Deprem Önlemi Olarak Yapabilecekleriniz
Deprem değil ihmalkarlık ve yanlış yapılaşma öldürür. Kendi evinizde,apartmanınızda ve mahallenizde depreme karşı alabileceğiniz önlemler bulunmaktadır.Bu yazımızda farklı ölçeklerde deprem önlemi olarak alabileceğiniz bazı düzenlemeleri; depreme önlem olarak deprem öncesinde ve deprem sırasında yapabileceklerinizi derledik.
Geçmişte de büyük hasarlar ve can kayıpları yaşadığımız 1999 Gölcük Depremi ve 2020 İzmir ve Elazığ depremlerinin ardından; 6 Şubat 2023’de yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden bir aydan fazla zaman geçti. Depremin on ilimizde açtığı yaraları sarmaya çalışırken Türkiye’nin deprem bölgesi olduğunu bir kez daha hatırlamış olduk. Bu süreçte depremden en çok etkilenen insanlarımıza destek olmanın yanı sıra, kendi evinizde depreme karşı alabileceğiniz ek önlemler bulunmaktadır. Gelin birlikte evinizde deprem önlemi olarak alabileceğiniz bazı düzenlemeleri ve deprem önlemlerine bakalım.
Deprem Önlemi 1: Yerel Yönetimlerle ile İletişime Geçin
En etkili deprem önlemlerinden biri yaşadığınız yerle ve çevrenizdekilerle aktif etkileşim halinde olmaktır. Böylelikle olası afetlere karşı hazırlıklı olabilirsiniz. Belediyeler deprem acil durum planı hazırlayarak, deprem sonrası kurtarma, barınma ve temizlik çalışmaları gibi faaliyetleri yürütmektedir. Ayrıca, kentsel dönüşüm projeleri yoluyla, deprem riski taşıyan yapıların güçlendirilmesi veya yeniden yapılması gibi önlemler de alınmaktadır. Oturduğunuz binanın olası bir deprem durumundan önce önlem olarak sağlamlığını analiz ettirmek için bağlı olduğunuz belediyeden analiz talep edin. Oturduğunuz binadaki komşularınızla uzlaşarak ve örgütlenerek binanızın durumuna göre aksiyon alabilirsiniz. Aynı zamanda olası bir afet anında mahallenizde belirlenen acil toplanma alanlarından haberdar olmanız da deprem anında faydalı olacaktır.
Zorunlu Deprem Sigortası
En önemli deprem önlemlerinden biri olan DASK, Türkiye’deki konutların zorunlu deprem sigortasıdır. Bu sigorta, bir deprem veya sonucunda meydana gelen hasar durumunda, sigorta şirketleri tarafından belirlenen limitlere kadar maddi zararları karşılamayı amaçlamaktadır. DASK, Türkiye’deki deprem riskinin yüksek olması nedeniyle önemli bir sigorta türüdür ve afet sonrası hasarların tazmin edilmesi için önemli bir güvence sağlamaktadır. DASK, Türkiye’de yaşayan herkes için zorunlu bir sigorta olduğundan, konut sahiplerinin sigortalarını düzenli olarak güncellemeleri ve ödemelerini yapmaları önemlidir. Deprem gibi doğal afetlerin meydana gelebileceği bir ülkede yaşadığımız için, DASK sigortası alarak evlerimizi korumak ve hasar durumunda maddi güvence sağlamak açısından son derece önemlidir. Bu sebeple, deprem önlemi olarak evinizin sigortalama işleminin güncelliğini kontrol etmenizde fayda olacaktır.
Deprem Önlemi 2: Acil Durum Çantası
Bir başka deprem önlemi olarak acil durum çantası hazırlayın. Bu çanta içinde olası bir depremde ve sonrasında işinize yarayabilecek; acil durumlarda ihtiyaç duyabileceğiniz eşyaları, su ve yiyecek kaynakları, ilaçlar gibi malzemeleri bulundurun. Acil durum deprem çantanızda olması gerekenler şu şekildedir:
- Fener
- Çok amaçlı çakı
- İş eldiveni
- Kibrit ya da çakmak
- Düdük
- Evrak dosyası: Pasaport, kimlik fotokopisi, özel sağlık sigortası ve diğer kıymetli evraklar
- İlaçlar
- Battaniye
- Kıyafet
- Yiyecek
- Su
- İlk yardım çantası
Deprem Önlemi 3: Hayat Üçgeni
Olası bir depremde önlem olarak alınabilecek en etkili yöntemlerden biri evinizdeki hayat üçgeni oluşturabilecek bölgelerin belirlenmesidir. Deprem anında hayatta kalma ve güvenliğin sağlanması için, evde hayat üçgeni oluşturmak önemlidir.
Deprem Önlemi 4: İç Mekan Düzeni
Evdeki ağır eşyaların yerleşimini düzenleyerek ve sabitleyerek, deprem anında olası yaralanmaların önüne geçebilirsiniz.Aşağıdaki eşya düzenlemeleri ile yaşam üçgeni oluşturulabilir:
- Yatak odası: Yatak odası, deprem anında en güvenli alanlardan biridir. Yatak odasında güvenli bir yaşam üçgeni oluşturmak için, yatağı odanın en sağlam duvarına yerleştirin. Mümkünse bazalı yatak tercih edebilirsiniz. Yatak odası içinde acil durum çantası, el feneri, battaniye, su ve yiyecek gibi acil durum malzemeleri bulundurun. Aynı zamanda baş ucunuza içinde kitapların olduğu bir sandık yerleştirebilirsiniz. Bu kitaplar depremde olası bir çökme durumunda yatağınızla birlikte size hayatta kalabileceğiniz yaşam üçgeni yaratmaya yardımcı olabilir.
