Anasayfa » Yapı Sözlük » Şiber Vana (Şiber Valf) Nedir ve Nasıl Çalışır?

Şiber Vana (Şiber Valf) Nedir ve Nasıl Çalışır?

Şiber vana diğer adıyla sürgülü valf nedir merak ediyorsanız eğer bu yazımız tam da sizin için. Şiber vana tesisatlarda borularda hereket eden akışkanın akışını durdurmaya yarayan tesisat elemanıdır.

Paylaş :
Şiber Vana (Şiber Valf) Nedir ve Nasıl Çalışır? #3363
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 1 dk, 54 sn

Şiber vana diğer adıyla sürgülü valf nedir merak ediyorsanız eğer, bu yazımız tam da sizin için. Bu tür vanalar tesisatlarda; borularda hereket eden akışkanın akışını durdurmaya yarayan tesisat elemanlarıdır. Tamamiyle aynı görevi görmelerine rağmen bu tesisat elemanlarının pirinçten üretilen çeşitlerine şiber vana, dökme demirden üretilen çeşitlerine ise sürgülü valf/vana denir.

Şiber Vana Nasıl Çalışır?

Dairesel borulardan gelen akışkanın hareketini, dairesel veya oval kesitli bir plaka yardımıyla kapatarak engelleyen vana çeşitlerine şiber vana veya sürgülü valf denir. Plaka vananın üstündeki topuzun döndürülmesi ile hareket eder. Bu hareket sayesinde plaka bir ray üstünde yukarı ve aşağı kayar ve bu plakaya sürgü adı verilir. Bu yüzden bu eleman sürgülü valf olarak da anılır. Topuz istenilen miktarda döndürülerek şiber vanadan geçen sıvı/gaz miktarı ayarlanabilir. Yani illa ki tam olarak kapatmak veya açmak gerekmez.

Sürgüdeki disk, topuz yardımıyla yukarı ve aşağı hareket ederek akışı ayarlamanıza yardımcı olur. Bu sayede kullanması çok kolaydır. Fakat tam bir sızdırmazlık için yüksek basınçlı tesisatlarda özel vanalar kullanılmalıdır.

Sıradan şiber vanalar %100 sızdırmazlık sağlayamaz. Bunun yanında direnç azdır bu sayede rahat kullanım sağlar. Suyu yavaşlatmaz çünkü valf tamamen açıkken suyun geçebileceği kanal oldukça geniştir. Dairelerimize gelen sular da bu vanalar sayesinde kontrol edilir. Siz de genelde su sayaçlarının yanında bulunan şiber valfleri bulabilir ve deneme yapabilirsiniz.

Şiber vana ve sürgülü valf çok sık duyduğumuz tesisat elamanlarıdır ve bu yazımızda size bu elemanların ne olduklarını ve nasıl çalıştıklarını açıklamaya çalıştık. Eğer bu yazımızı faydalı bulduysanız aşağıya yorum bırakabilir ve benzer yazılarımız için blogumuzu ziyaret edebilirsiniz. Tüm yapı market ihtiyaçlarınız için ise sizleri Yapılır‘e bekliyoruz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (2)

😏

Detaylı (1)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (3)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (1)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Dekupaj Testeresi Nedir ve Nasıl Kullanılır? #6085

14 Eki 2021

Dekupaj Testeresi Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Dekupaj testeresi, ince bıçağı sayesinde detaylı, kıvrımlı ve düzensiz desenleri kesmeye yarayan elektrikli el aletidir. Bir çeşit motorlu testere olan dekupaj testeresiyle ahşabı, plastiği ve metali kesebilirsiniz. Tabii ki farklı materyaller için farklı bıçaklar kullanmanız gerekebilir. Testereler ve farklı çeşitleriyle ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayarak “Testere Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?” başlıklı […]
Şerit Metre Nedir ve Nasıl Kullanılması Uygundur? #4761

13 Tem 2021

Şerit Metre Nedir ve Nasıl Kullanılması Uygundur?

Şerit metre belirli iki nokta arasındaki uzaklığı ölçmeye yarayan bir çeşit cetveldir. Özellikle yapı işlerinde bolca kullanılır. Büyük ölçüler alınacağı zaman uzun cetveller gerekir. Fakat bir cetvel ancak belli bir uzunluğa kadar üretilir ve taşınması da zordur. Şerit metre özellikle portatifliği sayesinde hem büyük hem de küçük ölçü alma işlerinde kullanılır.
Bide Nedir? Bidenin Tarihçesi #9696

03 Şub 2023

Bide Nedir? Bidenin Tarihçesi

Bide, ilk kez 1600’lü yıllarda Fransa’da kullanılan yarı lavabo yarı klozet özelliği taşıyan genital bölge hijyeni sağlamaya yönelik tasarlanmış bir vitrifiye elemanıdır.Türkiyede kullanımı pek yaygın olmamakla birlikte, tuvalet sonrası genital bölgenin temizlenmesi işlemi için kullanılır. Bide özellikle taharet musluğunun olmadığı ülkelerde kullanılan ve temizlik için kullanılan vitrifiye ürünüdür. Bidenin Doğuşu  Adını oturuş biçiminden almış olan bide […]