ürün ve uygulamalarla ilgili yazılarımız için sizleri Yapıyorum Blog‘a davet ediyoruz. Ayrıca içeriklerimizde bahsettiğimiz ürünlere hem uygun fiyatlarla hem de kolay bir şekilde ulaşmak isterseniz Yapılır‘ı ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Görüş ve önerilerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (1)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (0)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Testere Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir? #5180

17 Ağu 2021

Testere Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?

Testere; üçgen dişleri olan ve çeşitli materyalleri kesmeye yarayan el aletidir. Testereler sadece insan kuvvetiyle ya da elektrikle çalışabilirler.
Manşon Nedir, Ne İşe Yarar, Nerelerde Kullanılır? #3625

27 Nis 2021

Manşon Nedir, Ne İşe Yarar, Nerelerde Kullanılır?

Manşon çok önemli bir tesisat elemanıdır. Genellikle su tesisatlarında kısa gelen su borularının birleştirilmesinde ve uzatılmasında kullanılırlar.
Şerit Metre Nedir ve Nasıl Kullanılması Uygundur? #4761

13 Tem 2021

Şerit Metre Nedir ve Nasıl Kullanılması Uygundur?

Şerit metre belirli iki nokta arasındaki uzaklığı ölçmeye yarayan bir çeşit cetveldir. Özellikle yapı işlerinde bolca kullanılır. Büyük ölçüler alınacağı zaman uzun cetveller gerekir. Fakat bir cetvel ancak belli bir uzunluğa kadar üretilir ve taşınması da zordur. Şerit metre özellikle portatifliği sayesinde hem büyük hem de küçük ölçü alma işlerinde kullanılır.