Anasayfa » İlham ve Öneriler » Banyoda Su Tasarrufu Yapmak için 10 Yöntem

Banyoda Su Tasarrufu Yapmak için 10 Yöntem

Bu yazımızda banyoda rahatça su tasarrufu yapmanız için 10 adet yöntem anlatacağız. Hepsinin de aslında ne kadar basit ve etkili olduğuna inanamayacaksınız. Su tasarrufu önerilerimiz sayesinde dünyanın geleceğine yapacağınız katkının yanında azalan su tüketiminiz sayesinde su faturalarınız da düşecektir.

Paylaş :
Banyoda Su Tasarrufu Yapmak için 10 Yöntem #5568
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 7 dk, 24 sn

Banyoda su tasarrufu yapmak çok önemli. Çünkü dünyamız çok değerli. Maalesef sanayi ve kalabalık dünya nüfusu zaten sınırlı olan su kaynaklarını büyük bir hızla kirletiyor ve tüketiyor. Küçük büyük demeden su tasarrufuna katkı yapmak hepimizin görevi. Evlerde harcanan suyun yaklaşık %70’i banyoda harcanıyor ve buna çamaşır yıkama dahil bile değil. Bu yüzden su tasarrufuna banyodan başlamak akıllıca olacaktır.

Bu yazımızda banyoda rahatça su tasarrufu yapmanız için yararlı olacak 10 adet yöntem anlatacağız. Hepsinin de aslında ne kadar basit ve etkili olduğuna inanamayacaksınız. Su tasarrufu önerilerimiz sayesinde dünyanın geleceğine yapacağınız katkının yanında azalan su tüketiminiz sayesinde su faturalarınız da düşecektir.

Banyoda Su Tasarrufu için Suyu Kapatın

Diş hekimleri dişlerimizi en az 2 dakika boyunca fırçalamamızı öneriyor. Fakat tüm 2 dakika boyunca suyun açık kalması gerekmiyor. Tıraş olurken ve ellerimizi yıkarken de aynı şekilde, suyun her an akması gerekmez. Durulama yapmadığımız anlarda suyu kapatarak su harcamamızı yarı yarıya azaltabiliriz.

Banyo Yapmak Yerine Duş Almayı Tercih Edin

Duş yapmak banyo yapmaya göre hatırı sayılır ölçüde daha az su harcamanıza yardımcı olur. Ortalama 10 dakikalık bir duş esnasında yaklaşık 60-70 litre su harcarız. Kulağa ne kadar da fazla geliyor değil mi? Buna kıyasla ortalama bir küveti doldurmak bile duşun iki katı su harcamaya neden olur. Bu yüzden banyoda su tasarrufu yapmak için banyo yapmak yerine duş almak ve duşlarınızı da mümkün olduğu kadar kısa tutmak çok faydalı olacaktır. Duşlarınızı kısa tutmak için küçük bir tavsiye; duş sürenizi sevdiğiniz bir şarkıya göre ayarlamayı deneyin. Tabii ki şarkı mümkünse 5-6 dakikadan uzun olmasın.

Banyoda Su Tasarrufu Yaparken Boşa Su Akıtmayın

Duş almak güzel ve daha az su harcıyor. Fakat eğer termostatik bir bataryanız yoksa suyu ilk açtığınızda maalesef soğuk akacak. Termostatik bataryalarla ilgili daha detaylı bilgi için “Termostatik Banyo Bataryası Nedir ve Nasıl Çalışır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Soğuk suyla duş almayı çoğu insan sevmez bu yüzden de su ısınana kadar su boşa akar. Fakat bu suyu bir kovada veya başka bir şekilde depolayarak bu suyu evinizi temizlemek için ya da bahçenizi sulamak için kullanabilirsiniz. Bu sayede suyu ısınması için açık bıraktığınızda su israfı yapmamış olursunuz.

Kaçakları ve Damlatan Noktaları Tamir Edin

Sadece bir damla deyip geçmeyin. Banyoda su tasarrufu yapmaya başlarken en önemli noktalardan biridir. Damlayan musluklar, rezervuarlar maalesef hepimizin gündelik olarak rastladığı sorunlar. Bu damlamalar sinir bozucu olmalarının yanında su israfına da neden olurlar. Damlalar gözünüze az görünse de bu damlalar yüzünden günde yaklaşık 75 litre su israfına sebep olabilirsiniz. Bu yüzden somunları kendiniz sıkıştırmayı veya değiştirmeyi deneyebilir ya da tamir için bir profesyonelden yardım isteyebilirsiniz. Damlamaya katlanmak ve göz ardı etmek işinize gelebilir, böylece bir profesyonele yüksek bir ücret de vermeniz gerekmez fakat damlama sorununu çözmenin özellikle uzun vadede bütçenize katkısını göreceksiniz.

