Anasayfa » Yapı Sözlük » Dübel Nedir ve Nerelerde Kullanılması Uygundur?

Dübel Nedir ve Nerelerde Kullanılması Uygundur?

Dübel vidanın içinde döndüğü bir kılıftır. Özellikle gazbeton gibi çok delikli, hemen dağılabilen duvarlarda ve ağır malzemelerin duvara monte edilmesinde kullanılan plastik parçadır.

Paylaş :
Dübel Nedir ve Nerelerde Kullanılması Uygundur? #4623
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 2 dk, 39 sn

Dübel vidanın içinde döndüğü bir kılıftır. Özellikle çok delikli, hemen dağılabilen duvarlarda ve ağır malzemelerin duvara monte edilmesinde kullanılan plastik parçadır. Tarihte ilk dübeller ahşaptan yapılmıştır.

Dübelin içinde vidanın rahatça hareket etmesi için dişleri vardır. Dışında ise dübelin çekmeyle dışarı çıkmasını engelleyen diken benzeri kancalar vardır. Bu kancaların duvara batması sayesinde daha sağlam bir montaj yapmış olursunuz. Aksi takdirde yani dübel kullanmazsanız vidayı duvar içinde hareket ettiremeyeceğiniz için montajı çiviyle yapmanız gerekir. Çivinin yüzeyi de çıkıntılı olmadığı için çok kolayca delikten çıkar. Bu yüzden sağlam bir montaj gerçekleştiremezsiniz.

Dübel Nerelerde ve Nasıl Kullanılır?

Dübel özellikle gazbeton gibi yumuşak yani çabuk parçalanan duvarlarda kullanılmalıdır. Duvara ağır bir ürün veya asla yerinden oynamaması gereken bir ürün sabitlemeniz gererkirse yine kullanılması kesinlikle gereklidir. Ayrıca duvara montajda vidanın kullanılacağı her işlemde dübel kullanılmalıdır. Çünkü vidanın ilerleyebilmesi için kendi üstündeki dişlere denk gelecek bir yola ihtiyacı vardır. Satın alırken dübelin ve vidanın ölçülerinin birbirleriyle uyumlu olmasına dikkat edin.

Dübeli yerleştirmek için duvarda öncelikle bir delik açmak gerekir. Delik kesinlikle dübelden büyük olmamalıdır. Eğer delik çok büyük olursa dübel içinde hareket eder ve işlevini yerine getiremez. Bu yüzden doğru boyuttaki delik darbeli matkap yardımıyla açılır. Daha sonra dübel bu deliğe yerleştirilir. Monte edilecek ürün vida yardımıyla monte edilir. Vida bir tornavida veya şarjlı matkap kullanılarak sıkılır ve gevşetilir. Daha detaylı bilgi için “Takım Çantası ve İçinde Olması Gereken El Aletleri Çeşitleri” başlıklı yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Dübeli sökmek, yerleştirmekten çok daha zor olduğu için yerini seçerken son derece dikkatli olmanız işinizi kolaylaştıracaktır. İşlevi gereği, vidayı ve monte edilen ürünü güvenli bir şekilde tutması gerektiği için dübelin duvardan kolayca sökülmemesi gerekir. Bu yüzden dış tarafında dikenler/kancalar bulunur.

“Dübel Nedir ve Nerelerde Kullanılması Uygundur?” başlıklı yazımız umuyoruz ki sizin için yeterince açıklayıcı olmuştur. Bu yazımızı beğendiyseniz benzer yazılarımız ve farklı kategorilerdeki yazılarımız için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilirsiniz. Bu ve diğer yazılarımızda bahsettiğimiz ürünleri en uygun fiyata satın almak için ise sizi Yapılır‘e bekliyoruz.

Yorumlarınız bizim için çok değerli. Görüş, düşünce ve yazımıza eklemek istediklerinizi aşağıya yorum kısmına yazabilirsiniz. Unutmayın yorumlarınızla hem bize hem de diğer okuyucularımıza yardımcı olabilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (2)

🤗

Pratik (1)

😏

Detaylı (0)

🤓

Zekice (0)

🤠

Yol Gösterici (1)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (0)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Basınç Düşürücü Nedir ve Nerelerde İhtiyaç Duyulur? #3590

22 Nis 2021

Basınç Düşürücü Nedir ve Nerelerde İhtiyaç Duyulur?

Basınç düşürücü ile ilgili bilgi arıyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımızda basınç düşürücü nedir, nasıl çalışır ve nerelerde kullanılması gerekir sorularının cevaplarını vereceğiz.
Su Terazisi Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kullanılır? #4782

20 Tem 2021

Su Terazisi Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kullanılır?

Su terazisi herhangi bir yüzeyin tam olarak düz olup olmadığını ölçmek için kullanılır. Mesela su terazisini örülmüş bir duvarın düzlüğünü ölçmek için kullanabileceğiniz gibi asılan bir tablonun doğru bir düzlemde olup olmadığını ölçmek için de kullanılabilirsiniz.
Rekor Nedir, Çeşitleri Nelerdir ve Nasıl Kullanılır? #3131

16 Mar 2021

Rekor Nedir, Çeşitleri Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?

Tesisatla ilgili bir işiniz çıktı ve rekor diye bir malzemeden bahsedildiğini duydunuz. Peki ama rekor nedir, çeiştleri nelerdir ve nasıl kullanılır?