Anasayfa » Kendin Yap » Tiny House Nedir ve Neden Tercih Edilir?

Tiny House Nedir ve Neden Tercih Edilir?

Bu yazımızda tiny house avantaj ve dezavantajlarının yanında bu tür bir ev satın almayı düşünenler için ipuçları vereceğiz. Dilerseniz hemen başlayalım.

Paylaş :
Tiny House Nedir ve Neden Tercih Edilir? #8814
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 4 dk, 52 sn

Tiny house günümüzde sıkça duyduğumuz bir ev çeşididir. Türkçesi ufak/minik ev olan bu konsept; küçük alanlarda verimli bir yaşam yaratmayı mümkün kılan küçük evlerdir, isimleri de buradan gelmektedir. Bu yaşam alanları özellikle minimal bir yaşam tarzını benimseyen insanlar için çok uygundur. Bu yazımızda tiny house avantaj ve dezavantajlarının yanında bu tür bir ev satın almayı düşünenler için ipuçları vereceğiz. Dilerseniz hemen başlayalım.

Neden Tiny House?

Tiny houselar isimleri gibi minik bir yer kapladıkları ve prefabrik oldukları için normal evlere göre çok daha uygun fiyatlıdırlar. Ayrıca bu evler istenildiğinde bir yerden bir yere taşınabilir. Böylece evinizi ve düzeninizi bozmadan şehir bile değiştirebilirsiniz. Özellikle çoğu işte, uzaktan çalışmanın mümkün olduğu günümüzde istediğiniz zaman şehir değiştirmek büyük bir özgürlüktür. İnternete bağlanabildiğiniz her nokta ofis olabilir. Teknoloji sayesinde de artık neredeyse her yerden internete bağlanabiliyoruz.

Minimal bir hayata geçmek isteyen veya halihazırda minimal bir yaşam tarzını benimsemiş insanlar da ufak yaşam alanları tercih etmektedir. Ufaklığı ve verimliliği açısından karavanda yaşamaya da benzeyen bu yaşam tarzı günümüzde sıkça tercih edilmektedir. Ayrıca pandeminin de etkisiyle insanlar şehirden uzak ve ferah yerlerde yaşamayı tercih eder olmuşlardır. Bu tür yaşam biçimi kullanıcılarını daha özgür bıraktığı için olanaklar sınırsızdır.

Tiny House Eksi ve Artıları

Tiny house çok güzel bir yaşam alanı olsa da herkes için uygun olmayabilir; çünkü her kullanıcının evden beklentisi ve isteği farklıdır. Bu başlık altında ufak ve hareketli bir evde yaşamanın pozitif ve negatif yönlerine yakındna bakacağız.

Artılar

Fiyat: Maddi şartlar genelde tiny house seçilmesinde en büyük etkenlerden biridir. Bu ufak evler genelde prefabrik yani önceden hazır halde oldukları için üretilmeleri ve taşınmaları kolaydır. Bu yüzden de fiyatları normal evlere göre daha uygundur.

Minimal Yaşam: Günümüzde minimal yaşam tarzını sıkça duyar olduk. Bu hayat tarzının amacı gerçekten ihtiyacımız olmayan ve hayatımızda boşuna yer kaplayan eşyalardan kurtulup daha sade ve tatmin edici bir yaşam sürdürmektir. Az eşyanızla ufak bir evde yaşamaktan daha özgür ve keyifli ne olabilir ki?

Özgürlük: Maalesef kalabalık şehir hayatımızda birçok kişiyle çok yakın bir şekilde, kalabalık ve gürültü içerisinde yaşıyoruz. Herkesin hayali müstakil, bahçe içinde, ferah bir yerde yaşamaktır. Tiny house sayesinde bu hayalinizi çok daha uygun bir fiyata gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanında bu ufak evler genelde dört duvar halinde gelir bu sayede evinizin her özelliğine ve detayına kendiniz karar verebilirsiniz.

Mobilite: Tiny houseun tercih edilmesinin belki de en büyük sebeplerinden biri istenilen yere taşınabilmeleridir. Çok kolay ve ucuz bir süreç olmasa da asla yerini değiştiremeyceğiniz klasik evinizin yanında bu ufak evler büyük bir hareket alanı sağlamaktadır.