Banyoda Su Tasarrufu
Damlalar gözünüze az görünse de bu damlalar yüzünden günde yaklaşık 75 litre su israfına sebep olabilirsiniz.

Banyoda Su Tasarrufu ve Çamaşır

Çok şanslıyız ki günümüzde çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi; günlük hayatımızı kolaylaştıran beyaz eşyalara sahibiz. Bu elektrikli ev aletleri hayatımızı kolaylaştırdıkları gibi su tasarrufu da sağlarlar. Çamaşır ve bulaşıkları elde yıkama, makineyle yıkamaya göre çok daha fazla su harcamaktadır. Çamaşırlarınızı biriktirip, makine dolunca yıkamanız ve mümkün olan en kısa programda yıkamanız dünyanın geleceği için en uygun ve sürdürülebilir çözüm olacaktır.

Temiz Kıyafetlerinizi Çamaşıra Atmayın

Temiz olmak ve temiz bir şekilde giyinmek çok önemlidir. Hem çevremizdekileri hem de kendimizi iyi hissettirir. Fakat kıyafetlerimizi sadece bir kere giydikten sonra hala temizlerse çamaşır makinesine atmaya gerek yoktur. Kıyafetleri sık temizlemek kıyafeti çabuk eskitirken boşa su ve deterjan israfına da neden olur. Bu yüzden kıyafetleri her giyildiklerinde yıkamak yerine havalandırmak yeterli olacaktır. Bu sayede kıyafetleriniz uzun ömürlü olurken hem su hem de deterjandan tasarruf yapabilirsiniz.

Banyonuzu Daha Verimli Hale Getirin

Banyoda su tasarrufu yaparken alışkanlıkları değiştirmek çok önemli ama bunun yanında banyoda köklü değişimler uzun vadede daha bile faydalı olacaktır. Mesela banyonuza küvet yerine duş küveti yerleştirmek yıkanırken harcayacağınız su miktarını azaltır. Ayrıca bir duş teknesini temizlemek de küveti temizlemeye göre daha kolaydır ve daha az su israfına neden olur. Küvetler ve duş tekneleri arasındaki farkları daha detaylı öğrenmek için buraya tıklayarak “Duş Teknesi mi Küvet mi? Hangisini Tercih Etmelisiniz?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kanalsız klozetler kanallı klozetlere göre daha hijyeniktirler. Çünkü bakteri ve mikroorganizmaların yaşayabilecekleri daha az girintilere sahiptirler. Bu yüzden daha uzun süre temiz kalırlar. Kanalsız klozetler rezervuardan gelen suyu daha büyük bir basınçla klozet içinde dolaştırırlar, bu yüzden de daha az su harcarlar. Kanalsız klozetleri tercih ederek çok daha hijyenik ve tasarruflu bir banyoya sahip olabilirsiniz.

Rezervuarınızda Sudan Tasarruf Yapın

Günümüzde çoğu rezervuarda biri büyük biri küçük olmak üzere iki deşarj seçeneği bulunmaktadır. Bu seçenekler genelde 4 ve 6 litre su boşaltımına denk gelmektedir. Bu miktarlar eskiye göre azalmış olsa da eğer banyoda daha da su tasarrufu yapmak isterseniz rezervuarınıza içi su dolu bir plastik şişe koyabilirsiniz. Böylece şamandıra hemen batmaz ve su girişine gerek olmaz. Rezervuarların nasıl çalıştığını anlamak için “Rezervuar Nedir, Nasıl Çalışır ve Çeşitleri Nelerdir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Banyo Bataryalarınızı Değiştirin

