Anasayfa » Yapı Sözlük » Poliüretan Nedir? Hangi alanlarda kullanılır?

Poliüretan Nedir? Hangi alanlarda kullanılır?

Poliüretan; birçok farklı formda ve alanda karşımıza çıkabilen plastik türevi bir malzemedir. Yalıtımda, araba parçalarında, kaplamalarda ve hatta kıyafet üretiminde bile kullanılabilir. Çok yönlü bir malzeme olduğu gibi eklendiği malzemeye esneklik veya sertlik katabilir.

Paylaş :
Poliüretan Nedir? Hangi alanlarda kullanılır? #2876
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 3 dk, 33 sn

Poliüretan; birçok farklı formda ve alanda karşımıza çıkabilen plastik türevi bir malzemedir. Yalıtımda, araba parçalarında, kaplamalarda ve hatta kıyafet üretiminde bile kullanılabilir. Çok yönlü bir malzeme olduğu gibi eklendiği malzemeye esneklik veya sertlik katabilir.

Poliüretanın İcadı

Poliüretan ilk olarak 1937 yılında Alman bir bilim adamı olan Otto Bayer ve meslektaşları tarafından sentezlenmiştir. Yeni bir plastik çeşidi olan ve önceden yoğunlaşma polarizasyonuyla üretilen plastiklere göre daha fazla avantaja sahip olan malzeme icat edidikten hemen sonra çeşitli alanlarda kullanılmaya başlandı.

  • İkinci Dünya Savaşı zamanında savaş uçaklarının kaplamasında ve kauçuğun kullanıldığı alanlarda kullanılmıştır.
  • 1941 yılında yapıştırıcı olarak kullanımı yaygınlaşmıştır.
  • En çok kullanılan biçimlerinden olan ve ayakkabı tabanı veya deri yerine kullanılan esnek poliüretan üretimi 1953 yılında başlamıştır.
  • 1954 yılında ilk poliüretan yastık ve minderler üretilmiştir.
  • 1958 yılında sporculara yönelik kıyafet tasarımlarında kullanılmaya başlamıştır.
  • 1959 yılıda NASA, astronot kıyafetlerinde poliüretan malzeme kullanmaya başlamıştır.
  • 1969’da ekstra güvenlik için araba tamponlarında kullanılmaya başladı.
  • 1970’de ortopedi ve tıp alanında kullanımı başlamıştır.
  • 1979’da yalıtım amaçlı sprey formundaki köpük poliüretan uygulaması başlamıştır.

Poliüretanın Yaygın Kullanım Alanları

Poliüretan çok yönlü bir plastik olmasının yanı sıra birçok farklı görünümde ve dokuda çeşidi de vardır. Hafif ve kolay şekil alabilen bir malzeme olması nedeniyle neredeyse tüm sanayiilerde bir şekilde kullanılmaktadır. Başlıca kullanım alanları aşağıdaki gibidir.

İnşaat Alanında Poliüretan

Sprey halindeki köpük poliüretan havadaki nem ile temas ettikten sonra genleştiği için uzanılamayan boşluklara bile sıkmak için ugundur. Yalıtım için veya boşlukları doldurmak için inşaat alanında çok sık kullanılır. Bunun yanında mastik formundaki türü birleşme noktalarında su sızıntılarını önlemek için kullanılabilir.

Mobilya Sanayiinde Kullanılan Sünger Formundaki Poliüretan

Sünger halindeki bu malzeme karşımıza çokça çıkar. Mobilyalarda, otomobil koltuklarında, “memory foam” denilen kafa/vücut şeklini alan yastık ve yataklarda kullanılılırlar.

Tekstilde Poliüretan

Tekstil alanında deri, kumaş, ayakkabı tabanı veya aksesuar olarak kullanımı çok yaygındır. Hem hafif hem de dayanıklı olması sayesinde her alanda olduğu gibi tekstil alanında da çok sık kullanılmaktadır.

Otomobil Sanayiinde Poliüretan

Çok sık kullanıldığı alanlardan biri de otomobil sanayiidir. Tekerleklerden tampona, koltuklardan enerji emen kaplamalara kadar otomobilin her kısmında kullanılabilir. Hafif fakat yüksek hacme sahip olduğu için hem arabaları hafifletir hem de kazaların enerjisini emerek yolcuları korur.

Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik

Poliüretanın en büyük avantajlarından biri geri dönüştürülebilir olmasıdır. Malzeme mekanik veya kimyasal olarak geri dönüştürülebilir. Mekanik geri dönüşümde malzeme parçalanır ve ısıyla yeniden şekillenir. Kimyasal dönüşümde ise poliüretan önceki bileşenlerine ayrılır ve yeni ürünler elde edilebilir. Bunun yanında inşaat alanında kullanılan sprey köpük formundaki ürün çok iyi yalıtım sağladığı için enerjiden tasarruf sağlar ve kaynaklar daha da az tükenmiş olur. Böylece sürdürülebilirliğe katkı sağlamış olursunuz.

Poliüretanın ne olduğunu ve hangi alanlarda kullanıldığını incelediğimiz bu yazımız umarız faydalı olmuştur. Benzer yazılarımız için blogumuzu ve yapı market ihtiyaçlarınız için Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca blogumuzu geliştirebilmemiz için yorum ve görüşlerinizi aşağıya bekliyoruz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (1)

🤗

Pratik (2)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (2)

🤠

Yol Gösterici (0)

🤩

Yenilikçi (1)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (3)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Kumanda Paneli Nedir? Ne işe Yarar? #1078

22 Eyl 2020

Kumanda Paneli Nedir? Ne işe Yarar?

Kumanda paneli, gömme rezervuarların çalışmasını kontrol eden banyo elemanıdır. Piyasada en çok mekanik olan kumada panellerine rastlanır.
Sentetik Boya Nedir? Ne işe Yarar? #455

22 Tem 2020

Sentetik Boya Nedir? Ne işe Yarar?

Sentetik boya, yağlı boya da denilen üstün yapışma özelliğine sahip bir boyadır. Duvar boyamak için uygun olduğu gibi metal ve ahşap boyamak için de uygundur. Yüzeylere göre etkinliği değişse de çoğu yüzey için uygundur. Sentetik boyanın kapatıcılığı yüksektir. Bu boya uygulaması uzun ömürlüdür, çok dayanıklıdır ve parlak-pürüzsüz yüzey sayesinde temizlemesi kolaydır. Aşınmaya karşı dayanıklıdır. Dış […]
Sifon Nedir ve Nerede Kullanılması Uygundur? #4860

27 Tem 2021

Sifon Nedir ve Nerede Kullanılması Uygundur?

Sifon genelde "U" şeklinde bir borudur. Bu borunun içinde her zaman temiz su bulunur. Bu boru atık suların pis su borularına oradan da kanalizasyona ulaşmasına yarar. Ayrıca sifonun içinde her zaman temiz su bulunduğu için pis su borularında oluşan pis kokuların bize geri ulaşmasını engellenmiş olur. Genelde plastikten üretilirler fakat metal olanlarına da piyasada rastlamanız mümkündür.