Anasayfa » Yapı Sözlük » Şiber Vana (Şiber Valf) Nedir ve Nasıl Çalışır?

Şiber Vana (Şiber Valf) Nedir ve Nasıl Çalışır?

Şiber vana diğer adıyla sürgülü valf nedir merak ediyorsanız eğer bu yazımız tam da sizin için. Şiber vana tesisatlarda borularda hereket eden akışkanın akışını durdurmaya yarayan tesisat elemanıdır.

Paylaş :
Şiber Vana (Şiber Valf) Nedir ve Nasıl Çalışır? #3363
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 1 dk, 54 sn

Şiber vana diğer adıyla sürgülü valf nedir merak ediyorsanız eğer, bu yazımız tam da sizin için. Bu tür vanalar tesisatlarda; borularda hereket eden akışkanın akışını durdurmaya yarayan tesisat elemanlarıdır. Tamamiyle aynı görevi görmelerine rağmen bu tesisat elemanlarının pirinçten üretilen çeşitlerine şiber vana, dökme demirden üretilen çeşitlerine ise sürgülü valf/vana denir.

Şiber Vana Nasıl Çalışır?

Dairesel borulardan gelen akışkanın hareketini, dairesel veya oval kesitli bir plaka yardımıyla kapatarak engelleyen vana çeşitlerine şiber vana veya sürgülü valf denir. Plaka vananın üstündeki topuzun döndürülmesi ile hareket eder. Bu hareket sayesinde plaka bir ray üstünde yukarı ve aşağı kayar ve bu plakaya sürgü adı verilir. Bu yüzden bu eleman sürgülü valf olarak da anılır. Topuz istenilen miktarda döndürülerek şiber vanadan geçen sıvı/gaz miktarı ayarlanabilir. Yani illa ki tam olarak kapatmak veya açmak gerekmez.

Sürgüdeki disk, topuz yardımıyla yukarı ve aşağı hareket ederek akışı ayarlamanıza yardımcı olur. Bu sayede kullanması çok kolaydır. Fakat tam bir sızdırmazlık için yüksek basınçlı tesisatlarda özel vanalar kullanılmalıdır.

Sıradan şiber vanalar %100 sızdırmazlık sağlayamaz. Bunun yanında direnç azdır bu sayede rahat kullanım sağlar. Suyu yavaşlatmaz çünkü valf tamamen açıkken suyun geçebileceği kanal oldukça geniştir. Dairelerimize gelen sular da bu vanalar sayesinde kontrol edilir. Siz de genelde su sayaçlarının yanında bulunan şiber valfleri bulabilir ve deneme yapabilirsiniz.

Şiber vana ve sürgülü valf çok sık duyduğumuz tesisat elamanlarıdır ve bu yazımızda size bu elemanların ne olduklarını ve nasıl çalıştıklarını açıklamaya çalıştık. Eğer bu yazımızı faydalı bulduysanız aşağıya yorum bırakabilir ve benzer yazılarımız için blogumuzu ziyaret edebilirsiniz. Tüm yapı market ihtiyaçlarınız için ise sizleri Yapılır‘e bekliyoruz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (2)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (3)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (1)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Nipel Nedir? Çeşitleri Nelerdir ve Nasıl Kullanılır? #4006

01 Haz 2021

Nipel Nedir? Çeşitleri Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?

Tesisatla biraz bile uğraşmak durumunda kaldıysanız eğer, nipel kelimesini duymuşsunuzdur. Nipel rekor ve manşon gibi bir boru bağlantı elemanıdır. İki ucu vardır ve bu sayede iki farklı boruyu birleştirmeye yarar. Genelde yivleri/dişleri dış taraftadır.
Tırpan Nedir? Çim Biçme Makinesiyle Aynı İşlevi Görür mü? #1854

24 Kas 2020

Tırpan Nedir? Çim Biçme Makinesiyle Aynı İşlevi Görür mü?

Tırpan; otları ve bitkleri yere yakın bir şekilde kesmek için veya buğday veya baklagil gibi tarla bitkilerini hasat etmek için kullanılan tarım aletidir.
Avuç Taşlama Makinesi Nedir ve Nerelerde Kullanılır? #5959

05 Eki 2021

Avuç Taşlama Makinesi Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Avuç taşlama makinesi özellikle metal ürünleri kesmeye, zımparalamaya ve hatta cilalamaya yarayan çok yönlü bir elektrikli el aletidir. Bu elektrikli el aleti bir motordan ve değiştirilebilen disklerden oluşur. Rahatça değiştirilebilen farklı diskler sayesinde bu makineyi birçok farklı iş için kullanabilirsiniz.