Banyo bataryalarınızı doğru ve dikkatli kullanmanın yanında size su tasarrufunda yardımcı olacak çeşitlerini de seçebilirsiniz. Piyasada su tasarrufu için birçok farklı batarya bulabilirsiniz. Bir bataryada ilk bakmanız gereken perlatöre sahip olup olmadığıdır. Eğer beğendiğiniz bataryanın dahili perlatörü yoksa üzülmeyin. Harici bir perlatör satın alarak dilediğiniz bataryaya monte edebilirsiniz. Perlatörlerle ilgili ayrıntılı bilgi için buraya tıklayarak “Perlatör Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl Kullanılır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yukarıdaki maddelerde bahsettiğimiz gibi en çok su israfına neden olan durumlardan biri de suyun ısınması beklenirken boşa akan sudur. Bunun için uygulayabileceğiniz çözümlerden biri banyonuza termostatik batarya monte etmektir. Termostatik batarya her seferinde tam olarak istediğiniz sıcaklıkta suya ulaşmanızı sağlar. Termostatik bataryalar sanılanın aksine elektrikle çalışmazlar, tamamen mekaniklerdir. Termostatik bataryaların nasıl çalıştığına dair daha detaylı bilgi için “Termostatik Banyo Bataryası Nedir ve Nasıl Çalışır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yağmur Suyu Biriktirin

Yağmur suyu biriktirme fırsatınız varsa eğer, yağmur sularını kullanmak su tasarrufu açısından çok faydalıdır. Biriktirdiğiniz sularla ev temizleyebilir, bahçe/çiçek sulayabilir ve hatta bu suları rezervuarda bile kullanabilirsiniz.

Umarız banyoda su tasarrufunun önemini ve yöntemlerini anlattığımız “Banyoda Su Tasarrufu Yapmak için 10 Yöntem” başlıklı yazımızı faydalı bulmuşsunuzdur. Blogumuzda bu içeriğimize benzer veya farklı birçok içerik bulabilirsiniz. Blogumuzda onlarca içerik arasından ilginizi çekecek başka yazılar da bulacağınıza eminiz. Su harcamalarınızı azaltmanıza yardımcı olacak ürünleri satın almak için de Yapılır‘ı ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Önerilerinizi, sorularınızı ve yeni yazılar için fikirlerinizi aşağıya yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (3)

🤓

Zekice (1)

🤠

Yol Gösterici (1)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (1)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Japandi Stili: Hibrit Bir Dekorasyon Trendi #11336

21 Ara 2023

Japandi Stili: Hibrit Bir Dekorasyon Trendi

Evlerimiz, gün içindeki yorgunluğumuzu atmak ve sevdiklerimizle vakit geçirmek için önemli alanlardır. Japon ve İskandinav estetiğinin bir arada kullanılmasıyla ortaya çıkan Japandi stili, içerdiği Doğu-Batı sentezli yaşam görüşleri sayesinde, ev içindeki konforunuzu ve evinizin atmosferini iyileştirmek için önemli ipuçları barındırmaktadır. Bu yazımızda, Japandi stilini ve evinizde bu stili yakalamak için yapabileceklerinizi sizin için derledik.
Banyo ve Mutfakta Akustik Tasarım: Sessiz ve Huzurlu Alanlar İçin Öneriler #11769

22 Mar 2024

Banyo ve Mutfakta Akustik Tasarım: Sessiz ve Huzurlu Alanlar İçin Öneriler

Günlük hayatın koşuşturması çoğu zaman evlerimizde huzurlu ve sessiz anların özlemini duymamıza neden olabiliyor. Yaşam alanlarımızı tasarlarken estetik ve işlevselliğe odaklansak da özellikle banyo, mutfak gibi alanlarda akustik tasarımın önemi bazen gözden kaçıyor. Bu alanlar ise evimizdeki diğer alanlara göre daha az mobilyaya ve yansıtıcı yüzeylere sahip olduğu için sesler daha çok yankılanıyor ve sessiz bir ortam sağlamak neredeyse imkansız hale geliyor. Mutfak ve banyodaki ses değerleri de deneyimimizi büyük ölçüde etkileyebilir. Bu yazımızda bu mekanlarda akustik tasarımın önemini inceleyip sessiz ve huzurlu ortamlar yaratmaya yönelik öneriler sunacağız.
Sağlıklı Bir Ev Nasıl Sağlanır? #8370

09 Haz 2022

Sağlıklı Bir Ev Nasıl Sağlanır?

Sağlıklı bir ev herkesin hakkı ve dileği. Bunun için eviniz öncelikle hijyenik ve kolay temizlenebilir olmalıdır. Günümüzde birçok ev eşyasının kolay temizlenebilen hatta daha uzun hijyenik kalan alternatifleri mevcuttur. Bu yazımızda sizlere evinizi sağlıklı bir hale getirmenin yollarını ve bunun için gerekli ürünleri anlatacağız. Sağlıklı Bir Ev Nasıl Olmalıdır? Sağlıklı bir ev demek temiz, havadar […]