- Mutfak: Mutfak, deprem sırasında en tehlikeli alanlardan biridir. Mutfakta yaşam üçgeni oluşturmak için, ağır eşyaları ve keskin malzemeleri dolapların altına veya dolapların içine kaldırın. Düşme riski olan eşyaları (buzdolabı, fırın vb.) duvara veya zemine sabitleyin. Acil durum malzemeleri, yangın söndürücü, ilkyardım çantası gibi malzemeleri mutfakta kolayca erişilebilir bir yerde bulundurun.
- Banyo: Banyo, deprem sırasında nispeten güvenli alanlardan biridir. Banyoda yaşam üçgeni oluşturmak için, banyo dolaplarına sabitlenmemiş ve düşme riski olan eşyaları çıkarın. Deprem sırasında kullanabileceğiniz battaniye veya su şişesi gibi malzemeleri banyoda kolayca erişilebilir bir yerde bulundurun.
- Salon: Salonda ağır mobilyaların duvarlara yakın bir konumda yerleştirilmesi ve dolapların, rafların ve kitaplıkların sabitlenmesi önemlidir. Cam malzemeler ve diğer kırılgan dekoratif eşyalar, deprem sırasında tehlikeli olabilir. Bu nedenle, salondaki cam malzemelerin düşmesini önlemek için, cam dolapları veya vitrinleri duvarlara sabitleyin.
Depreme karşı önlem olarak mobilyaları sabitlemek için genellikle vida, çivi, dübel ve özel sabitleme kitleri gibi malzemelerin yanında içinde matkap, çekiç pense gibi el aletleri olan bir takım çantasına ihtiyaç duyabilirsiniz.Bu aletlerle ilgili daha fazla bilgi almak için ”Takım Çantası ve İçinde Olması Gereken El Aletleri Çeşitleri”, ”Dübel Nedir ve Nerelerde Kullanılması Uygundur?” ve ”Çekiç Nedir ve Doğru Kullanımı Nasıldır?” yazılarımıza göz gezdirebilirsiniz. Sabitleme için kullanılacak ekipmanlar, mobilyanın boyutuna, ağırlığına ve sabitleneceği yüzeyin malzemesine bağlı olarak değişebilir.Bu nedenle, doğru ekipmanları seçmek önemlidir.
Ayrıca, deprem sırasında önlem olarak elektrik,gaz ve su borularında oluşabilecek hasarları önlemek için, boru bağlantılarını ve valfleri düzenli olarak kontrol etmelisiniz.Acil durum anında olası bir kaçağa ve sızıntıya karşı elektriği ve doğalgazı kapatmalısınız.
Acil Durum Planı
Acil durum planı, nerede toplanılacağı ve kiminle iletişim kurulacağı gibi konuları içeren bir plan olmalıdır. Aile bireyleri arasında birlikte uygulayacakları acil durum planı yapılması, yaralanmaların azaltılmasına yardımcı olabilir. Önlem olarak düzenli olarak deprem tatbikatları yaparak, aile bireylerinin deprem sırasında yapılacak hareketleri öğrenmesi ve pratik yapması sağlanabilir.
Bu deprem önlemleri sayesinde, zarar görmeyi en aza indirebilir ve güvenliğinizi sağlayabilirsiniz. Ancak, deprem riski yüksek olan bölgelerde yaşıyorsanız; daha kapsamlı hazırlıklar için uzmanlardan yardım almanız gerekebilir. Ev eşyalarınızı ve mobilyalarınızı sabitlemek için kullanabileceğiniz el aletleri çeşitlerini ve takım çantası çeşitlerini web sitemizde bulabilirsiniz. Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın!
Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın
Bu yazımızda depremde önlem olarak yapabileceklerinizi derlemeye çalıştık. Umarız bu yazımızın bir faydası olmuştur. Siz de depreme hazırlıklı olmak için uyguladığınız yöntemleri ve stratejileri okuyucularımızla paylaşarak olası bir afetin zararını indirgenmesine yardımcı olabilirsiniz. Oturduğunuz daireyi seçerken nelere dikkat edeceğiniz konusunda daha fazla bilgi almak için ”Depreme Dayanıklı Daire Seçimi Nasıl Yapılır?” yazımıza göz atabilirsiniz. Bu yazı vesilesiyle bir kez daha, depremde hayatını kaybedenlere rahmet, kederli yakınlarına baş sağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ve umarız bir deprem ülkesi olduğumuz bilincine uygun planlanan kentler ve yapılar sayesinde bir daha böyle bir felaket yaşamayız.
Bu İçerik Sizce Nasıl?
🤨
Yaratıcı (0)
🤗
Pratik (0)
😏
Detaylı (0)
🤓
Zekice (0)
🤠
Yol Gösterici (0)
🤩
Yenilikçi (0)
😜
Eğlenceli (0)
😲
Şaşırtıcı (0)
Yazar Hakkında
Yapılır
Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.