Anasayfa » Yapı Sözlük » Boya Fırçası Nedir, Nasıl Kullanılır ve Nasıl Seçilir?

Boya Fırçası Nedir, Nasıl Kullanılır ve Nasıl Seçilir?

Boya uygulaması yaparken kullanılan fırçalara boya fırçası denir. Boya fırçası çeşitleri ve kullanımları için yazımızı incelemenizi öneririz.

Paylaş :
Boya Fırçası Nedir, Nasıl Kullanılır ve Nasıl Seçilir? #1878
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 4 dk, 5 sn

Boya uygulaması yaparken kullanılan fırçalara boya fırçası denir. Boya bir duvara uygulansa da bir kanvasa uygulansa da boya fırçasına ihtiyaç duyarsınız. Duvar veya kanvas için kullanılan fırçaların boyutları farklı da olsa işlevleri aynıdır: Boyayı olabildiğince eşit sürebilmek ve dağıtabilmek.

Boya Fırçası Çeşitleri

Piyasada birçok boya fırçası bulabilirsiniz. Her birinin işlevi ve kullanılacağı alan farklıdır.

Kıl Tiplerine Göre

Sentetik Kıla Sahip Boya Fırçaları

Sentetik boya fırçaları, doğal kıl yerine naylon ve/veya polyesterden üretilmiş kıllara sahip fırçalardır. Akrilik/su bazlı boyaları uygularken kullanmak için uygundur. Sentetik oldukları için kıllar su çekmez. Bu sayede eşit bir bitiş elde edebilirsiniz. Kolayca temizlenirler ve su çekmedikleri için suda bekletilebilirler. Sentetik boya fırçalarının ömrü doğal kıllı boya fırçalarına göre daha uzundur ve sentetik boya fırçaları daha dayanıklıdır.

Doğal Kıla Sahip Boya Fırçaları

Doğal kıla sahip boya fırçaları domuz, at, samur, kedi, keçi, sincap kıllarından yapılabilir. Sentetik boya fırçalarına göre pahalıdırlar. Piyasada en çok rağbet gören fırçalar samur kılına sahip fırçalardır. Bu yüzden samur fırçalar diğer doğal kıllı fırçalara göre daha pahalıdırlar.

Doğal kıllı fırçalar yağ bazlı boyalar için uygundurlar çünkü yağlı boyada daha kolay fırça izi kalır ve doğal kıllı fırçalar yapıları gereği bunu önlerler. Ayrıca bu fırçalar kimyasallara karşı da daha dayanıklıdırlar.

Boylarına ve Şekillerine Göre

Büyük boya fırçalarını kullanıp boya işlemini bir an önce bitirmek kulağa mantıklı gelse de boyayacağınız alana göre boya fırçası boyutunu seçmeniz gerekir. Çünkü büyük fırçalar hem çok boya tuttukları için eşit bir yüzey sağlamakta zorlanabilirsiniz hem de küçük bir alan veya kenar boyayacaksanız taşmaya sebep olurlar. Diğer yandan büyük bir duvar için küçük bir fırça seçerseniz, fırça çok az boya tuttuğu için çok uğraştırır ve bu sefer de boya kuruyacağı için eşit olmayan bir uygulamaya yol açar. Bu yüzden büyük ve düz bir alan boyayacaksanız geniş, detaylı ve küçük bir alan boyayacaksanız dar bir fırça kullanmanızı öneririz.

Kapı, süpürgelik gibi daha çıkıntılı yerlerde açılı fırçalar tercih etmeniz daha düz bir çizgi halinde boyamanıza ve boyanın her noktaya ulaşmasına yardımcı olur. Bu yüzden bu tür işlerde açılı fırça kullanarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Boya Fırçası Nasıl Kullanılır?

Boya fırçası kullanmayı hepimiz az çok biliyoruz. Fakat yazımızda vereceğimiz küçük ipuçları sayesinde fırçalarınız daha uzun ömürlü olurken duvarlarınızdaki boya da daha eşit olacak.

Boyamaya başlamadan önce; akrilik boya kullanıyorsanız, fırçanızı musluk suyuyla ıslatmak ve eğer yağlı boya kullanıyorsanız tinerle ıslatmak boyayı sonradan fırçanızdan temizlemeyi kolaylaştıracaktır. Tabii ki fırçayı ıslattıktan sonra fazla suyu/tineri almayı unutmayın. Fırçayı boya tenekesine boya fırçasının 1/3’ü girecek kadar daldırın ve fazla boyayı almak için fırçayı tenekenin veya kabın yanlarına sürtmek yerine hafifçe vurun. Bu işlem hem fazla boyanın akmasına hem de boyanın fırça boyunca daha eşit dağılmasına yarayacaktır.

Boyayı uygularken eğer fırçayla bir hat oluşturuyorsanız, hattın kenarlarını üstünden fırçayla birkaç kere daha geçerek yumuşatıp duvara yedirin. Yoksa bu hatlar boyanız kuruduktan sonra belli olur. Ve her zaman yukarıdan aşağıya doğru boyama yapın. Böylece fazla boyayı yedirirken daha kontrollü çalışabilirsiniz.

Boya fırçalarınu anlattığımız yazımız umarız hoşunuza gitmiştir. Eğer bu yazımızı beğendiyseniz nasıl iç kapı boyanacağını anlattığımız yazımız için buraya ve Yapılır kalitesi ve fiyatlarıyla boya fırçalarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (2)

🤗

Pratik (1)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (5)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Somun Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir? #4041

03 Haz 2021

Somun Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?

Somun; iç kısmında dişleri bulunan, bu dişler sayesinde bir cıvata üstünde hareket ettirilebilen ve çoğunlukla iki tarafı açık olan elemandır. Genelde metalden üretilirler ve ingiliz anahtarı sayesinde sıkılıp gevşetilebilirler.
Duş Başlığı Nedir ve Nasıl Kullanılır? #5872

30 Eyl 2021

Duş Başlığı Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Duş başlığı banyoda suyu istediğiniz yere yönlendirmenizi sağlayan batarya armatürüdür. Banyo bataryası suyun sıcaklığını ve miktarını ayarlamanıza yardımcı olur. Fakat suyun çıktığı nokta ve suyun açısını, jet şeklini yönlendirdiğiniz ürün duş başlığıdır.
Kurbağacık Anahtar / İngiliz Anahtarı Nedir? #1262

02 Eki 2020

Kurbağacık Anahtar / İngiliz Anahtarı Nedir?

İngiliz anahtarı olarak da bilinen kurbağacık anahtarlar, somunları veya cıvataları sıkmak veya genişletmek için kullanılırlar.