Anasayfa » Boya Seçimi ve Boya Kartelası Kullanımı

Boya Seçimi ve Boya Kartelası Kullanımı

Boya seçimi konusunda kafanız mı karışık? Bu yazımızda size doğru boya çeşidini ve rengini seçme konusunda nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatacağız.

Paylaş :
Boya Seçimi ve Boya Kartelası Kullanımı #888
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 7 dk, 38 sn

Evinizi veya ofisinizi boyamaya karar verdiniz fakat boya seçimi konusunda kafanız mı karışık? O zaman doğru yerdesiniz! Bu yazımızda size doğru boya çeşidini ve rengini seçme konusunda nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatacağız.

Boya; uygulayacağınız mekanın yüzünü yenilemek için veya sararmış duvarlardan kurtulmak için hem kısa hem de ucuz bir yoldur. Bunun yanında satışa çıkaracağınız veya kiraya vereceğiniz bir mekanı tavsiyelerimize uyarak boyamanız, bu mekanın albenisini arttıracaktır.

Boya Bitişi Seçimi

Boya seçimi yaparken, renginden önce boya çeşidine ve özellikle bitişine (saten, mat, parlak gibi) karar vermeniz daha doğru olacaktır.

Boya bitişi tercihleri

Parlak Boyalar

Boya ne kadar parlaksa, dayanıklılığı da o kadar artar. Yüzeyi pürüzsüz oldığu için kolay temizlenir. Bu yüzden çok kirlenen odalarda kullanılır. Nemli alanlar için uygundur. Yüzeyi serttir ve ışığı yansıtır. Böylece oda olduğundan daha aydınlık gözükür. Fakat ışığı çok iyi yansıttığı için duvardaki her kusuru gösterir. Bu yüzden uygulamadan önce duvarı dikkatlice hazırlamak gerekir.

Yarı Parlak Boyalar

Yarı parlak boyalar, nemin ve yağın olduğu yerler için uygundurlar. Dayanıklıdırlar ve kolay temizlenirler. Boyanın parlaklığı, parlak boyalara göre daha azdır. Bu yüzden dayanıklı ve kolay temizlenebilen boyaya ihtiyaç duyulan fakat çok parlak olması istenmeyen mekanlarda kullanılabilir.

Saten Boyalar

Saten boyalar, adlarının aksine duvara kadifemsi bir görüntü verirler. Dayanıklıdırlar ve kolay temizlenirler. Fakat uygulanmaları biraz zordur. Fırça ve rulo hatalarını gösterirler. Bu yüzden sonradan düzeltme yapmak da zordur. O yüzden dikkatli bir uygulama gerektirirler fakat sonuç çok şıktır.

Mat Boyalar

Dyomat Mat Sentetik Boya
Dyomat Mat Sentetik Boya

Mat boyalar, en düşük parlaklığa sahip boyalardır. Diğer bitişlere sahip boyalar kadar sert ve dayanıklı değildirler. Fakat ışığı çok az yansıttıkları için kusurları tamamen örterler. Eğer duvarlarınınızda örütlecek küçük pürüzler varsa mat boyalar tam size göre. Mat boyanın bakımı diğer boyalara göre zordur. Bu yüzden çok trafiği olmayan, çabuk kirlenmeyen mekanlarda tercih edilmelidirler.

Farklı Mekanlar İçin Farklı Boya Seçimleri

Evinizdeki farklı odalar farklı bitişlere ihtiyaç duyar. Mesela mutfak duvarları yemek buharından, yağ sıçramalarından dolayı daha çok kirleneceği için; mutfakta parlak bitişli ve dayanıklı bir boya seçmeniz, kolay temizlenebilmesi açısından daha faydalı olacaktır. Oturma odaları çok zaman geçirilen yerler oldukları için, duvarları da çabuk kirlenir. O yüzden oturma odaları için de dayanıklı ve kolay temizlenebilen saten veya yarı parlak bitişli boya tercih edilebilir. Yatak odalarında ise, ışığın yansımasını azaltmak için mat bitişli boyalar tercih edilebilir.

