Anasayfa » Yapı Sözlük » Çekiç Nedir ve Doğru Kullanımı Nasıldır?

Çekiç Nedir ve Doğru Kullanımı Nasıldır?

Çekiç her takım çantasında kesinlikle bulunması gereken bir el aletidir. Çünkü her evde çeşitli sebeplerden ötürü çivi çakmak gerekir. Bir tablo asmak için veya bir mobilyayı tamir etmek için çekice ihtiyacınız olacaktır.

Paylaş :
Çekiç Nedir ve Doğru Kullanımı Nasıldır? #5826
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 22 sn

Çekiç herhangi bir yüzeye darbe uygulamanızı sağlayan, bir sap ve ağır bir “kafa”dan oluşan el aletidir. Sap genelde ahşap veya nispeten hafif bir metalden oluşurken çekicin kafası ağır bir metalden oluşur. Bu ağırlık dağılımı çekici rahatça kullanmayı ve yüksek bir kuvvet uygulamayı kolaylaştırır.

Çekiç en çok çivileri duvar veya başka yüzeylere çakmak için tercih edilir. Bunun dışında çekiç çeşitli metalleri ezmek ve şekillendirmek için de kullanılır. Her takım çantasında kesinlikle bulunması gereken bir el aletidir. Çünkü her evde çeşitli sebeplerden ötürü çivi çakmak gerekir. Bir tablo asmak için veya bir mobilyayı tamir etmek için çekice ihtiyacınız olacaktır. Takım çantanızda olması gereken el aletlerini sıraladığımız ve incelediğimiz “Takım Çantası ve İçinde Olması Gereken El Aletleri Çeşitleri” başlıklı yazımız için buraya tıklayabilirsiniz.

çekiç
Tarak kullanarak vidayı sabitlemek.

Basit çekiçlerin tarihi 3,3 milyon yıl önesine dayanmaktadır. Fakat bu ilk basit çekiçlerin günümüzdeki çekiçler gibi sapları yoktu. Günümüzdekine benzer saplı çekiçlerin tarihi ise M.Ö. 30.000 yılına kadar uzanmaktadır. Arkeolojik kanıtlara göre çekiçlerin en eski el aleti olduğu düşünülmektedir.

Darbe gereken her yerde çekiç kullanılabilir. Mesela bir taşı veya cevizi kırmak için de bu el aletini kullanabilirsiniz. Piyasada çeşitli ağırlıklarda çekiçler bulunabilir. Genelde 200-500 gram arasında ağırlığa sahip bir çekiç ev kullanımı için uygun olacaktır. Çekici kullanırken saptan tutarak çekicin kendi ağırlığını kullanarak gerekli yüzeye veya malzemeye vurmak gerekir. Fakat duvara çivi çakacaksanız bu çiviyi bir şekilde sabit tutmanız gerekir. Bu işlemi yaparken çekici elinize vurmamaya dikkat edin. Çiviyi elinizle tuttuğunuzda elinize çekiçle vuruyorsanız size bir ipucu; çiviyi sabitlemek için bir tarağın dişleri arasına sıkışıtırırsanız elleriniz sağlam kalacaktır.

Umuyoruz ki “Çekiç Nedir ve Doğru Kullanımı Nasıldır?” başlıklı yazımızı açıklayıcı bulmuşsunuzdur. Benzer yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilirsiniz. Blogumuzda çekiç gibi, tüm el aletleri ile ilgili ve başka konularla ilgili açıklayıcı yazılar bulabilirsiniz. Bu yazımızda ve diğer yazılarımızda bahsettiğimiz ürünleri uygun fiyatlarla satın almak içinse Yapılır‘i ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Yazılarımızla ilgili sorularınızı ve önerilerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Yorumlarınızla gelecek yazılarımızın konularını da belirleyebilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (0)

🤗

Pratik (2)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (2)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Kör Tapa Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir? #3750

06 May 2021

Kör Tapa Nedir, Nasıl Kullanılır ve Çeşitleri Nelerdir?

Kör tapa tesisatın önemli parçalarından biridir. Özellikle bir tesisatın açık ucunu kapamada kullanılan tesisat parçasıdır. Akışı durdurduğu için adına kör tapa denir. Bu yazımızda kör tapayı detaylıca inceleyip kullanıldığı yerleri açıklayacağız. Kör tapa; gaz veya sıvı tesisatlarında herhangi bir yere bağlanmayan boruların akıntılarını kesmek için kullanılır. Kör tapa çok basit bir şekilde borunun akışını durdurarak […]
Pense Nedir ve Hangi İşlerde Kullanılır? #5108

12 Ağu 2021

Pense Nedir ve Hangi İşlerde Kullanılır?

Penseler; çeşitli objeleri sıkıca tutmak, kesmek, bükmek, ezmek ve sıyırmak için kullanılırlar. Makas veya maşa gibi çalışırlar. Yani sapını açıp kapatarak ağzının ne kadar açılacağını ayarlayabilirsiniz.
Emprenye Nedir? Ne işe Yarar? #991

11 Eyl 2020

Emprenye Nedir? Ne işe Yarar?

Emprenye işlemi, genelde ahşaba su iticilik, neme dayanıklılık, küf ve mantar oluşumunu engelleme ve kir iticilik özelliklerini sağlar.