Ahşap Boyama Sırasında Dikkat Etmeniz Gerekenler
Ahşap boyama kolay gibi görünse de dikkat edilmesi gereken önemli noktaları vardır. Herkes evinde ahşap boyayabilir fakat boyadığınız ahşabın uzun ömürlü olması, boyanın kalıcı olması ve güvenli bir işlem için izlemeniz gereken birkaç adım vardır.
Ahşap boyama kolay gibi görünse de dikkat edilmesi gereken önemli noktaları vardır. Herkes evinde ahşap boyayabilir fakat boyadığınız ahşabın uzun ömürlü olması, boyanın kalıcı olması ve güvenli bir işlem için izlemeniz gereken birkaç adım vardır. Tabii ki bu adımlar ahşabın çeşidine, işlenmiş olup olmamasına ve ahşabın nerede kullanılacağına göre değişir. Bu yazımızda sizlere tüm bunları göz önüne alarak genel bir bilgi vermeye çalışacağız.
Hazırlık
Ahşap boyama öncesi uygulama yapılacak ahşap yüzeyin ve uygulamanın yapılacağı alanın hazırlanması gerekir. Eğer kullanılacak boya yağlı boya gibi zehirli gazlar çıkarabilen bir boyaysa işlemi açık alanda yapmanız daha güvenli olur. Ayrıca gazlardan korunmak için maske takmanız sağlığınız için çok daha iyi olacaktır. Kullanılacak boya akrilik bile olsa uygulama iyi havalandırılan bir alanda yapılmalıdır. Boyama yapacağınız alanı belirledikten sonra temizliğin kolay olması için yer veya boyanacak yüzeyin çevresi örtülmelidir. Böylece boya gerektirmeyen alanlara sıçramaları önlemiş olursunuz. Bunun için ince plastik bir örtü kullanmanız uygun olacaktır.
Ahşap genelde pürüzlü bir yüzeye sahiptir. Fakat hem yüzeyini eşitlemek için hem de boyanın daha iyi yapışmasını sağlamak için ahşap yüzeyleri zımparalamak çok önemlidir. Özellikle uygulama yapılacak yüzey daha önceden işlem görmüşse yüzeydeki vernik, cila ve boyanın çözücüler ve zımpara yardımıyla sökülmesi gerekir. Fakat yüzeyde çatlaklar varsa, tamir macunuyla bu çatlaklar özenli bir şekilde kapanmalıdır. Daha sonra bu kısımların üstünden zımparayla geçip eşitlemek gerekir. Zımparadan kaynaklanacak tozlardan korunmak için gözlük ve maske kullanmanız gerekir. Zımparalar ve kum numaralarıyla ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıkayarak “Zımpara Nedir? Zımpara Seçimi Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra yüzeyinizi hafif nemli ve temiz bir bezle silmeyi unutmayın. Bu çok önemli bir adımdır.
Astar Boya
Astar boya ahşap boyama öncesi uygulanması gereken ve boyanın yüzeye daha iyi yapışmasını sağlayan ayrıca, sonrasında uygulanan boyanın kapatıcılığını arttıran bir üründür. Astar boya özellikle; ham ağaç yüzeylere, daha önce koyu renkte boyanmış yüzeylere ve iki farklı çeşit boya katları arasına uygulanmalıdır. Astar boya ve çeşitleriyle ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak “Astar Boya Nedir? Astar Boya Ne İşe Yarar?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Boya
Geldik en önemli kısma, ahşap boyama. Ahşabın kullanılacağa iklime, ahşabın çeşidine ve ortamdaki neme göre kullanılması gereken ahşap boyası ve uygulaması değişebilir.
Boya Seçimi
Ahşap boyama için boya seçimi çok önemlidir. Ahşabın nerede kullanılacağı ve hatta ne sıklıkta kullanılacağı bile boya seçimi yaparken önemlidir. Piyasada birçok boya çeşidine rastlamanız münkündür. Boyalar genelde 4 ana birleşenden oluşurlar. Bunlar: pigment, solvent, reçine ve katkı maddeleridir. Pigment boyaya rengini verir, solvent pigmentlerin içinde çözüldüğü sıvıdır, reçine boyanın yüzeye yapışmanı sağlar ve katkı maddeleri de boyaya UV ışınlarına karşı dayanıklılık veya nem geçirmeme gibi ekstra özellikler verirler. Boyalarla ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak “Boya Seçimi ve Boya Kartelası Kullanımı” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Boya çeşitleri içlerindeki çözücü/solventlere göre farklılaşırlar. En yaygın kullanılan iki boya çeşidi akrilik ve yağlı boyadır. Akrilik boya, çözücüsü su olan boyalardır. Suya dayanımları yağlı boyalar kadar yüksek değildir fakat kısa sürede kururlar ve kururken insan sağlığına zarar veren gazlar salmazlar. Kuruduklarında bile elastisitelerini kaybetmezler. Bu yüzden ahşap gibi hareket eden, genleşip; sıkışan malzemeler için çok uygundurlar.