Boya Çeşidi Seçimi

Boya seçimi yaparken vermeniz gereken en önemli kararlardan biri boya çeşidini seçmektir. Boya çeşidini seçerken; uygulama yapılacak yüzey, mekan ve verilmek istenen efekt önemlidir. Bunun yanında uygulama yapılacak yüzey eğer halihazırda boyanmış ise daha önceden hangi boya çeşidinin uygulandığı da önem kazanır.

Boya; pigment, çözücü, reçine ve bazı katkı maddelerinden oluşur:
Pigment: Boyaya rengini veren maddedir. Boyalar ne kadar pigmentliyse o kadar kapatıcıdırlar.
Çözücü: Pigment ve reçinenin karışıp, inceltilmesini sağlarlar. Böylece uygulama kolaylaşır. Çözücü arttıkça uygulama kolaylaşır fakat pigment oranı azalacağı için kapatıcılığı da azalır.
Reçine: Boyanın uygulandığı yüzeye yapışmasını sağlayan, doğadan elde edilebilen veya kimyasal olarak üretilebilen elementtir. Reçinenin renskiz olanları öncelikli olarak tercih edilir.
Katkı Maddeleri: Boyanın, uygulandığı mekana ve yüzeye göre bazı özelliklere sahip olması gerekebilir. Mesela dış mekanda uygulanacak boyalar su iticiliğine sahip olmalıdır, küf ve mantar önleyici olmalıdırlar ve UV ışınlarına dayanıklı olmalıdırlar. Boyaya bu özellikleri katacak olan da boyaya eklenen katkı maddeleridir.

Boyalar içlerinde bulundurdukları çözücülere göre ayrışırlar. Bu çözücüler boyanın kolayca uygulanmasını sağlarlar ve boya uygulandığında uçarlar. Böylece boya duvara yapışır ve kurur.

Su Bazlı Boyalar

Su bazlı boyalar (latex boya olarak da bilinirler) çözücüsü su olan boyalardır. İnsan sağlığı ve çevre için diğer boya çeşitlerine göre daha az zararlıdırlar. Boyalar kururken bazı gazlar ortaya çıkarırlar. Su bazlı boyalarda gaz çıkışı çok azdır ve insan sağlığı için tehlikeli değildir.

Su bazlı boyalar hızlı kururlar ve elastiklerdir. Elastik oluşu, özellikle ahşaba uygulama yaparken çok faydalıdır. Bu sayede boya çatlamaz ve ahşapla birlikte hareket eder. Bu yüzden panel kapılarınız için su bazlı boyalar çok uygundur. İç kapılarınızı boyamak istiyorsanız sizlere İç Kapı Boyama Nasıl Yapılır ve Öncesinde Nasıl Hazırlanılır? başlıklı yazımızı önerebiliriz.

Su bazlı boyalar sararma veya solma yapmazlar. Damlayan boya sadece su ve sabunla rahatça temizlenebilir. Yağlı boyalara göre daha çok katman uygulamak gerekebilir.

Yağlı Boyalar

Sentetik boyalar olarak da bilinen yağlı boyalar; çözücüsü su değil petrol ruhu (mineral ruhu) olan boyalardır. Yağ bazlı boyalar su bazlı boyalara göre daha dayanıklıdırlar. Bunun yanında nemi de geçirmezler. Bu yüzden yağlı boyayı, mutfak ve banyo gibi ıslak hacimler için veya çok kullanılan odalar için tercih edebilirsiniz.

Yağlı boyalar su bazlı boyalara göre daha uzun zamanda kururlar. Bu sayede fırça izleri daha az belli olur. Ama kururken çıkardıkları koku ve gazlar, su bazlı boyaya göre daha güçlüdür ve rahatsız edebilir. Damlayan boyaları temizlerken tiner kullanmak yardımcı olacaktır.

Renk Seçimi

Sıra, boya seçiminin son adımı olan boya rengi seçimine geldi. Boya renkleri sayesinde birçok farklı hava yakalayabilirsiniz. Açık renkler ve parlak bitişler mekanı büyütürken, koyu renkler ve mat bitişler mekanı dar gösterebilirler. Seçtiğiniz renkler modunuzu ve psikolojinizi bile etkileyebilirler.