Eksiler

Küçük alanlar: Tiny house çok çekici bir ev çeşidi olsa da kullanıcıya çok dar bir yaşam alanı sunar. Eğer gerçekten minimal bir yaşam sürdürmüyorsanız fazla eşyalarınızı saklamak için depo veya benzeri bir çözüm düşünebilir ya da evinize bir depolama alanı ekleyebilirsiniz.

Özel tasarım: Evinizin her detayını kendinize özel olarak tasarlamak çok keyifli ve özgürleştirici olsa da bir yandan da tiny house içindeki elemanlar klasik ölçülere göre daha ufak olacakları için özel üretim gerekebilir. Özel üretim demek de seri üretime göre daha yüksek fiyat ve ücret anlamına gelir.

Arsa bulma: Normal bir binada ev aldığınızda evi üstünde bulunduğu arsayla alırsınız. Fakat tiny house satın aldığınızda bunu koyacak bir arsa da bulmanız/satın almanız gerekir. Şehir dışında güzel, geniş bir arsa satın alarak hayallerinizin evini kurabilirsiniz.

Tesisat: Yine normal evlerde düşünmemize gerek olmayan bir unsur da temiz ve pis su tesisatı, elektrik tesisatı gibi altyapılardır. Tiny house tercih ettiğinizde ise bu unsurları da düşünmek ve tesisatları evi kurduğunuz yerdeki altyapıya bağlamanız gerekir. Bunun için profesyonellerden yardım almanız gerekir.

Sizin Hayalinizdeki Tiny House Nasıl?

Hepimiz birer tiny house alıp yeşillikler içinde yaşamayı hayal ediyoruz. Siz bu ufak evinizi hangi şehre kurmak isterdiniz ve içini nasıl döşerdiniz? Tercihlerinizi yorumlara yazarak başka okuyuculara da ilham olabilirsiniz.

Umuyoruz ki “Tiny House Nedir ve Neden Tercih Edilir?” başlıklı yazımızı açıklayıcı bulmuşsunuzdur. Benzer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilirsiniz. Blogumuzda bunun gibi, yapı ürünleri ile ilgili veya başka konularla ilgili açıklayıcı yazılar bulabilirsiniz. Bu yazımızda ve diğer yazılarımızda bahsettiğimiz ürünleri uygun fiyatlarla satın almak içinse Yapılır‘ı ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Yazılarımızla ilgili sorularınızı ve önerilerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Yorumlarınızla gelecek yazılarımızın konularını da belirleyebilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (2)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (3)

🤩

Yenilikçi (2)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Tekne Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir? #2678

23 Şub 2021

Tekne Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tekne bakımı, tekne sahibi herkesin her sene yapması gereken ve teknenin dayanıklılığını arttırken ömrünü uzatan bir dizi adımdır. Bu yazımızda size bu adımları detaylı bir şekilde anlatacağız.
Duvar Boyama İpuçları #8873

23 Ağu 2022

Duvar Boyama İpuçları

Duvar boyama nasıl yapılır merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Yaz, bahar gibi sıcak mevsimler evinizi boyamak için en uygun mevsimlerdir. Çünkü boyanın kuruması için ve uçabilecek gazlardan korunmak için boyanan mekanların güzelce havalandırılması gerekir. Bu yazımızda en kolay ve temiz şekilde evinizi nasıl boyayabileceğinizi anlatacağız.
İç Kapı Boyama Nasıl Yapılır ve Öncesinde Nasıl Hazırlanılır? #318

22 Tem 2020

İç Kapı Boyama Nasıl Yapılır ve Öncesinde Nasıl Hazırlanılır?

Evlerimizde daha çok zaman geçirmeyi öğrendikçe kendinyap projelerine olan ilgi artıyor ve bu kendinyap projelerinden birisi de iç kapı boyama. Bu yazımızda size iç kapıların nasıl boyanacağını, nasıl hazırlanacağını ve hangi ürünleri kullanmanız gerektiğini anlatacağız.