Yağlı boya, solventi mineral ruhu ve çeşitleri olan boya çeşididir. Su bazlı boyalara göre daha dayanıklıdırlar. Daha az katla daha çok kapatcılık ve dayanıklılık sağlayabilirsiniz. Ayrıca suya dayanımları daha fazla olduğu için ahşap boyama sırasında suya ve neme maruz kalacak yüzeylerin boyanmasında tercih edilirler. Kurumaları su bazlı boyalara göre daha uzun sürer fakat bu sayede fırça darbeleri daha az belli olur. Yağlı boyalar kururlarken sağlığa zararlı gazlar çıkartabilirler. Bu yüzden iyi havalandırılan ortamlarda uygulanmaları gerekir.
Boya Uygulaması
Ahşap boyama yaparken boyadığınız ürün ne olursa olsun en önemli şey ahşabın damarlarına paralel çalışmaktır. Zımpara da olsa boyama da olsa her zaman ahşabın damarlarına paralel uygulama yapılmalıdır. Böylece her şey daha eşit olacaktır.
Boyadığınız ahşap ürünün birden çok yüzeyi varsa bir yüzeyin boyası bitmeden diğer yüzeye geçmemek önemlidir. Böylece siz boya yaptıkça başka bir yüzey kurur veya boyamadığnız yüzeyler olur. Bu sayede boya yaparken ürünü tutacağınız veya yaslayabileceğiniz kuru yüzeyleriniz olmuş olur.
Boyamaya her zaman bir köşeden başlayıp diğer köşede bitirin. Böylece nereden başlayıp nerede bitirdiğiniz karışmaz ve eşit uygulama elde edersiniz. Bu arada boya katları arasında uygulanan boyanın kurumasını beklemeyi unutmayın.
Ahşap boyama sırasında kaliteli fırça ve rulolar kullanmak önemlidir. Seçtiğiniz fırça ve rulo, boyanın sonucunun ne kadar eşit, düzgün ve pürüzsüz olacağını belirler. Eğer küçük bir alan boyuyorsanız ve detaylar varsa fırça kullanmanız daha uygun olacaktır. Fakat büyük alanlar için rulo daha iyi bir seçim olabilir.
Boya fırçanıza boya alırken gereğinden fazla boya almayın. Bunun yerine eşit dağıtabilmek için boyayı daha kontrollü almaya çalışın. Arka arkaya birçok git-gel yaparak boyayı ahşaba iyice dağıtıp, yüzeyi eşitleyin.
Ahşap Boyama Sonrası
Ahşap yüzeye en az 2 kat boya sürdükten sonra eğer isterseniz vernik uygulaması da yapabilirsiniz. Vernik seçimi yaparken de yine ahşabı nerede kullanacağınızı ve nasıl bir bitiş istediğinizi göz önüne almalısınız. Vernik çeşitleri ve uygulaması ile ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak “Vernik Nedir ve Vernik Çeşitleri Nelerdir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Tüm uygulamalardan sonra ahşap ürünü kullanmaya başlamadan önce en az bir gün bekleyin. Artık kendi ellerinizle boyadığınız ahşap yüzeyiniz hazır.
Umarız ahşap boyamayla ilgili önemli ipuçları verdiğimiz yazımızı beğenmişsinizdir. Ahşap boyama, eğer doğru adımları takip ederseniz hem çok keyifli hem de çok kolaydır. Benzer konuları işlediğimiz içeriklerimiz için Yapıyorum Blog‘u ziyaret edebilirsiniz. Yazılarımızda bahsettiğimiz ürünleri incelemek ve güvenle satın almak içinse Yapılır‘e davetlisiniz.
Yorumlarınız bizim için çok değerli. Görüş, öneri ve gelecek yazılarımız için fikirlerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Bırakacağınız yorumlar hem bizim hem de diğer okurlarımız için faydalı olacaktır.
Bu İçerik Sizce Nasıl?
🤨
Yaratıcı (3)
🤗
Pratik (2)
😏
Detaylı (0)
🤓
Zekice (3)
🤠
Yol Gösterici (9)
🤩
Yenilikçi (1)
😜
Eğlenceli (3)
😲
Şaşırtıcı (0)
Yazar Hakkında
Yapılır
Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.