Kurtarıcınız: Doğal Renkler

Bir mekanı favori renginize veya senenin Pantone rengine boyamak ne kadar cazip ve havalı olsa da, kimse odasının duvarında modası geçmiş veya yorucu bir renk istemez. Bu yüzden doğal renkleri seçmek her zaman kurtarıcınız olacaktır. Bej tonları, griler veya pastel tonlar hem çoğu dekorasyonla uyumlu olacaklardır hem de bu renkler, duvarınızda oluşabilecek çizikleri ve hataları daha az gösterirler.

Kartela Kullanın

Çoğu boya firmasının renk kartelalarına websitelerinden ulaşabilirsiniz. Fakat monitörden görünen renkle uygulanan renk birbirini tutmayabilir. Bu yüzden fiziksel bir kartelaya sahip olmanız daha doğru karar vermenize yardımcı olacaktır.

Renkler genel olarak sıcak (kırmızı-sarı) ve soğuk renkler (mavi-yeşil) olarak ayrılabilir. Kartelanızda da bu renklerin birbirinden ayrıldığını görebilirsiniz. Öncelikle, evinizde yansıtmak istediğiniz havaya göre yakın olduğunuz tonları belirleyin. Birden fazla renk seçecekseniz eğer, ana renginize eşlik edecek olan renkler kartelada ana renginizin daha açık ve daha koyu tonları ya da tam zıttı olmalıdır. Birbirine zıt renklerden bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Yeşil-Kırmızı
Mavi-Turuncu
Sarı-Mor

Renk tekerleği örneği
Birincil (primary), ikincil (secondary) ve üçüncül (tertiary) renkler


Renk tekerleği, renk tonlarının nasıl oluştuğunu anlamamıza yarayan bir temsil şeklidir. Renk tekerlekleri, 3 ana renk olan sarı, kırmızı ve mavi renklerin çeşitlendirilmelerinden oluşur. Yukarıda bahsettiğimiz zıt renkler renk tekerleğinde birbirinin karşısında olan renklerdir.

Kartelayı aldıktan sonra istediğiniz renge hemen mağaza içinde karar vermeyin. Kartelayı, boyayı uygulayacağınız odaya getirip, seçtiğiniz rengin mobilyalarınızla uyumunu ve odadaki ışıktaki görünümünü inceleyin. Her renk her ışıkta aynı gözükmez. Seçtiğiniz rengi mobilyalarınızın yanında, duvarın üstünde, çeşitli saat aralıklarında gözlemleyin. Bu aşamada seçtiğiniz rengi yanındaki diğer renklerden ayırın yoksa kafanız karışabilir.

Seçtiğiniz renk veya renkler içinize sindiyse eğer, artık hazırsınız! Seçtiğiniz renk koduyla boyanızı sipariş edip uygulamaya geçebilirsiniz.

Umarız bu yazımız boya seçiminde nelere dikkat etmenşz gerektiği konusunda sizi biraz bilgilendirmiş ve işinizi kolaylaştırmıştır. Sizi evinizin yeni boyasını seçmeniz için yapilir.com‘a, diğer yazılarımızı okumak için blog.yapilir.com‘a bekliyoruz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (1)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (1)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (3)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Klozet Seçimi Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli? #1345

06 Kas 2020

Klozet Seçimi Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli?

Klozet seçimi tüm tuvalet ve banyolar için çok önemlidir. Çünkü klozetler banyo ve tuvaletlerin en gelişmiş ve en önemli vitrifiye elemanlarından biridir.
Eviye Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir? #5670

18 Eyl 2021

Eviye Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bu yazımızda eviye seçiminizi kolaylaştırmak için karar vermeniz gereken farklı özellikleri ayrı başlıklar altında inceleyeceğiz. Bu başlıklar altında farklı seçimlerin pozitif ve negatif yönlerini açıklayarak karar vermenizi kolaylaştıracağız. Yazımızın sonunda nasıl bir eviyeye ihtiyacınız olduğunu biliyor olacaksınız.
Gömme Rezervuar Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz? #7787

01 Mar 2022

Gömme Rezervuar Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yazımızda gömme rezervuar seçimi yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve hangi kriterlere göre seçim yapmanızı anlatacağız. Gömme rezervuar satın almadan önce bu yazıyı okumak doğru ürünü satın almanıza yardımcı olacaktır.