Anasayfa » Vernik Nedir ve Vernik Çeşitleri Nelerdir?

Vernik Nedir ve Vernik Çeşitleri Nelerdir?

Vernik; sürüldüğü yüzeyi korumak ve ömrünü uzatmak için kullanılan, kuruyunca sertleşen, koruyucu film veya tabakadır. En çok ahşap yüzeylerde kullanılırlar. Genelde renksiz olurlar.

Paylaş :
Vernik Nedir ve Vernik Çeşitleri Nelerdir? #787
Yayın Tarihi:
Ortalama okuma süresi: 3 dk, 57 sn

Vernik; sürüldüğü yüzeyi korumak ve ömrünü uzatmak için kullanılan, kuruyunca sertleşen, koruyucu film veya tabakadır. En çok ahşap yüzeylerde kullanılırlar. Genelde renksiz olurlar fakat piyasada pigment katılmış vernikler veya vernikli boya çeşitleri de bulunmaktadır. Pigment katılmış vernikler genelde ahşabı farklı doğal ahşap renklerine boyarlar, normal boya işlevi görmezler. Vernikli boyaların daha çok renk seçeneği vardır fakat boya ve verniği ayrı uygulamak kadar sağlıklı sonuçlar vermezler.

Verniği oluşturan maddeler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Reçine: Verniğin ahşaba tutunmasını sağlayan kısımdır. Ağaçlardan ve böceklerden elde edilebildikleri gibi, polimer ve plastikten de üretilebilirler. Vernik üretimi için reçinenin olabildiğince renksiz olanları tercih edilir.
Vernik Yağları: Vernikte kullanılan yağlar, verniğin havayla teması sonrası sertleşmesini sağlayan elemandır. Ayrıca vernik uygunlanmış malzemenin parlak veya mat olmasını da bu yağlar belirler. Vernik yağının reçineye oranı da verniğin iklim şartlarına dayanıklılığını ve dış mekan kullanımına ugunluğunu belirler.
Tiner veya Solventler: Verniğin kolay uygulanabilmesi için inceltici görevi görürler. Uygulama yapıldıktan sonra uçarlar ve verniğin sertleşmesine izin verirler. Terebentin veya beyaz ispirto bu çözücülerden bazılarıdır. Su bazlı verniklerde çözücü sudur.

Vernik Çeşitleri

Birçok farklı ihtiyaç, mekan, yüzey ve durum için farklı vernik türleri vardır.

Su Bazlı (Akrilik) Vernikler

Su bazlı vernik, nispeten yeni geliştirilmiş bir üründür. Vernikler kururken reçinenin içinde çözündüğü solventler uçarlar ve bu şekilde sertleşirler. Fakat solventler uçarken bazı gazlar ortaya çıkarırlar. Bu gazlar, eğer ortamı iyi havanlandırılmazsa insan sağlığını olumsuz etkileyebilirler. Su bazlı verniğin en önemli özelliği uçucu gazların çok az miktarda olması ve kokusuz olmasıdır. İnsan sağlığını olumsuz etkilemedikleri gibi çevre dostudurlar. Bunun yanında diğer vernik çeşitlerine göre çok daha hızlı kururlar.

Su bazlı verniklerin uygulanması diğer vernik çeşitlerine göre daha kolaydır fakat su bazlı verniğin koruyuculuğu diğer verniklere göre daha azdır. Bunun nedeni de verniğin ahaşabın içine yeterince nüfuz edememesidir. Ama markadan markaya koruyuculukları ve dayanıklılıkları değişir. Örneğin Hemel Prime Su Bazlı Vernik mükemmel su iticilik özelliğine sahiptir. Fakat bu demek değildir ki su bazlı vernikleri dış mekanlarda kullanamazsınız. Tam tersi dış mekan için de uygundurlar ve genelde UV ışınlarına karşı uygulanan yüzeyi korurlar.

Dış Mekan Vernikleri

Dış mekan için özel olarak üretilirler. Bu sayede iklim şartlarına, UV ışınlarına ve neme karşı dayanıklıdırlar. Uygulandıkları yüzeyin hava almasına izin verirler ve mantar, yosun ve küf oluşumuna karşı kimyasallar içerirler. Çabuk kurumalarına rağmen tam olarak sertleşmeleri uzun sürer.

Yat Verniği

Yat verniğinin asıl amacı yatlarda ve teknelerde suyun ahşaba sızmasını önlemektir. Bunun için verniğin elastik olması gerekmektedir. Yat verniklerinin de en büyük özelliği budur; elastik olmaları. Aksi takdirde, çok sert bir vernik çatlayabilir ve suyun ahşaba sızmasına neden olabilir. Bu vernikler dış mekan mobilyalarında, cephelerde veya pervazlarda kullanılabilir fakat üzerinde yürünmesi için uygun değildir.

Poliüretan Vernikler

Poliüretan verniklere uygulandıkları yüzeylere çok sert bir bitiş kazandırırlar. Bu sayede çok dayanıklıdır ve zemin uygulamaları için uygundur. Isı dayanımları ve kimyasallara karşı dayanımları genelde yüksektir. Ahşaba çok iyi nüfuz edemezler bu yüzden yağ bazlı bir vernik üstüne uygulanmaları daha sağlıklı olacaktır. Eğer dış mekanda kullanılacaksa UV dayanımlı olanlarının tercih edilmesi gerekmektedir.

Selülozik Vernik

Selülozik vernikler; ağaç ve bitkilerin hücre zarlarında bulunan selülozdan, nitroselülozdan üretilirler. Çabuk kururlar. Sararmaya karşı dayanıklıdırlar. İstenilen parlaklıkta uygulanmaları mümkündür. Mat ve parlak seçenekler farklı oranlarda karıştırılarak farklı parlaklıklar yaratılabilir. Ağaç içine iyi nüfuz ederler bu yüzden ağacın dayanıklılığını ve ömrünü arttırırlar.

Bu yazımızda vernik nedir ve vernik çeşitleri nelerdir sorularınıza cevap vermek istedik. Birçok farklı vernik çeşidini incelemek için yapilir.com‘u ziyaret edebilirsiniz.

Bu İçerik Sizce Nasıl?

🤨

Yaratıcı (1)

🤗

Pratik (0)

😏

Detaylı (2)

🤓

Zekice (1)

🤠

Yol Gösterici (11)

🤩

Yenilikçi (0)

😜

Eğlenceli (0)

😲

Şaşırtıcı (1)

Yazar Hakkında

Yapılır

Yapılır

Yaşam alanlarınız için ihtiyaç duyduğunuz kaliteli ve özgün tasarımlı yapı malzemeleri Yapılır'da! Banyo mobilyalarından lavabo ve klozete, seramikten batarya ve musluklara uzanan geniş bir çeşitlilik sunan online mağazamız, her bütçeye ve zevke uygun ürünlerimiz ile sizleri bekliyor.

Yorum Yazın

Eposta adresiniz yayınlanmaz.

İlginizi Çekebilir

Bağlantı Kovanı Nedir ve Nerede Kulllanılır? #4151

10 Haz 2021

Bağlantı Kovanı Nedir ve Nerede Kulllanılır?

Bağlantı kovanı tekne sahiplerinin ve teknelerle ilgilenenlerin yakından tanıdığı bir tesisat elemanıdır. Bağlantı kovanı kısaca suyun tekneye veya herhangi bir deniz aracına kontrollü olarak girip çıkmasını sağlar.
Sentetik Tiner Nedir? Sentetik Tiner Ne işe Yarar? #449

22 Tem 2020

Sentetik Tiner Nedir? Sentetik Tiner Ne işe Yarar?

Sentetik tiner, sentetik boya ve vernikleri inceltmek için kullanılır. Tiner, boya uygulaması yaparken daha eşit ve kolay bir uygulama yapma amacıyla boyaya katılarak ya da boyayı tamamen temizlemek amacıyla fırçalarda veya yüzeylerde direkt olarak uygulanabilir. Sentetik tiner selülozik tinere göre daha hafiftir ve daha az tahriş edicidir fakat yine de plastik bir kap yerine cam […]
Pafta/Kaynak Paftası Nedir ve Nerelerde Kullanılır? #4120

08 Haz 2021

Pafta/Kaynak Paftası Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Kısaca pafta ya da kaynak paftası PPRC ve PVC boruları birleştirmek için kullanılan kaynak aletlerinin ucuna takılan ve bu boruları ısıtmaya yarayan parçadır. Farklı boyutlardaki boru ve bağlantılar için farklı boydaki pafta çeşitlerini piyasada bulmak mümkündür.